Na Portugalskem so optimistični po prestopu Andraža Šporarja v Sporting. Lizbonski klub zelo uspešno trguje na nogometni tržnici, upa pa, da je nov biser našel v Ljubljančanu. Odkupna klavzula zanj je 60 milijonov evrov, torej desetkrat več, kolikor je lizbonski klub odštel bratislavskemu Slovanu.

Žoga je okrogla s02e13: Lahko izdelajo Ferrarija v Lizboni?

Dolgoletni spremljevalec portugalskega nogometa Marko Cirman pravi, da bo za Šporarja zelo pomembno, da Sporting obdrži Bruna Fernandesa v klubu, saj je 25-letnik prvi ustvarjalec moštva. "Šporar je namreč tip igralca, ki potrebuje te žoge, kot mu jih tudi daje Iličić v reprezentanci," je povedal Cirman. "Sporting ni kupil ferrarija, lahko pa iz Šporarja naredi ferrarija." Voditelj oddaje Luka Petrič je k temu pripomnil, da je Sporting tipična odskočna deska za odhod v eno največjih lig. Sporting, tako kot Porto in Benfica, temelji na prodaji igralcev. Če upoštevamo razliko v odškodninah nakupov in prodaj od sezone 2015/16 naprej, je Benfica po podatkih transfermarkt.com najboljša med vsemi na svetu, z dobičkom skoraj pol milijarde evrov. Porto je peti (+187 milijonov evrov), Sporting pa osmi (+132 milijonov evrov).

Janežič: Kaiser eden zelo neresnih poslovnežev, ki ga niti Google ne najde
Vse kaže, da bo Milan Mandarić ostal v Olimpiji do poletja, pravi osrednji radijski nogometni reporter Boštjan Janežič. Mandarič je skušal pozimi prodati Olimpijo nemškemu finančnemu skladu, na čelu s Thomasom Kaiserjem, a je posel padel v vodo. "Kaiser je bil eden zelo neresnih poslovnežev, ki ga niti Google ne najde," je povedal Janežič, Cirman pa opozarja, da je propadla prodaja slaba za ugled Olimpije in slovenskega nogometa.

Lazio po dolgih letih v igri za naslov
V 13. oddaji podkasta Žoga je okrogla v tej sezoni pa sta po neodločenem rimskem derbiju gostovala navijač Lazia Luka Lukič in navijač Rome Marko Polak. Dvoboj se je končal 1:1, Lazio je sicer tako prekinil niz enajstih zmag, v ligi pa mu kaže precej bolje, saj za vodilnim Juventusom, s tekmo manj, zaostaja pet točk. Lukič je povedal, da imata drugi Inter in predvsem Juventus prednost v daljši klopi. "Nimamo menjave za Lucasa Leivo, Luisa Alberta, Cira Immobileja. Če se kdo poškoduje, če dobi kdo rumene kartone ob nepravem času, bi bil to lahko precej hud udarec za nas." Sreča v nesreči je, da je Lazio že izpadel iz Evrope in se lahko v nasprotju z vodilnim dvojcem osredotoči zgolj na domače prvenstvo do konca sezone. Prvi strelec Ciro Immobile blesti. S 23 goli je najboljši v ligi, več ali enako število golov je zabil kot sedem klubov Serie A, torej kot tretjina lige.

Polak je manj optimističen. Novi lastniki Rome, italijanski Američani, ki so pred leti prevzeli klub, so imeli velike apetite, a so klub vodili precej brezidejno, trdi Polak. Propadla je ideja o gradnji novega stadiona, precej neuspešni pa so pri sestavljanju kadra in pri vzpostavljanju enovite usmeritve kluba. "Po vsaki sezoni so menjali igralce in trenerje. Začeli so z Luisom Enriquejem. Želeli so, da bi Roma postala italijanska Barca. Ampak mu potem sploh niso dali priložnosti, da vzpostavi sistem. Barcelona ga igra desetletja. Ne moreš ga vnesti v drugačno ligo, k igralcem, ki so vajeni drugačne igre, in pričakovati uspeha po eni sezoni. Lepo prosim."

V podkastu lahko slišite tudi več o njunih prigodah s prejšnjih rimskih derbijev, o bogati zgodovini obeh klubov ter tudi o političnem vidiku derbija in o povezavah Lazia s skrajno desnico.