Aleksander Čeferin od Uefe in Fife dobi skoraj dva milijona evrov na leto. Foto: EPA
Aleksander Čeferin od Uefe in Fife dobi skoraj dva milijona evrov na leto. Foto: EPA

To je nekaj več kot predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Gianni Infantino. Ta je v letu 2017 prejel 1,53 milijona švicarskih frankov.

Čeferin, ki davke plačuje tako v Švici kot Sloveniji, ne prejema nobenih bonitet. Drugače je pri Infantinu, saj bi Švicar te lahko prejel, a je Fifa v letu 2017 imela izgubo. Si pa Infantino obeta nagrado v letu 2018, to naj bi mu zagotovil dobiček od svetovnega prvenstva v Rusiji. Je pa do dobičkov v Uefi upravičen njen generalni sekretar Theodore Theodoridis. Grk zasluži 933.000 frankov, a znesek mu z bonusi lahko naraste za 35 odstotkov.

Čeferin, ki ni najbolje plačan funkcionar v izvršnem odboru, prejema denar tudi od Fife. Lani naj bi kot podpredsednik te organizacije dobil 300.000 dolarjev in dnevnice. Kljub vsemu pa naj bi Slovenec prejemal občutno manj denarja kot njegov predhodnik Michel Platini.

Uefa je za plače v prejšnjem letu porabila 6,1 milijona evrov, kar je za 1,25 milijona manj kot v obdobju Platinija. Ni pa podatkov, kakšne so plače na drugih krovnih celinskih zvezah.

Proračun Uefe v zadnjem štiriletnem obdobju znaša 12,3 milijarde evrov.