Manuel Akanji in Erling Haaland. Foto: Reuters
Manuel Akanji in Erling Haaland. Foto: Reuters

Velik del naloge so Angleži opravili že v prvem polčasu, po katerem so vodili z 2:0. V 23. in 37. minuti je dva zadetka dosegel Bernardo Silva. Pri prvem mu je podal Kevin De Bruyne, osamljen pred vrati je v polno meril z levico z desne strani s slabih desetih metrov.

Drugi gol je padel po zmedi v obrambi Madridčanov, Portugalec je mrežo zatresel s strelom v loku z glavo, potem ko je Thibaut Courtois odbil žogo po poskusu Ilkaya Gündogana iz bližine z leve strani. Do odhoda v slačilnico bi lahko domači še povišali prednost.

Bernardo Silva. Foto: Reuters
Bernardo Silva. Foto: Reuters

Courtois ustavil dva poskusa Haalanda z glavo

Že v uvodne četrt ure so si varovanci Pepa Guardiole, ki so imeli veliko terensko premoč (razmerje v posesti žoge v prvem polčasu je bilo 72:28 odstotkov), pripravili dve izjemni priložnosti. V 7. minuti je Rodri po desni strani lepo prodrl v kazenski prostor in z diagonalnim strelom poslal žogo malo mimo vrat, v 13. minuti pa je vratar Reala Courtois tudi z nekaj sreče ustavil strel Erlinga Haalanda z glavo iz neposredne bližine po podaji z leve strani.

Nevaren je bil tudi poskus De Bruyneja v 19. minuti s prostega strela, ko je žoga švignila mimo desne vratnice Courtoisa. Dve minuti pozneje pa je Belgijec po akciji po kotu z imenitno parado mimo vrat odbil še en strel Haalanda z glavo z nekaj metrov. V 27. minuti je bil Norvežan z roba kazenskega prostora za las premalo natančen.

Edina prava priložnost do odmora bolj ali manj nemočnega Reala, ki je težko sestavil dve podaji in se redko prebil na tekmečevo polovico igrišča, se je zgodila v 35. minuti, ko je Toni Kroos s silovitim strelom s približno 25 metrov zadel prečko.

Manchester City na domači zelenici v Ligi prvakov ni klonil že skoraj pet let oziroma 26 tekem. Foto: Reuters
Manchester City na domači zelenici v Ligi prvakov ni klonil že skoraj pet let oziroma 26 tekem. Foto: Reuters

Avtogol Militaa in pika na i Alvareza

V drugem polčasu so Madridčani igrali nekoliko bolje (Ederson je v 51. minuti akrobatsko odbil žogo čez vrata po prostem strelu Davida Alabe pod prečko), vendar že v 73. minuti ni manjkalo veliko, da bi se znašli v zaostanku s 3:0. Po strelu Haalanda z desnico in obrambi Courtoisa je žogo ustavila prečka.

Tri minute pozneje se je na semaforju res izpisal tudi ta izid, saj je po prostem strelu De Bruyneja z leve strani za Manuelom Akanjijem žogo v lastno mrežo preusmeril Eder Militao. Ta se je po kazni vrnil v začetno postavo Reala in iz nje izrinil Antonia Rüdigerja.

Končni izid je v 91. minuti po lepi akciji Riyada Mahreza in Phila Fodna iz bližine postavil še en rezervist Julian Alvarez, ki je dve minuti prej zamenjal Haalanda. Norvežan se na dveh tekmah proti Realu ni uspel vpisati med strelce in ostaja pri 52 golih v tej sezoni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrnili milo za drago za lanski polfinale

Na Santiagu Bernabeuu se je prejšnji torek prva tekma končala z 1:1. Aktualni evropski prvaki, ki so lani v polfinalu na dramatičen način po podaljšku izločili ravno City, so povedli z zadetkom Viniciusa Juniorja, gostje, ki so pred ubranitvijo naslova angleškega prvaka, pa izenačili z izvrstnim udarcem De Bruyneja.

Manchester City v zadnjih letih neuspešno naskakuje evropsko krono. Do zdaj ima le eno mednarodno lovoriko, ko je leta 1970 dobil Pokal pokalnih zmagovalcev. Četrtič je igral v polfinalu v Lige prvakov, finale pa je okusil le leta 2021. Tedaj ga je v Portu z 1:0 premagal Chelsea. Real je s 14 naslovi rekorder tega tekmovanja, ob tem je še trikrat izgubil v finalu.

Inter je v torek z 1:0 premagal Milan in napredoval s skupnim izidom 3:0.


Pozdrav Carla Ancelottija in Pepa Guardiole po koncu tekme. Foto: Reuters
Pozdrav Carla Ancelottija in Pepa Guardiole po koncu tekme. Foto: Reuters

Polfinale, povratni tekmi

MANCHESTER CITY – Real Madrid 4:0 (2:0) 1:1
Bernardo Silva 23., 37., Militao 76./ag, Alvarez 91.

Manchester City: Ederson, Walker, Ruben Dias, Akanji, Stones, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne (84./Foden), Gündogan (79./Mahrez), Grealish, Haaland (89./Alvarez).

Real Madrid: Courtois, Carvajal (80./Vazquez), Militao, Alaba, Camavinga (80./Tchouameni), Modrić (63./Rüdiger), Kroos (70./Asensio), Valverde, Rodrygo (81./Ceballos), Benzema, Vinicius Junior.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Odigrano v torek:
INTER
– Milan 1:0 (0:0) 2:0
Lautaro Martinez 74.
Handanović je bil na klopi Interja.

V krepkem tisku sta izida prvih tekem.

Finale bo v soboto, 10. junija, v Carigradu na stadionu Atatürk.