Kylian Mbappe je že četrtič zatresel mrežo Barcelone. Sredi največjega pritiska Kataloncev je z bele točke poskrbel za vodstvo. Foto: Reuters
Kylian Mbappe je že četrtič zatresel mrežo Barcelone. Sredi največjega pritiska Kataloncev je z bele točke poskrbel za vodstvo. Foto: Reuters

Katalonci so prvič po letu 2007 ostali brez četrtfinala. Imeli so kar 72-odstotno posest žoge, sprožili 21 strelov, izvajali devet kotov, a iztržili le remi. Vratar PSG-ja Keylor Navas je imel sijajen večer. Tudi na povratni tekmi ni bilo Neymarja, ki je še vedno poškodovan, v napadu sta začela Mauro Icardi in Julian Draxler.

Dest stresel prečko
Barcelona je na Parku princev hitro prevzela pobudo. Ousmane Dembele je zapretil v 11. minuti, a njegov strel ni bil dovolj močan in Keylor Navas je bil na pravem mestu. V 23. minuti je Sergino Dest z desne strani prodrl v kazenski prostor, Navas pa je žogo preusmeril v prečko. Katalonci so stopnjevali pritisk, PSG-ju nikakor ni uspelo zadržati žoge na sredini igrišča.

Lionel Messi je doživel novo veliko razočaranje v izločilnih bojih Lige prvakov. Barcelona je v osmini finala zadnjič izpadla leta 2007 proti Liverpoolu. Foto: Reuters
Lionel Messi je doživel novo veliko razočaranje v izločilnih bojih Lige prvakov. Barcelona je v osmini finala zadnjič izpadla leta 2007 proti Liverpoolu. Foto: Reuters

Mbappe kaznoval veliko neumnost Lengleta
Po pol ure igre je Clement Lenglet v popolnoma nenevarni akciji Parižanov pohodil Icardija v kazenskem prostoru in mu sezul nogometni čevelj. Oglasil se je videosodnik in Anthony Taylor si je šel ogledat posnetek ob stransko črto. Takoj je pokazal na belo točko in Mbappe je z močnim strelom z desno nogo zabil žogo pod prečko, Marc-Andre ter Stegen je krenil v napačno smer.

Evrogol Messija za 1:1
Gostje so igrali zelo agresivno. Branilec Oscar Mingueza je prejel rumeni karton in bil zelo blizu izključitvi, zato ga je Ronald Koeman v 35. minuti vzel iz igre, vstopil je Junior Firpo. Dve minuti zatem je Pedri podal do Messija, ki si je naravnal žogo na levico in jo z izjemnim strelom s 25 metrov poslal pod prečko. Navas je bil nemočen. Evrogol argentinskega velemojstra za 1:1. To je bil njegov 120. zadetek v Ligi prvakov.

Navas ubranil enajstmetrovko
Katalonci so še odločneje krenili v napad. Strel Sergia Busquetsa z roba kazenskega prostora je Navas odbil z nogo. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je Layvin Kurzawa v kazenskem prostoru podrl Antoina Griezmanna. Messi je z enajstih metrov močno streljal, Navas pa je z nogo akrobatsko odbil žogo v prečko.

V prvem polčasu so imeli Katalonci kar 73-odstotno posest žoge, sprožili so kar 15 strelov in neodločen izid je vsekakor precej bolj ustrezal francoskim prvakom.

V drugem polčasu se je nadaljevala prevlada gostov iz Barcelone, a brez pravega učinka. V 69. minuti je sicer z glavo nevarno meril Sergio Busquets, a se je Navas izkazal. Na drugi strani je v 90. minuti Mbappe zgrešil še zadnji nevarnejši strel na tekmi.

Salah in Mane sta na obeh tekmah v Budimpešti zadela v drugem polčasu. Foto: Reuters
Salah in Mane sta na obeh tekmah v Budimpešti zadela v drugem polčasu. Foto: Reuters

Salah in Mane znova usodna za Leipzig
Leipzig je v Bundesligi v izjemni formi in je le še dve točki za Bayernom. Prvo tekmo na Puskas Areni so rdeči biki izgubili proti Liverpoolu po dveh velikih individualnih napakah v drugem polčasu z 0:2. Tudi tokrat sta bila za izbrance Juliana Nagelsmanna usodna Mohamed Salah in Sadio Mane, ki sta v drugem polčasu potrdila vozovnico za četrtfinale.

Sörloth z glavo zadel prečko
V uvodne pol ure se je večkrat izkazal vratar Leipziga Peter Gulacsi. Diogo Jota ga s šestih metrov z glavo ni uspel ukaniti v 19. minuti. Pet minut zatem je Thiago Alcantara sijajno zaposlil Salaha, ki je stekel sam proti vratom, vendar mu ni uspelo matirati Gulacsija, odbito žogo je slabo zadel Mane. Kamplu z 20 metrov ni uspelo presenetiti Alissona Beckerja po pol ure igre, Emil Forsberg pa ni bil natančen v 32. minuti. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je Diogo Jota z leve strani zadel le zunanji del mreže.

Kevin Kampl je v Budimpešti igral v prvem polčasu. Foto: Reuters
Kevin Kampl je v Budimpešti igral v prvem polčasu. Foto: Reuters

Na začetku nadaljevanja je Alexander Sörloth zamenjal Kampla. 25-letni norveški napadalec je imel največjo priložnost za vodstvo Leipziga, ko je v 65. minuti z glavo zadel prečko.

Redsi unovčili veliko prostora v zaključku tekme
Liverpool je imel vse več prostora, saj je moral Leipzig tvegati. V 70. minuti je bilo konec upov za Nemce. Mohamed Salah je s 14 metrov z levico poslal žogo tik ob vratnici v mrežo po podaji Dioga Jote. Branilcu Dayotu Upamecanu ni uspelo zaustaviti Egipčana. Četrt ure pred koncem je Mane le še postavil piko na i, ko je iz bližine zatresel mrežo po podaji Divocka Origija z desne strani.

Neučinkovita Barcelona ostala brez četrtfinala Lige prvakov

Osmina finala, povratne tekme:
LIVERPOOL – RB Lepzig 2:0 (0:0) 2:0
Salah 71., Mane 74.
(v Budimpešti)

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Phillips, Kabak, Robertson (90./Cimikas), Fabinho, Wijnaldum (82./Milner), Thiago (72./Keita), Salah, Diogo Jota (71./Origi), Mane (90./Oxlade Chamerlain).

Leipzig: Gulacsi, Mukiele, Upamecano, Klostermann, Adams, Sabitzer, Kampl (46./Sörloth), Forsberg (60./Kluivert), Dani Olmo (72./Haidara), Nkunku, Poulsen (60./Hwang).

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


PARIS SG – Barcelona 1:1 (1:1) 4:1
Mbappe 31./11-m; Messi 37.
Messi je v 45. minuti zapravil 11-m.

Paris SG: Navas, Florenzi (76./Dagba), Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa (46./Diallo), Paredes, Gueye (60./Danilo), Verratti (86./Rafinha), Draxler (59./di Maria), Icardi, Mbappe.

Barcelona: ter Stegen, Dest (66./Trincao), Mingueza (35./Firpo), Lenglet, Jordi Alba, Busquets (79./Moriba), de Jong, Pedri (79./Pjanić), Griezmann, Messi, Dembele (79./Braithwaite).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Odigrano v torek:
Juventus – PORTO * 3:2 (2:1, 0:1) 1:2
Chiesa 49., 63., Rabiot 117.; Oliveira 19./11-m, 115.
RK:
Taremi 54./Porto
* – po podaljšku

BORUSSIA DORTMUND – Sevilla 2:2 (1:0) 3:2
Haaland 35., 54./11-m; En-Nesyri 69./11-m, 96.


Torek, 16. marca, ob 21.00:
MANCHESTER CITY – BORUSSIA (M) 2:0

REAL MADRID – ATALANTA 1:0

Sreda, 17. marca, ob 21.00:
BAYERN – LAZIO 4:1

CHELSEA – ATLETICO MADRID 1:0

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.