21-letni Ljubomir Moravac, ki prihaja iz Niša v Srbiji, je v prometni nesreči ostal brez roke. A to mu ni vzelo poguma. V nogometu bo deloval kot sodnik. Foto: Uefa
21-letni Ljubomir Moravac, ki prihaja iz Niša v Srbiji, je v prometni nesreči ostal brez roke. A to mu ni vzelo poguma. V nogometu bo deloval kot sodnik. Foto: Uefa
Ljubomir Moravac
Moravac si nabira izkušnje s sojenjem na otroških tekmah. Foto: Uefa
Ljubomir Moravac
Moravac v krogu družine. Foto: EPA

Kaj lahko bi se zgodilo, da bi mu ta dogodek strl duha, a se je zgodilo ravno nasprotno. Pogum, ponos, pozitiven odnos in predvsem ljubezen do nogometa so bili ključni dejavniki na Ljubomirjevi poti do okrevanja.

Nogomet, ta šport, ki sprejme vsakogar, mu je dal upanje, uteho in tolažbo ter moč za okrevanje in nadaljevanje življenjske poti. Zdaj se uri za nogometnega sodnika. V igri, ki jo ima rad, je spet našel svoje mesto.

V Ljubovem okrevanju je imel nogomet temeljno vlogo. "Dal mi je določeno miselnost. Bil sem športnik, ki se je vedno hotel izkazati," primerja svojo neustrašno voljo za okrevanje po nesreči s tekmo, v kateri je moral zmagati.

Stalno se spominja oskrbe, ki jo je v težkih trenutkih prejel v klubu. "NK Maribor je kot moja druga družina," poudarja. "Vedno so bili ob meni in skušali najti načine, kako mi pomagati. Tudi moji prijatelji so mi bili ob strani in to je bilo neprecenljivo."

Če živiš za nogomet, ti bo ta vedno pomagal
Po začetnem obdobju negotovosti se je Ljubo odločil, da želi na neki način ostati v nogometu. "Če živiš za nogomet, ti bo nogomet vedno pomagal," pojasni. V klubu so mu predlagali, da se udeleži sodniškega tečaja in odprla se mu je nova nogometna pot.

V zadnjih nekaj mesecih si je nabiral izkušnje, še posebej s sojenjem na otroških tekmah. Nov izziv ga napaja z energijo. "Po nesreči nisem videl načina, kako bi lahko nadaljeval v nogometu," priznava. "Mislil sem, da je to konec moje nogometne kariere. Toda našel sem vrnitev. Vse to je zame še novo. Nisem več igralec, sem pa sodnik. Odločen sem, da nadaljujem po tej poti.”

Do izraza prihajata Ljubova prirojena odločnost in želja po uspehu: "Želim izkusiti in doseči kar največ v svojem življenju. Menim, da sem sposoben uspeti. Preživel sem nesrečo in ta privilegij me žene, da mislim pozitivno."

Ljubo ime meseca v Uefini kampanji #EqualGame
Vsak mesec se Evropska nogometna zveza (UEFA) v sklopu svoje kampanje #EqualGame osredotoči na enega igralca ali igralko iz ene od svojih 55 nacionalnih zvez - članic. Ta oseba bo zgled, kako nogomet spodbuja vključevanje, dostopnost in raznolikost. Njena zgodba bo ponazorila, kako lahko vsak igra in uživa v nogometu, ne glede na svojo invalidnost, versko prepričanje, spolno usmerjenost ter narodnostno in družbeno poreklo.

In februarja je ta oseba Ljubomir Moravac, ki bo na sobotnem finalu evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu v Ljubljani gost predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Ljubo v celoti podpira vrednote, ki so vtkane v kampanjo UEFA's #EqualGame. "Verjamem, da je prav vsakdo lahko del nogometa," zatrjuje. "Ni pomembno, kdo si. Izgubil sem roko, pa sem še vedno del nogometa. Zares sem prepričan, da je nogomet odprt za vse."