Valter Birsa in Tim Matavž sta bila v petek gostitelja drugega dobrodelnega nogometnega spektakla v Biljah pri Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa in Tim Matavž sta bila v petek gostitelja drugega dobrodelnega nogometnega spektakla v Biljah pri Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tim Matavž
"Pripravljenost še ni takšna, kot bi morala biti. Danes je bilo tudi vroče, kar pa je v bistvu super za pridobivanje kondicije," je po tekmi, na kateri so se pomerili številni znani Slovenci, povedal Matavž. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Jerončič
Dušan Jerončič o Birsi in Matavžu v mlajših letih: "Oba sta bila prizadevna fanta. Videlo se je, da imata ambicije in voljo za treniranje. Matavž je že tedaj rekel, da bo igral za Ajax, ko bo velik. Valter pa je bil že kot otrok prava osebnost (z združeno ekipo Bilje-Primorje je bil v sezoni 2002/03 kadetski prvak Slovenije, op. a.). Drugi fantje so radi spraševali pred tekmo, ali igra tudi Valter. In če je bil odgovor da, so si mislili: No, potem pa smo že zmagali." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birsa in Matavž o prihajajočih izzivih

Omenjeno najstniško željo mladega napadalca iz Šempetra pri Gorici nam je ob petkovem dobrodelnem nogometnem spektaklu v Biljah zaupal njegov nekdanji trener v mlajših selekcijah Dušan Jerončič.
Matavž o morebitnih novih ponudbah ni želel izdati ničesar: "Ne vem še nič, saj sem bil na dopustu. Več bom vedel, ko pridem na Nizozemsko." Med morebitnimi snubci je najbrž znova tudi amsterdamski velikan.

Vabljeni k branju fotoreportaže iz Bilj:
Pahor branil, "Sarma" napadal, Strel le gledal

Dovolj mu je bilo čakanja
Kot je znano, je bil Primorec na pragu odhoda v Neapelj že konec januarja, a se je zapletlo zaradi birokratskih ovir. Vse do konca maja je nato kazalo, da bo prestop izpeljan poleti, saj sta se kluba že dogovorila za odškodnino 8 milijonov evrov, vendar na koncu Matavž in Napoli nista našla skupnega jezika.

"Vse smo se že dogovorili, potem pa se iz Napolija en teden ali mogoče še več ni več nihče javil. Do konca sezone sem želel vedeti, ali ostajam ali grem, zato sem si takrat dejal, da je bilo čakanja dovolj. Če bi me res hoteli v svojih vrstah, bi takrat takoj uredili vse formalnosti, a pač ni bilo tako. Niso stopili v stik z mano. Opraviti bi moral zdravniški pregled, saj se po navadi to naredi takoj, vendar se niso več oglasili," je neprijetne trenutke podoživel v lanski sezoni četrti najboljši strelec nizozemske Eredivisie.

"Normalno, da sem bil malo razočaran, toda življenje gre naprej in verjamem, da bodo prišle še boljše ponudbe," kljub temu ostaja optimističen Šempetrc.

Birsa na višinske priprave v Avstrijo
Manj skrbi ima ta hip njegov sokrajan Valter Birsa, ki bo še do 13. julija na "počitnicah", nov klub pa si je našel že v zimskem prestopnem roku. Nova postaja v karieri "Bikyja" bo Genoa.

"Moja glavna okupacija v tem trenutku je iskanje hiše oziroma stanovanja. S trenerjem oziroma vodstvom kluba se še nisem slišal. Na Genoo bom pravzaprav začel misliti šele z začetkom priprav. Nekaj dni bomo najprej preživeli v Genovi, nato pa gremo na višinske priprave v Avstrijo," pravi Birsa, ki je zadovoljen s trenutno pripravljenostjo: "Spočil sem se, saj sem bil na dopustu, pomembno pa je, da na začetek priprav pridem dobro pripravljen."

Igral naj bi v sredini za obema napadalcema
Novi trener lani desetouvrščenega moštva je pred dnevi postal dozdajšnji prvi mož Bologne Alberto Malesani. "Poznam ga, ne vem pa natančno, kakšen je. Slišal sem le neke govorice. Najprej moram priti tja ter videti, kako in kaj, šele potem bom lahko povedal kaj več," o temperamentnem trenerju še ne razmišlja eden izmed zaščitnih znakov slovenske reprezentance v zadnjih letih.
Birsa naj bi pri "rdeče-modrih" igral v sredini za obema napadalcema. "Že ko sem se pogovarjal in podpisoval pogodbo, mi je dal predsednik jasno vedeti, kje si me želijo videti," poudarja zdaj že nekdanji nogometaš Auxerra, ki pa se ne obremenjuje s sestavo ekipe. Tudi cilje kluba bo lažje predstavil šele na začetku nove sezone, ko se bo že dobro spoznal z novimi soigralci.

V Genoi bosta prihodnjo sezono igrala tudi mlada Slovenca Luka Krajnc (Maribor) in Rok Baskera (Simer Šampion). Enej Jelenič se je preselil v drugoligaša Padovo (solastništvo), ta pa se zanima tudi za Dejana Lazarevića, ki je v zadnji sezoni kot posojen nogometaš Genoe nosil dres Torina.

Prišel Merkel, odšel Rafinha, želja Pandev
Poleg Birse sta od bolj znanih nogometašev Genoo do zdaj okrepila še 19-letni Nemec Alexander Merkel (Milan) in Francoz Kevin Constant (Chievo). Veliko pričakujejo tudi od obetavnega Brazilca Ze Eduarda (Santos). Iz Cagliarija se vrača Robert Acquafresca, iz Milana pa Sokratis Papastathopoulos. Odšli so Rafinha (Bayern), Domenico Criscito (Zenit), Alberto Paloschi (Milan) in Abdoulay Konko (Lazio).
V najstarejšem italijanskem klubu iščejo še vratarja in napadalca. Med vratnice želijo pripeljati Sebastiena Freya (Fiorentina), med kandidati za okrepitev konice napada pa se omenjajo tudi Goran Pandev (Inter), Amauri (Parma) in Sergio Floccari (Lazio).

Birsa in Matavž o prihajajočih izzivih