Končno je padla tudi Hrvaška! Foto: www.alesfevzer.com
Končno je padla tudi Hrvaška! Foto: www.alesfevzer.com

To sta bili temi nove epizode nogometnega podkasta Vala 202 Žoga je okrogla.

V Stožicah je Slovenijo do zmage z golom v prvem polčasu popeljal Sandi Lovrić, nekdanjega slovenskega reprezentanta Marinka Galiča, ki je tekmo spremljal v Stožicah, pa je med vsemi, ki so zaigrali, najbolj navdušil Miha Mevlja: "Miha Mevlja je odigral superiorno. Že dolgo nisem videl kakšnega centralnega branilca odigrati tako izjemno, pametno in dobro. Napravil ni niti ene napake."

Slovenci na uvodu kvalifikacij za SP premagali Hrvate

Josip Iličić je dobršen del tekme odigral v obrambi, kjer je na desni strani pomagal Petru Stojanoviću. "Josip Iličić si zelo želi uvrstitve na veliko tekmovanje, zaradi tega je v dogovoru s selektorjem Matjažem Kekom pomagal v obrambi in bil občasno steber na desni strani zadnje vrste," je o predstavi Iličića dejal Boštjan Janežič.

Za Slovenijo je bila to izjemna zmaga, za hrvaško reprezentanco pa boleč poraz. "Za Hrvaško, svetovno podprvakinjo iz Rusije, je to sramota. Ne samo da so izgubili, Slovenija jim ni dovolila, da bi si ustvarili konkretne priložnosti," je o porazu sinočnjega nasprotnika Kekove čete dejal Marinko Galić.

V nasprotju s člansko reprezentanco pa mlada ni presenetila favorita. Španija je predvsem po odmoru prve tekme evropskega prvenstva do 21 leta prevladovala nad Slovenijo. Če je bilo v prvem polčasu večkrat bolj vroče v gostujočem kazenskem prostoru, pa je bil promet precej bolj enosmeren po odmoru. Marko Cirman pravi, da je bilo škoda zapravljene priložnosti za vodstvo. "V drugem polčasu bi Elšnik lahko Slovenijo povedel v vodstvo. Na tej ravni moraš tovrstne priložnosti izkoristiti, in mislim, da bo Timi Max še dolgo razmišljal o tej zapravljeni priložnosti. Španci so nato raztegnili slovensko reprezentanco in prišli do zmage."

Jože Pepevnik je dodal, da je bila španska prevlada večja, bolj kot se je tekma bližala koncu. "To se zgodi tako zaradi fizične pripravljenosti kot tudi zato, ker je težje igrati, če nimaš žoge v svoji posesti. Španci imajo veliko kakovosti. Njihov prvi napadalec je zapravil tri velike priložnosti in ni dosegel zadetka, pa so Španci vseeno zmagali s 3:0."

A vse še ni izgubljeno. Dvoboj med Italijo in Češko se je končal neodločeno, kar pomeni, da Slovenija za drugim mestom zaostaja le za točko, hkrati pa Italijani v drugem krogu proti Špancem ne bodo igrali v najmočnejši postavi, saj sta bila včeraj izključena štoper Marchizza in povezovalec ekipe Tonali. Slovenija bo Euro reprezentantov do 21 let nadaljevala v soboto, ko bo v Celju gostila Čehe.

Žoga je okrogla s03e15: Miha Mevlja junak zmage nad Hrvaško