Navijači Manchester Uniteda so z neokusnim skandiranjem pokvarili komemoracijo za žrtve na Hillsboroughu., Foto: Reuters
Navijači Manchester Uniteda so z neokusnim skandiranjem pokvarili komemoracijo za žrtve na Hillsboroughu., Foto: Reuters
Kapetana Steven Gerrard in Ryan Giggs sta pred tekmo v zrak spustila vsak po 48 balonov. Foto: Reuters

To je bil prvi obračun angleških velikanov po razkritju dokumentov, v katerih so bili Liverpoolovi navijači pred dvema tednoma oprani krivde za 96 žrtev v tragediji na stadionu Hillsborugh leta 1989. Mnogi, med drugimi tudi trener rdečih vragov Alex Ferguson, so ves teden pozivali navijače Manchester Uniteda, da se izognejo neokusnim provokacijam, ki so na tekmah teh dveh klubov stalnica.

Komemoracija za žrtve je pred začetkom srečanja potekala dostojanstveno. Legenda Manchester Uniteda Bobby Charlton, ki ga je zaznamovala tragedija Manchestrovega letala v Münchnu, je legendi Liverpoola Ianu Rushu izročil šopek s 96 rožami. Navijači Liverpoola so ob kultni pesmi You'll never Walk Alone dvignili kartone z napisoma "Pravica" in "Resnica".

Kljub kontroverzni zmagi gostov, je vse kazalo, da bo derbi minil v dostojanstvenem vzdušju, a na koncu vendarle ni bilo tako. Ko so navijači Manchestra ostali sami na stadionu, čakajoč, da jih policisti pospremijo domov, so z neokusno pesmijo pokvarili svečanost na Anfieldu. "Morilci, nikoli ni vaša krivica, vedno ste žrtve," je najprej zapelo nekaj tisoč navijačev, nekaj trenutkov pozneje pa so se zaslišali vzkiliki "morilci, morilci".

Na Otoku so zgroženi, navijači Manchestra pa so v svoje opravičilo povedali, da jih je sprovociralo nekaj navijačev LIverpoola z gestami, ki so posnemali avion, simbol münchenske tragedije.