Zlatko Dedič je v 13. minuti zadel po lepi globinski podaji Miša Brečka. Foto: Marko Madžarac Foto:
Zlatko Dedič je v 13. minuti zadel po lepi globinski podaji Miša Brečka. Foto: Marko Madžarac Foto:
Zlatko Dedič in Zlatan Ljubijankič
Klasičen prizor s tekem slovenske reprezentance: Zlatan Ljubijankič menja Dediča. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič
Dedič je v Vroclavu zabil prvi slovenski gol v teh kvalifikacijah. Foto: Reuters
Pogovor z Zlatkom Dedičem
Nogometaši vse bližje dodatnim kvalifikacijam
Sanjska predstava nogometašev

24-letni Primorec, ki v reprezentanci nosi dres z nekdanjo Cimerotičevo številko 14, je 6. septembra lani tekmo proti Poljski začel kot Kekov adut iz rokava, saj je predtem dobil le malo priložnosti. Vsega nekaj minut na prijateljskih tekmah z Estonijo daljnjega februarja 2007 in Madžarsko marca 2008.
Zadetek v Vroclavu za izjemno pomembno točko ob začetku kvalifikacij je dvignil samozavest tako njemu samemu kot vsej reprezentanci in slovenskim navijačem. Prav vse tekme v boju za uvrstitev na mundial v Južnoafriški republiki je začel v prvi postavi, novega zadetka pa ni bilo in bilo. Do sredinega večera, ko je v 13. minuti na noge prvi spravil celotni stadion v Ljudskem vrtu in omogočil lažjo pot do pomembne zmage.

Dedič, ki se je že s 16 leti iz Kopra podal v Parmo, je v pogovoru za MMC spregovoril tudi o nemškem prvoligašu Bochumu, katerega član je od letošnjega poletja.

Po enem letu znova tekmec Poljska in znova vaš gol. So vam Poljaki usojeni oziroma zakaj dajete gole ravno Poljakom?
Verjetno je to naključje. Imel sem nekaj priložnosti tudi na prejšnjih tekmah, a na žalost žoga ni hotela v gol. Danes sicer ni bilo pomembno, kdo da gol, ampak je bila pomembna zmaga. To nam je uspelo in zato smo zelo veseli.

Pred tekmo je bilo veliko ugibanj, kdo bo začel v napadu. Ljubijankič se je izkazal z zadetkom na Wembleyju, vi ste začenjali tekme v kvalifikacijah. Ste pričakovali, da boste začeli tekmo?
Nisem se obremenjeval s tem, ker to ni moje delo. To je delo selektorja. Selektor se je pač odločil, kot se je. Mislim, da si vsi, vseh 21 fantov, zaslužimo igrati, a igra jih lahko le 11. Tudi tisti, ki so v igro prišli pozneje, so odigrali fantastično. Samo tako moramo nadaljevati naprej. Ni pomembno, kdo igra, pomembno je, da se zmaguje.

Tekma se je razvijala po idealnem scenariju. Hitro ste dosegli gol, nato še enega tik pred koncem prvega polčasa in tretjega na začetku drugega polčasa. Kateri se vam zdi, da je bil tisti odločilen? Kateri vam je najbolj pomagal do te visoke zmage?
Vsi goli so pomembni. Hiter gol nam je sigurno olajšal delo, tako da je bilo pod narekovaji malce lažje. Mislim, da smo danes zelo zrelo in taktično zelo dobro odigrali. Poljakom je bilo zelo težko, praktično jim nismo dovolili niti ene priložnosti v prvi uri igre. To je zelo pozitivno.

Kot ste že dejali, Poljaki niso prikazali praktično nič. Se vam zdi, da je to le posledica vaše tako dobre igre, ali so Poljaki res v tako obupnem stanju, glede na to, kakšni rezultati so za njimi?
Ne, Poljaki niso v obupnem stanju. Kdorkoli bi danes igral proti nam, bi težko igral, kajti mi smo bili danes psihično in fizično oziroma praktično v vseh pogledih zelo dobro pripravljeni. Mislim, da bi bilo danes komurkoli težko igrati proti nam.

Vi ste zadeli drugič v reprezentančnem dresu, mogoče pa je bil še bolj vesel zadetka Valter Birsa, ki je zadel prvič. Kako ste soigralci sprejeli ta njegov gol, ki smo ga končno dočakali?
Vsak gol sprejmemo zelo pozitivno in smo seveda veseli. Tako, da smo zadovoljni. Ampak kot sem rekel že prej, ni pomembno, kdo je dal danes gol. Pomembno je, da so tri točke ostale v Sloveniji, zdaj se bomo potrudili, da zmagamo še na preostalih dveh tekmah.

Verjamete, da je še mogoče osvojiti tudi prvo mesto v skupini?
V nogometu je vse mogoče. Mi moramo narediti svoje delo. Na koncu bomo potegnili črto in bomo videli, kje smo.

Kaj pričakujete, da se bo dogajalo v naslednjem mesecu do tekme proti Slovaški? Se bo nervoza stopnjevala?
Ne, ne bo se stopnjevala, ker imamo že jutri vsi glave v klubih. Čakajo nas zelo pomembne in težke tekme. Imamo pač mesec dni. Vsi se bomo potrudili, da čim več igramo v klubih in da pridemo tako kot vedno čim bolje pripravljeni na reprezentančni zbor. Upam, da nam bo to uspelo in da nam bo uspelo odigrati čim boljše ti dve tekmi.

Kot ste dejali, se hitro vračate v Nemčijo. V Bochumu ste na prvih tekmah začenjali na klopi. Pričakujete, da boste v nadaljevanju sezone igrali več?
V Bochumu začenjam na klopi, ker sem imel na pripravah nekaj težav s prstom, tako da se nisem uspel najbolje pripraviti. Izpustil sem šest pripravljalnih tekem, zato je tudi logično, da zdaj na začetku trener daje priložnost drugim napadalcem. Zato sta mi tudi prav prišli ti dve tekmi z reprezentanco, da dvignem mojo pripravljenost na še višji nivo in upam, da bom na naslednjih tekmah začel dobivati več priložnosti.

V enem od intervjujev ste že povedali, da je bila za vas selitev iz Italije v Nemčijo kar velik "kulturni šok" ...
Res je. Vedeti morate, da sem osem let preživel v Italiji in se mi je zdaj precej spremenilo življenje. Ampak je zelo pozitivno in se že počasi privajam. Najbolj pomembno je, da si najdem stanovanje in si uredim te stvari, da bo lahko z mano tudi družina. Potem mislim, da ne bo večjih problemov.

Kaj vas je najbolj navdušilo v Nemčiji?
Sigurno organizacija, lepi stadioni, veliko publike. To je zelo pozitivno za nogomet.

Pogovor z Zlatkom Dedičem
Nogometaši vse bližje dodatnim kvalifikacijam
Sanjska predstava nogometašev