Na 10 tekmah Udineseja v letošnji sezoni je Samir Handanović prejel le 6 golov. Od tega 3 ob dveh porazih z Arsenalom v kvalifikacijah za Ligo prvakov, po en gol je prejel v Evropski ligi, na šestih tekmah Serie A pa le enega. Foto: Reuters
Na 10 tekmah Udineseja v letošnji sezoni je Samir Handanović prejel le 6 golov. Od tega 3 ob dveh porazih z Arsenalom v kvalifikacijah za Ligo prvakov, po en gol je prejel v Evropski ligi, na šestih tekmah Serie A pa le enega. Foto: Reuters
Alessandro Del Piero (Juventus) in Bojan Jokić (Chievo)
Slovenski dvojec pri Chievu Boštjan Cesar - Bojan Jokić je dobro in vidno opravil svoje delo proti vodilnemu Juventusu (0:0). Foto: EPA
Guillermo Giacomazzi (Lecce) in Valter Birsa (Genoa)
Valter Birsa je le dobil drugo priložnost pri Genoi: zaigral je prvič po 1. krogu in to od začetka, zaradi bolečine v mišici pa je bil zamenjan v 77. minuti. Genoa je remizirala z Leccejem, za kar je bila nagrajena z žvižgi. Birsa: "To je neizogibno, ker niso bili zadovoljni. Tudi mi smo si želeli boljše." Foto: EPA
Jasmin Kurtić (Palermo)
Jasmin Kurtić se spomladi ni mogel ustaliti v prvem moštvu Palerma (4 nastopi in 1 gol), zato je bil poleti posojen drugoligašu Vareseju, kjer se počasi prebija med nosilce igre. Foto: EPA


S tekmo proti Srbiji (1:0) je bilo za slovenske reprezentante konec Eura 2012, zato se lahko v naslednjem letu lahko povsem posvečajo predvsem klubskim karieram. Boj za naziv najbolj vročega slovenskega nogometaša poteka med trojcem Tim Matavž - Dare Vršič - Samir Handanović in minuli konec tedna si je točko prislužil vratar. Po ubranjeni 11-m Nemanji Vidiću, za kar so mu hvaležni Estonci na dom poslali kar zaboj piva, je "Sarma" zakrivil nekaj novih prestopnih člankov, v nedeljo pa poskrbel, da Udinese ostaja na vrhu Serie A.

"Da ne bomo dolgočasni: Handanović nepremagan"
Furlani so v Bergamu zamudili priložnost, da bi sami prevzeli 1. mesto v italijanskem prvenstvu, a so po tekmi odkrito priznali, da so bili bližje porazu in da je za točko proti Atalanti (0:0) najzaslužnejši Slovenec. "Da ne bomo dolgočasni: Handanović in Udinese nepremagana," je bil kratek povzetek medijev ob koncu tekme. "Sarma" je nepremagan že tri ligaške tekme zapored, zadnji in sploh kot edini ga je v letošnji sezoni premagal nadarjeni vezist Milana Stephan El Shaarawi v 63. minuti obračuna v 4. krogu med Milanom in Udinesejem (1:1).

Pozzo ga januarja ne bo prodajal
In ravno Milan je tisti, ki se je najbolj vnel za slovenskega vratarja in naj bi celo formalno navezal stik s predsednikom "zeber" Giampaolom Pozzom. Slovenski ljubitelji nogometa so sicer že zasičeni s prestopnimi govoricami okoli Handanovića in že "močno dvomijo, da bo Ljubljančan kdaj zapustil njemu ljubi Videm". A tokratni dim je podkrepljen z ugledom Gazzette dello Sport, ki je po tekmi kar neposredno potipala vodjo Pozza in trenerja Francesca Guidolina.

"Ustvarja razliko, toda januarja ga ne bomo prodali," je zatrdil Pozzo, Guidolin pa je bil nepričakovano odkrit: "Zasluži si velik klub, a šele junija. Upam, da bo naredil skok naprej v kvaliteti, saj si ga zasluži. To bo po njegovi zaslugi in mogoče tudi zaradi dela tistih, ki so ga trenirali. V zadovoljstvo bi ga bilo gledati v velikem moštvu, toda šele drugo leto."

"V Bergamu se je treba postaviti zase"
Medtem Udinesejeva in slovenska številka ena ostaja na realnih tleh in skromno ponavlja: "Zasluga za malo prejetih golov ni samo moja, temveč celotnega moštva. Parade? Branjenje je moje delo, današnji obrambe so bile vse po vrsti zahtevne." Ob obrambah je izstopal še zaključek 1. polčasa, ko si je zaradi prerivanja po posredovanju prislužil rumeni karton. Ezequiel Schelotto ga je ob posredovanju skoraj pohodil, sledil je besedni obračun in nekaj prerivanja z Lucom Cigarinijem (video spodaj). "Ko prideš v Bergamo, tvegaš, da te bodo pohodili, zato se je treba postaviti zase," je bil jasen, a miren odgovor "Sarme".

Petič v zgodovini in prvič po letu 1989 se je zgodilo, da se je kar pet tekem v enem krogu Serie A končalo brez zadetkov. Na treh tekmah brez golov so sodelovali tudi štirje slovenski reprezentanti.


Kirm med strelci, Ljubijankić med ranjenci

Edini reprezentančni gol na tujem je bil delo Andraža Kirma, ki je na Poljskem zabil drugi ligaški gol. Tik pred koncem srečanja med Wislo in Jagiellonio je Kirm sprožil z razdalje in postavil končni izid 3:1. Nekaj lepih priložnosti za nadaljevanje svojega strelskega niza je na Nizozemskem imel Tim Matavž, a je Utrechtova mreža ostala zanj nedosegljiva, zato pa je zakrivil izključitev nasprotnega branilca Nilssona. PSV je na koncu slavil z 1:0.

Ob številnih že načetih in poškodovanih reprezentantih (Brečko, Mavrič, Bačinović, Novaković) se je na seznam "ranjencev" vključil še Zlatan Ljubijankić. Na belgijskem derbiju med Club Bruggeem in "slovenskim" Gentom (2:0) je "Zlajo" staknil poškodbo stegenske mišice, zaradi katere je bil zamenjan v 33. minuti. Matija Škarabot je poraz Genta spremljal s klopi, Marko Šuler pa s tribune.

Čudoviti prvenec Kurtića v Serii B
Od "ladij na obzorju" je najboljše volje Jasmin Kurtić, ki je dosegel krstni gol v drugi italijanski ligi. Že v petek sta se v Serii B pomerila Varese s Kurtićem in Padova z Dejanom Lazarevićem (igral do 77. minute). Kurtić je bil eden ključnih mož Varesejeve zmage s 3:0, pri čemer je piko na i postavil z izjemnim zadetkom v 85. minuti, ko je s 23 m poslal žogo neubranljivo v levi zgornji kot. Belokranjčeva avantura v Vareseju se ni začela najbolje, a iz tekme v tekmo igra vidnejšo vlogo, kar je potrdil s čudovitim prvencem.

Zakaj si je "Sarma" prislužil rumeni karton? (od 1:03)


Kirm postavil piko na i z razdalje

Kurtićev "supergol" (od 1:38)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Gubbio 2:1
vso tekmov 84'
Jasmin HandanovićMariborDomžale - Maribor 1:4vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Atalanta - Udinese 0:0vso tekmo
v 45' - 5. nepremagan
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Hannover 2:0
do 45' (1:0)vrnitev po kazni - bolečine v mišici

Boštjan Cesar (c)

Chievo (ITA)Chievo - Juventus 0:0
vso tekmo/
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Tom Tomsk 3:0
/izven postave
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Juventus 0:0
vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Admira 0:0
Ipoškodovan
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)CSCA Rapid - Šerif 1:2
od 27' (1:0)/
Marko ŠulerGent (BEL)Club Brugge - Gent 2:0
/izven postave
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Milan - Palermo 3:0
/poškodovan

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Lecce 0:0
do 77' (0:0)bolečina v mišici
Josip IličićPalermo (ITA)Milan - Palermo 3:0
vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Roda - Den Haag 4:1
do 88' (3:1)/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Wisla - Jagiellonia Bialystok 3:1
vso tekmov 89' za 3:1 - 2. gol sezone
Robert KorenHull City (ANG II)Brighton&Hove - Hull 0:0
vso tekmo/
Rene KrhinBologna (ITA)Novara - Bologna 0:2
/na klopi
Dare VršičOlimpija LjubljanaRudar - Olimpija 2:2
vso tekmo v 50' za 1:1 - 10. gol sezone
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Dynamo - Alemmania 1:1
do 79' (0:1)/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Club Brugge - Gent 2:0
do 33' (1:0)poškodba stegenske mišice
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Utrecht 1:0
vso tekmoizsilil v 88'
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Hannover 2:0
/poškodovan
"Ladje na obzorju"
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Karpati - Arsenal Kijev 0:3
/izven postave
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Salzburg - Wacker 1:1
vso tekmo/
Jasmin Kurtić
Varese (ITA II)Varese - Padova 3:0
vso tekmo v 85' za 3:0
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Varese - Padova 3:0do 77' (1:0)/
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)
Krilja Sovjetov - Volga Nižnji 0:0
/izven postave
Mitja MörecADO Den Haag (NIZ) Roda - Den Haag 4:1
/na klopi
Rene MiheličNacional (POR)Feirense - Nacional 0:1 (P)/izven postave
Nejc SkubicOtelul Galati (ROM)Galati - Astra Ploiesti 1:1/na klopi
Matija ŠkarabotGent (BEL)Club Brugge - Gent 2:0
/

na klopi