Srečko Katanec je vodil 50. tekmo na klopi Slovenije in je s tem
Srečko Katanec je vodil 50. tekmo na klopi Slovenije in je s tem "premagal" Matjaža Keka (49). Foto: Aleš Fevžer
Turška generalka pred Islandijo uspela

Pred prijateljsko tekmo Slovenija - Turčija sta bili obe reprezentanci zelo negotovi, saj zadnji izidi niso bili zgledni. Turški selektor Abdullah Avcı v petek še ni našel prave rešitve, Srečko Katanec pa je lahko precej bolj zadovoljen. Na svoji 50. tekmi v vlogi slovenskega selektorja je videl veliko pozitivnega.

"Tudi to tekmo bomo analizirali, čeprav je bila prijateljska. A bila je pomembna zaradi vzdušja v ekipi. Marsikdo, ki mi ne želi dobro, si je mislil, aha, igrajo s Turčijo, bodo spet izgubili. No, pa ni bilo tako. Zdaj se moramo osredotočiti na tekmo z Islandijo. Težko bo, toda imeli bomo dodatno energijo zaradi te zmage."

Milivoje Novaković, ki je z glavo zadel za vodstvo 1:0 (to je bil njegov 21. reprezentančni gol, pred njim je le Zlatko Zahović), se zaveda, da je to šele začetek preporoda: "Pomembno je, da smo pokazali karakter in da nismo prejeli zadetka. Dobro smo igrali v obrambi, še bolje pa bo treba igrati v napadu in več držati žogo v posesti. Korak naprej smo naredili, a to ni dovolj. Treba bo garati."

Tim Matavž je v slogu prekaljenega strelca v drugem polčasu postavil končni izid: "Super tekma za nas. Dobro smo stali, nismo tekmecem dovolili nobene priložnosti. Dosegli smo dva zadetka in imeli še nekaj protinapadov. Dvignili smo si samozavest."

Oblak odlična menjava za Handanovića
Slovenija se danes vrača v svojo pripravljalno bazo na Brdo pri Kranju, kjer bo trenirala do petkove tekme na Islandiji. V boju za svetovno prvenstvo v Braziliji čisto vse še ni izgubljeno, ob morebitni zmagi bi lahko posvetil žarek upanja. V vratih utegne biti spet 20-letni Škofjeločan Jan Oblak, ki je v Bielefeldu imenitno nadomestil Samirja Handanovića in ima veliko zaslug, da je slovenska mreža po enajstih tekmah spet ostala nedotaknjena. "Celotna ekipa in strokovni štab smo naredili odlično delo. Dobro smo stali na igrišču, pomagali smo si."

Povzeto po prispevku Dareta Ruparja za Val 202

Turška generalka pred Islandijo uspela