Jan Oblak in Vid Belec na marčevskem treningu na Brdu pri Kranju. Belec je v reprezentanci debitiral pred devetimi leti na prijateljski tekmi v Argentini (2:0), ko je drugi zadetek dosegel Lionel Messi. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Oblak in Vid Belec na marčevskem treningu na Brdu pri Kranju. Belec je v reprezentanci debitiral pred devetimi leti na prijateljski tekmi v Argentini (2:0), ko je drugi zadetek dosegel Lionel Messi. Foto: www.alesfevzer.com

56 nastopov za Slovenijo je že zbral Škofjeločan, na seznamu igralcev, ki se bodo čez nekaj dni zoperstavili Finski in Danski, jih ima več le Jasmin Kurtić – 83. Med vratnicama naj bi namesto Oblaka stal Vid Belec. Izkušeni Mariborčan je v torek dopolnil 33 let, a do zdaj niti enkrat še ni branil v kvalifikacijah za evropsko ali svetovno prvenstvo.

18-krat je bil v vratih reprezentance, 11-krat na prijateljskih tekmah in sedemkrat v Ligi narodov (zadnjič novembra 2020 proti Kosovu). Polovico nastopov je v statistiko vpisal leta 2018, ko Oblak ni bil na isti valovni dolžini s tedanjim selektorjem Tomažem Kavčičem, zadnjega pa pred dvema letoma proti Gibraltarju v Kopru (6:0). V letošnji sezoni je z APOEL-om iz Nikozije, pri katerem je čuval vrata na večini tekem, zasedel drugo mesto v ciprskem prvenstvu. Boj za naslov proti Arisu iz Limassola je izgubil v predzadnjem krogu.

Andraž Šporar si je z 11 zadetki delil četrto mesto na lestvici strelcev grškega prvenstva. Avgusta je bil izbran tudi za najboljšega igralca meseca. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar si je z 11 zadetki delil četrto mesto na lestvici strelcev grškega prvenstva. Avgusta je bil izbran tudi za najboljšega igralca meseca. Foto: www.alesfevzer.com

"Kot branilec zaupam vsem našim vratarjem. Tudi Vid je z nami že dolgo in je izkušen. Mislim, da podobno razmišljajo drugi soigralci. Seveda bomo Jana pogrešali, a smo dobro pokriti," je na včerajšnjem zboru na Brdu pri Kranju razmišljal Miha Blažič.

Podobnega mnenja je Andraž Šporar: "Verbič je bil kar veliko v stikih z Oblakom. Poskušal je stisniti zobe, a preprosto ne more. Upam, da bo čim prej okreval. Gotovo je to velik udarec, a zato so tu drugi vratarji. Poskušali jim bomo pomagati v obrambi, da bodo imeli čim manj dela. Tudi glede kapetanske vloge se ni za bati. Nima besede samo kapetan. Ko tako začutimo, igralci, ki smo malce izkušenejši, spontano sprejmemo pomembnejšo vlogo v reprezentanci."

Vidovšek je v dobri formi. Do zdaj je bil na treningih malo ubogi, ker je bil sam in ni imel menjave. Na vsakem treningu je bil na 'škrgah' in zelo utrujen. Sicer pa je zelo motiviran. Ogromen je in ko se postavi v vrata, moraš res dobro zadeti, da gre žoga v gol.

Andraž Šporar o vratarju Olimpije Matevžu Vidovšku

V Grčiji ostal brez naslova prvaka

"Špoki" je zadnjo tekmo grškega prvenstva odigral 14. maja. Panathinaikos je zasedel drugo mesto pet točk za AEK-om, potem ko v zadnjih štirih krogih ni zmagal in zbral samo tri točke. AEK jih je v enakem obdobju osem, prehitel mestnega tekmeca in 13. postal prvak, prvič po petih letih.

"Sezona je bila relativno uspešna. Ves čas smo bili prvi, do dveh krogov pred koncem. Na začetku sezone sicer ni bil cilj kluba, da bi postali prvaki, ampak seveda smo si na koncu tega vsi želeli. Moramo pa čestitati AEK-u, ki je zbral nekaj točk več. Naših 78 je bilo premalo. V naslednji sezoni bomo šli znova v boj za naslov."

Nekdanji as Olimpije je skupaj s klubskima in reprezentančnima soigralcema Adamom Gnezdo Čerinom in Benjaminom Verbičem že 21. maja začel priprave na Brdu. "Najprej smo bili samo mi trije, potem je prišel Kurtić, za njim pa še Vidovšek, Elšnik in Vipotnik. Vsak dan smo imeli tu dobre treninge, pa tudi zajtrk in kosilo. Mislim, da se ne bo poznalo, da že kar nekaj časa nismo igrali tekem, ker smo zgodaj končali prvenstvo. Prav nam bo prišlo to, da imamo veliko časa za priprave, zavedati pa se moramo, da to velja tudi za druge reprezentance."

29-letni Ljubljančan ni želel razglabljati o tem, kolikšen izkupiček točk bi ga zadovoljil. "Mislim, da se nima smisla pogovarjati o točkah. V Helsinkih moramo pokazati še boljšo igro kot na prvih dveh tekmah. Tudi če bomo osvojili veliko točk, pa bo do konca še več kot polovica kvalifikacij. Gremo od tekme do tekme."

Odločneje je o željah spregovoril Sandi Lovrić: "Cilj je, da zmagamo na obeh tekmah. Mislim, da smo osredinjeni in v dobri formi, to moramo potrditi. Komaj čakamo prvo tekmo. Mislim, da bo težje proti Finski, ker je to prvo srečanje. Takoj moramo pokazati, po kaj smo prišli. Danska pa je prvi favorit skupine."

Miha Blažič bo poleti najverjetneje zamenjal klub, saj se Angersu ni uspelo obdržati med francosko prvoligaško druščino. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Blažič bo poleti najverjetneje zamenjal klub, saj se Angersu ni uspelo obdržati med francosko prvoligaško druščino. Foto: www.alesfevzer.com

Po poškodbi v Astani in izpadu iz Ligue 1 bi bil dobrodošel lepši junij

Blažič je o točkovnih željah dejal: "Sam bi si želel čim več točk, najraje torej vseh šest. Zaradi dobrega začetka kvalifikacij imamo zdaj tudi večjo odgovornost, ampak saj to smo si želeli. Iskreno povedano, bi bilo razočaranje, če se znova ne bi uvrstili na veliko tekmovanje. Imamo lepo priložnost, smo kakovostna ekipa, tudi druge stvari so urejene. Ne moremo se skrivati in reči, da to ne bi bilo razočaranje. Lepo je videti, da je tudi v javnosti spet večje zanimanje za reprezentančni nogomet, to nam daje dodatno motivacijo. Upajmo, da bo trajalo čim dlje. Vsi smo komaj čakali, da se zberemo in začnemo trenirati."

Za koprskega branilca se sicer kvalifikacije niso dobro začele, saj je moral marca na prvi tekmi v Astani zaradi poškodbe z igrišča že v 5. minuti. "Bil sem razočaran, a to je del športa. Ni ne prva ne zadnja poškodba. Po dveh zmagah mi je bilo malo lažje." 21. aprila se je vrnil na klop Angersa, v preteklem mesecu pa je v zadnjih štirih krogih francoskega prvenstva igral na treh tekmah.

S klubsko sezono ne more biti zadovoljen, saj je Angers z vsega štirimi zmagami zasedel zadnje mesto v Ligue 1 in po osmih letih izpadel v drugo ligo. Blažič bo najverjetneje zapustil mesto ob Loari, čeprav mu je lani obljubil triletno zvestobo: "Nič še ne vem, verjetno bo kaj več jasnega po reprezentančni akciji." Za junijske reprezentančne zbore so tudi sicer značilne številne prestopne govorice, ki pa po mnenju Blažiča ne motijo zbranosti nogometašev. "To je del našega posla. Mislim, da ni neka distrakcija za igralce. Ne verjamem, da to vpliva na reprezentanco in igre v reprezentanci."

Erik Janža ima do zdaj le en reprezentančni nastop iz leta 2014, ko je igral v prvem polčasu na prijateljski tekmi proti Kolumbiji v Stožicah (0:1), nazadnje pa je bil vpoklican septembra 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Erik Janža ima do zdaj le en reprezentančni nastop iz leta 2014, ko je igral v prvem polčasu na prijateljski tekmi proti Kolumbiji v Stožicah (0:1), nazadnje pa je bil vpoklican septembra 2020. Foto: www.alesfevzer.com

Izjemen finiš sezone

Precej boljše volje je klubsko sredino zapuščal Erik Janža. Z Gornikom Zabrze, kjer igra že štiri leta, je zasedel šesto mesto v poljski Ekstraklasi. Klub s slavno preteklostjo, ki je bil do konca 80. let prejšnjega stoletja kar 14-krat državni prvak, je odlično sklenil sezono in od sredine aprila v zadnjih sedmih krogih nanizal šest zaporednih zmag ter remi. Predtem je bil na 16. mestu, ki vodi v drugo ligo.

"Med letom je bilo precej turbulentno. Ni bilo lahko, a pokazali smo, da ima ekipa karakter in da je dobra. Rezultatsko se nam prej ni izšlo, na srečo pa smo na koncu povezali niz zmag in končali na visokem šestem mestu," je razplet opisal kapetan moštva, za katerega zadnji dve sezoni igra tudi sloviti Nemec Lukas Podolski, z elfom svetovni prvak leta 2014. Rojen je bil v bližini in je že od otroštva navijač tega kluba. Člana Gornika Zabrze sta bila v pretekli sezoni še dva Slovenca, Blaž Vrhovec in Amadej Maroša, ki pa sta dobila precej manj priložnosti za igro.

Janža, ki bo čez dva tedna dopolnil 30 let, je bil v reprezentanco vpoklican po zelo dolgem času. Matjaž Kek je o njem kot zaostritvi konkurence na položaju levega bočnega branilca, ki lahko igra tudi v napadalnejši vlogi, razmišljal že za marčevski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu, a je bil tedaj poškodovan. "Imel sem počeno rebro, kar je zelo boleče. Sicer sem igral tekme, ampak z injekcijami in tabletami. Nisem treniral in selektorju sem rekel, da se fizično ne počutim dovolj dobro pripravljenega, da bi lahko pomagal. Sem pa spremljal prvi dve tekmi in navijal. Zdaj je vse v redu, bolečine ni več. Vesel sem, da sem znova tu, vedno je lepo biti v reprezentanci."

Sorodna novica Oblak le kot navijač, Šeško s prilagojenim treningom do Finske

Pri podajah drugi najboljši v poljskem prvenstvu

Nekateri so mnenja, da bi si Prekmurec že prej zaslužil več pozornosti v izbrani vrsti, po ocenah Sofascora je bil statistično peti najbolje ocenjeni igralec poljske lige. V tej sezoni je dosegel tudi dva zadetka in zbral osem podaj, boljši je bil le Podolski z devetimi.

"Težko je govoriti, kdo si zasluži biti v reprezentanci in kdo ne. Klub in reprezentanca sta različni zgodbi. Na Poljskem mi gre dobro, to je dejstvo, na koncu pa selektor oceni, ali je to dovolj ali ne. Zdaj nas čakajo treningi in to je zame največja priložnost, tam selektor najbolje vidi, kdo v danem trenutku zmore dati to, kar on pričakuje. Motiviran sem, tudi fizično sem dobro pripravljen, čeprav je konec sezone. Na vsakem treningu bom dal maksimum in seveda poskušal pokazati, da si zaslužim minute. Če bo selektor menil, da sem jaz ta, ki si zasluži igranje, bom igral jaz, sicer pa kdo drug. V reprezentanci moramo dihati kot eno. Med mojimi aduti je tudi ta, da sem odigral že veliko tekem na polnih stadionih in imam nekaj izkušenj. Mislim, da me selektor dovolj dobro pozna in ve, kakšen tip igralca sem."

Po tednu premora je prvi trening na Brdu opravil že v ponedeljek. In kaj pričakuje od gostovanja v Helsinkih prihodnji petek? "V klubu imam soigralca iz finske reprezentance Richarda Jensena, rekel je, da so 'napaljeni'. Treba jim bo odgovoriti. Vemo, kaj hočemo. Zoperstaviti se jim moramo samozavestno in na polno."

Brez Oblaka, a zagrizeno v junijski kvalifikacijski tekmi