Kevin Kampl, čigar oče Jože je bil v mladosti pred selitvijo v Nemčijo vratar mariborskega Železničarja, pri Salzburgu na dresu nosi številko 44. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Kevin Kampl, čigar oče Jože je bil v mladosti pred selitvijo v Nemčijo vratar mariborskega Železničarja, pri Salzburgu na dresu nosi številko 44. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Tim Matavž
Nedeljo bosta poskušala čim prej pozabiti "Nizozemca" Tim Matavž in Andraž Kirm. Oba sta sicer odigrala vso tekmo, toda njuna kluba sta doživela boleča poraza. PSV je izgubil v Utrechtu z 0:1 (zadetek je prejel z igralcem več, v zadnjih 10 minutah pa je izenačenje neuspešno lovil kar z dvema igralcema več!), Groningen pa doma proti Vitesseju z 0:3 (vse tri zadetke je v drugem polčasu prejel z igralcem več!). Foto: EPA
Dejan Lazarević
Dejan Lazarević, še eden izmed tistih, ki trkajo na vrata članske reprezentance, v soboto v dresu Modene ni dobil priložnosti na gostovanju pri Reggini (2:2). Tekmo Serie B je spremljal s klopi. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren
Robert Koren, ki je februarja sporočil, da ne bo več igral za reprezentanco, je v soboto dosegel svoj prvi letošnji zadetek v angleški drugi ligi. V 5. krogu je Hull City gostil Millwall in ga premagal s 4:1. Korošec, ki bo v četrtek praznoval 32. rojstni dan, je v 14. minuti načel mrežo gostov s strelom z več kot 20 metrov. Foto: robert-koren.com

Pozni večer 11. septembra 2012? Ne, 1. aprila 2009. Na igrišču v Belfastu Saša Jerković pred mikrofonom gosti Matjaža Keka, ki se v 73. minuti ob zadetku Severne Irske le nemočno prime za glavo. Vidno potolčen je po porazu. "Zelo težko je kar koli v tako kratkem času komentirati," pove slovenski selektor po svoji 23. tekmi na klopi reprezentance in s cmokom v grlu doda, da upa, da bo imel s fanti v naslednjih tednih mir. Do konca kvalifikacij za SP 2010 so samo še štiri tekme, Slovenija pa je na predzadnjem mestu v svoji skupini, le pred San Marinom. Zdaj štejejo le še zmage in 12 točk na preostalih srečanjih.

Bonusa ni več
Tri leta in pol pozneje je spraševalec na zelenici stadiona Ullevaal v Oslu isti. Selektor drugi. Izraz na obrazu in besede podobne. Dejanje ob naivno prejetem zadetku prav tako: udarec po stolu. Do konca kvalifikacij je še osem tekem, Slovenija pa je na zadnjem mestu v svoji skupini, za Islandijo, Albanijo in Ciprom. Tudi zdaj (vsaj do konca tega leta) ni dovoljen noben spodrsljaj več.

Iščemo rešitev na položaju zadnjega veznega igralca, ugotovi Kek, na klop posadi Andreja Komca in zadene v polno z reaktiviranjem Aleksandra Radosavljevića. Slovenija gre naprej, v Južno Afriko. Z navezo Radosavljević-Robert Koren, nogometašema, ki na štirih pripravljalnih tekmah pred začetkom kvalifikacij leta 2008 v dresu reprezentance ne odigrata - ne eden ne drugi - niti minute!
Sanjski debi Kampla pokvaril le izid
Niti minute ni do zdaj za slovensko člansko reprezentanco na igrišču "oddelal" tudi 21-letni Kevin Kampl (bil je na pripravah v Kufsteinu), toda vse kaže, da bi se že prihodnji mesec to lahko spremenilo. Kvalifikacije mlade izbrane vrste so končane, Slaviša Stojanović se že dalj časa zaveda njegovih kakovosti, Slovenija pogreša ustvarjalne nogometaše v vezni vrsti. Za nameček je Kampl nase na najboljši mogoč način v soboto opozoril že ob svojem debiju za Salzburg, kamor je pred dvema tednoma za tri milijone evrov prestopil iz nemškega drugoligaša Aalna.
Na tekmi 8. kroga avstrijskega prvenstva proti Riedu je igral vseh 90 minut in bil najboljši mož na igrišču. Pripravil je več lepih priložnosti in po prodoru s svoje polovice igrišča podal tudi ob vodilnem zadetku Jonathana Soriana v 34. minuti. Na koncu je bilo 1:1. Salzburg je pred 8.500 gledalci vse od 5. minute igral z igralcem manj, kljub temu pa je v prvem polčasu pokazal najbrž najboljšo igro letos.
Zadnja priložnost na tekmi
"Za Kamplom je senzacionalen debi," so zapisali pri avstrijskem športnem portalu Laola in dodali, da je bil Slovenec udeležen pri skoraj vsaki nevarni akciji v napadu in glavni režiser na sredini igrišča - kot da bi že leta igral v Salzburgu. Pri "rdečih bikih", ki naj bi po blamaži v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Dudelangeu za okrepitve skupaj zapravili blizu 15 milijonov evrov.
"Veseli me, da sem dobro igral. Bilo je v redu, a lahko je še veliko boljše. Potrebujem čas, da se še bolje uigram s soigralci. Moštvo je dobro. Z neodločenim izidom pa ne moremo biti zadovoljni," je dejal izjemno gibljivi in prodorni Kampl, ki je imel tudi zadnjo priložnost na tekmi. Streljal je s približno 20 metrov nekoliko z leve strani v daljši spodnji kot, a se je z obrambo izkazal gostujoči vratar.
V soboto neposredni dvoboj Kampl - Vršič?
"Gotovo se bo izkazal v naši ligi. To je eden najboljših igralcev, kar sem jih do zdaj tu videl," je pri Bayerju vzgojenemu nogometašu, ki ga je v Nemčiji odkril Tomaž Kavčič, polaskal tudi trener Rieda Heinz Fuchsbichler. Prihodnjo soboto se bo trenutno tretjeuvrščeni Salzburg (15 točk) na derbiju na Dunaju udaril z vodilno Austrio (21), za katero je Dare Vršič v nedeljo na gostovanju pri Mattersburgu (2:4) odigral zadnje pol ure in se tako vrnil na igrišča po poškodbi kolena.
Veliko dalj časa je bil odstoten Rene Krhin, ki je v torek prvič po dobrih petih mesecih znova treniral s soigralci pri Bologni. Videli bomo, kdaj bo znova zaigral. Tudi njega bi Stojanović še kako potreboval.


Povzetek tekme Salzburg - Ried (1:1)
SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (26)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (4)
Vid BelecInter (ITA)Torino - Inter 0:2/

na klopi

Jasmin HandanovićMariborAluminij - Maribor 1:5vso tekmo/
Samir HandanovićInter (ITA)Torino - Inter 0:2vso tekmoligaški debi za Inter; v 64'
Jan OblakRio Ave (POR)ni imel tekme/v 2. krogu portugalskega pokala prvoligaši še ne igrajo
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)17. 9.: Köln - St. Pauli/tekma v ponedeljek

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Lazio 1:3vso tekmo v 89'
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Lazio 1:3
vso tekmoprvi nastop letos
Dejan KelharQabala (AZR)Kapaz - Qabala 1:0
vso tekmo/
Dominic MarohKöln (NEM II)17. 9.: Köln - St. Pauli

/

tekma v ponedeljek
Andraž StrunaCracovia (POL II)Warta Poznanj - Cracovia 2:2

/

ni bil v ekipi
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Gornik Zabrze - Legia 2:2

/

na klopi

VEZISTI (9)

Armin Bačinović

Verona (ITA II)Vicenza - Verona 2:3od 75' (2:3) v 81'
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Cagliari 1:1do 52' (1:0)/
Andraž KirmGroningen (NIZ)Groningen - Vitesse 0:3vso tekmoprvič v začetni postavi Groningena
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Cagliari 1:1od 52' (1:0) /
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Tavrija - Krivbas 2:0/ni bil v ekipi
Aleš MerteljMariborAluminij - Maribor 1:5vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)Venlo - NEC Nijmegen 2:2/

na klopi

Dare VršičAustria Dunaj (AVT)Mattersburg - Austria 2:4od 59' (2:2)vrnitev po poškodbi kolena
Mirnes ŠišićOFI Kreta (GRČ)17. 9.: Panionios - OFI
/tekma v ponedeljek

NAPADALCI (6)
Valter BirsaTorino (ITA)Torino - Inter 0:2/

poškodovan

Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - 1860 München 0:0
do 74' (0:0)
/
Zlatan LjubijankićOmija Ardija (JAP)Omija Ardija - Sagan Tosu 1:0/ni bil v ekipi
Tim MatavžPSV (NIZ)Utrecht - PSV 1:0vso tekmo/
Nejc PečnikSheffield Wednesday (ANG II)Brighton & Hove Albion - Sheffield Wednesday 3:0od 64' (3:0)/
Etien VelikonjaCardiff City (ANG II)Cardiff City - Leeds 2:1/ni bil v ekipi