Začasni trener Nico Willig je uspel obdržati Stuttgart na 16. mestu. V dodatnih kvalifikacijah ga čakata še dve tekmi z Unionom iz Berlina. Foto: EPA
Začasni trener Nico Willig je uspel obdržati Stuttgart na 16. mestu. V dodatnih kvalifikacijah ga čakata še dve tekmi z Unionom iz Berlina. Foto: EPA

Stuttgart je končal sezono na 16. mesto in se bo v dodatnih kvalifikacijah srečal z Unionom iz Berlina, ki je zasedel tretje mesto v drugi ligi. Na teh dveh tekmah (prva bo v četrtek v Stuttgartu, povratna pa v ponedeljek v Berlinu) bo ekipo vodil Nico Willig, ki je bil v vlogi gasilca ob koncu sezone. Walter bo novi trener tudi v primeru izpada v drugoligaško konkurenco.

"Dobili smo dobrega trenerja. Želi igrati pogumen, napadalen nogomet, njegove ideje so nam zelo všeč," je ob podpisu pogodbe dejal vodja upravnega odbora Thomas Hitzlsperger.
Po koncu sezone je prišlo do številnih menjav trenerjev v Bundesligi. Ralf Rangnick (RB Leipzig), Dieter Hecking (Borussia Mönchengladbach), Bruno Labbadia (Wolfsburg), Julian Nagelsmann (Hoffenheim), Pal Dardai (Hertha) in Huub Stevens (Schalke) zapuščlajo položaje.

Nagelsmann se seli na klop Leipziga. Marco Rose se si Salzburga seli v Mönchengladbach, David Wagner pa bo novi trener Schalkeja, potem ko je izgubil službo v Huddersfieldu.

Jann-Fiete Arp je eden največjih nemških talentov. Foto: EPA
Jann-Fiete Arp je eden največjih nemških talentov. Foto: EPA

Pizarro bo igral še eno sezono
Legendarni Claudio Pizarro je potrdil, da bo še odigral tudi naslednjo sezono v dresdu Werderja, nato pa končal sijajno kariero.

"Kariero želim zaključiti v formi, zato je najbolje, da se leta 2020 poslovim," je dejal 40-letni Pizarro, ki je v Werder, od katerega se je trikrat poslovil, prestopil leta 1999. Leta 2001 je odšel k Bayernu (osvojil je Ligo prvakov leta 2013). Vmes je eno sezono igral za Chelsea. Leta 2009 se je vrnil v Bremen, lani sezono preživel pri Kölnu, letos pa je mreže spet tresel v dresu Werderja.

V nemškem prvenstvu je dosegel 197 golov, dolgo časa je bil najboljši na lestvici najboljših strelcev med tujci vseh časov. Letos ga je prehitel napadalec Bayerna Robert Lewandowski.

Arp predčasno iz Hamburga v München
Največje razočaranje v drugi ligi je vsekakor Hamburg, ki je končal na četrtem mestu in se ne bo vrnil med elito. Lani je prvič v zgodovini kluba izpadel iz Bundeslige.

Jann-Fiete Arp se je odločil, da ne bo več igral za Hamburg, zato se bo že poleti preselil k nemškemu prvaku Bayernu. Najprej je načrtoval, da se bo na Bavarsko preselil v sezoni 2020/21, a po pogovoru s klubom se je odločil, da to stori leto prej. Odškodnina zanj znaša tri milijone evrov.

19-letni član vseh mlajših selekcij "elfa", po objavi, da zapušča Hamburg, ker naj bi ga prerasel, ni dobil veliko priložnosti za igro (večinoma je nastopal za drugo ekipo tega kluba), je pa napadalec zaigral na tekmi zadnjega kroga proti Duisburgu, ko je pri zmagi 3:0 dosegel tudi gol. "Ni lepšega, če se od kluba posloviš z golom. Še posebno po dveh težkih sezonah, ki sem jih preživel tu," je dejal Arp, ki je bil pri Hamburgu že od leta 2010.

Nogometaši Paderborna so se presenetljivo prebili v Bundesligo. Foto: EPA
Nogometaši Paderborna so se presenetljivo prebili v Bundesligo. Foto: EPA

Arp je za člansko moštvo Hamburga debitiral leta 2017, ko je postal prvi nogometaš rojen v novem tisočletju z nastopom v elitni nemški ligi, le malo pozneje pa se je vpisal tudi med strelce, v polno je zadel na tekmi proti Herthi.

Pravljica v Paderbornu
Iz druge lige se med prvoligaše selita Köln in Paderborn, ki je spisal neverjetno zgodbo. Maja 2017 je v tretji ligi končal na 18. mestu in na vrsti je bila četrta liga, a je 1860 München izpadel v dodatnih kvalifikacijah za drugo ligo, za tretjo ligo pa nato ni prejel licence, kar je pomenilo, da Paderborn ostaja v tretji ligi.

Na klop Paderborna je sedel Steffen Baumgart in v lanski sezoni zmagal v tretji ligi, v nedeljo pa je s svojimi izbranci zaasedel še presenetljvio drugo mesto v drugi ligi.