Zlatko Dedič je prvi zadetek v prvoligaški konkurenci posvetil osemmesečni hčerki Sari, za kar je bil 'nagrajen' z rumenim kartonom. Foto: EPA
Zlatko Dedič je prvi zadetek v prvoligaški konkurenci posvetil osemmesečni hčerki Sari, za kar je bil 'nagrajen' z rumenim kartonom. Foto: EPA
Parma - Udinese
Na tekmi je med Parmo in Udinesejem je bilo pestro. Golov sicer ni bilo, a so gledalci videli odlično predstavo Samirja Handanoviča, ki se je znašel tudi v vlogi mirovnika. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankič
Zlatan Ljubijankič, ki za Gent ni zatresel mreže že vse od 12. septembra, bo zdaj nekaj več časa posvetil treningu kot tekmam. Foto: EPA
Aleksander Radosavljevič
Aleksander Radosavljevič je kar osem let igral v Rusiji, kjer pa zdaj prideta v poštev le Moskva in St. Peterburg. Foto: MMC RTV SLO

No, če drugega ne, so slovenski nogometaši pretekli konec tedna poskrbeli za tri vrhunce v Nemčiji, Belgiji in Italiji. Zlatko Dedič je dočakal prvi gol za Bochum, ki ga je posvetil svoji hčerki Sari, za kar je bil "nagrajen" z rumenim kartonom. Ob polčasu je bil preventivno zamenjan, saj je še pred odmorom naredil dva ostra prekrška. Na koncu je Bochum z 2:1 v gosteh premagal Borussio Mönchengladbach in osvojil tri dragocene točke v boju za obstanek.

Na prvenec čakal več kot 30 tekem
Junak zmage nad Rusijo in uvrstitve Slovenije na SP 2010 je tako na 31. prvoligaški tekmi v karieri le dočakal gol. Dedič je kot 17-letnik odigral tri srečanja za Koper, v letih kaljenja pri Parmi je zbral 16 nastopov v Serii A, po začetnem prilagajanju v Bochum pa je mrežo zatresel na 12. prvenstvenem nastopu v Bundesligi.

Rdeč začetek leta za Zlatana
Slabše se je leto 2010 začelo za Zlatana Ljubijankiča, ki že od septembra čaka na nov ligaški gol. "Zlajo" je kot običajno začel v prvi postavi, nato pa po pol ure igre med Gentom in Kortrijkom nespametno grobo podrl nasprotnega napadalca Brechta Caponeja, zaradi česar je bil nemudoma izključen. Prav zaradi vrste prekrška 26-letni Ljubljančan najverjetneje ne bo počival samo na eni tekmi.

Kelharjev prvenec v Belgiji
Marko Šuler
in Gent sta se na koncu morala zadovoljiti samo s točko, zato pa se je v belgijskem prvenstvu veselil branilec Dejan Kelhar. Nekdanji član CM Celja je s Cercle Bruggom visoko premagal Germinal (4:1), pri čemer je 25-letni Brežičan dosegel gol za 3:1, kar je bil njegov prvi zadetek za Cercle, za katerega igra od lanskega januarja.

Ubranil 11-m in podal za izključitev
V italijanskem prvenstvu se je na obračunu Parme in Udineseja proslavil Samir Handanovič, ki je v 25. minuti ubranil strel z bele točke, ki ga je izvedel Nicola Amoruso. "Sarma" je počakal na strelca in nato s hitrimodzivom ubranil strel. A še bolj kot s samo obrambo je slovenski reprezentančni vratar navdušil s panterskim skokom za žogo, ki se je najprej srečno odbila od vratnice, nato pa se je znašla v naročju Handanoviča.

25-letni Ljubljančan se je v nadaljevanju izkazal še s 40-metrsko podajo z roko, v nadaljevanju akcije pa je bil zaradi prekinjanja protinapada izključen domači branilec Galloppa. Številčne premoči gostje niso znali izkoristiti in srečanje se je končalo z 0:0.

"Sarma" in Bayern?
Ravno Samir Handanovič je v zadnjem tednu močno zaznamoval trg nogometnih govoric, iz dneva v dan se vrstijo zapisi o zanimanju münchenskega Bayerna za slovenskega vratarja. Že dolgo je znano, da Nemci skrbno spremljajo Samirjev razvoj. Polega Reneja Adlerja (Bayer Leverkusen) in Manuela Neuerja (Schalke) velja za glavnega kandidata za poletni prihod na Bavarsko. Vsekakor bo Udinese počakal na konec sezone in predvsem na svetovno nogometno prvenstvo, kjer naj bi si "Sarma" še bolj predstavil nogometnemu svetu.

Iličeva Moskva v igri za Radosavljeviča
Aleksander Radosavljevič
kot prosti igralec še izbira pravi klub in pogodbo. Potem ko ga ponudbe grških prvoligašev niso zadovoljile, se v igro vrača vrnitev v Rusijo. Kot je Kranjčan povedal ob poteku pogodbe s sibirskim Tomskom, ga v Rusiji zanimajo samo ponudbe iz prestolnice in ravno FC Moskva, kjer kot posojeni igralec Betisa igra Branko Ilič, se zanima za slovenskega obrambnega vezista.

Zatišje pred viharjem?
Tukaj se tudi končajo slovenske prestopne govorice, ki jih je mogoče zaznati v tujih medijih. Glavna kandidata za zamenjavo kluba Robert Koren in Bojan Jokič ostajata v WBA-ju oz. Sochauxu, za nameček pa sta čedalje bolj resna kandidata za redno igranje v klubih, za katere sta že večkrat javno zatrdila, da ju nameravata zapustiti že v tem zimskem prestopnem roku.


Prvenec Zlatka Dediča v 1. Bundesligi

Kako je Samir Handanovič ubranil najstrožjo kazen Amorusu?


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičMantova (ITA)Triestina - Mantova 2:1vso tekmo/
Samir HandanovičUdinese (ITA)Udinese - Lumezzane 2:0 (P)
Parma - Udinese 2:0
/
vso tekmo;
na klopi;
ubranil 11-m v 25.
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ)24. 1.: Sparta - Den Haag//
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Borussia D. 2:3vso tekmo/

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)Grenoble - St. Etienne 1:2vso tekmo/
Elvedin DžiničMaribor2. mesto v Prvi ligi si/zimski premor
Branko IličFC Moskva4. mesto v ruskem prven./konec prvenstva
Bojan JokičSochaux (FRA)Boulogne - Sochaux 0:0;
Monaco - Sochaux 2:0
od 74. minute;
vso tekmo
/;
/
Matej MavričKoblenz (NEM)Koblenz - 1860 Munchen 2:2vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Kortrijk 2:2vso tekmo/
VEZISTI

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Boulogne 0:0od 64. minute/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)1. mesto v poljskem prven./zimski premor
Andrej KomacMaccabi Tel Aviv (IZR)Beitar J. - M Tel Aviv 1:0 (P) ;
Bnei Yahuda - M Tel Aviv 0:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Robert Koren (c)West Bromwich (ANG)18. 1.: Newcastle - WBA/tekma v ponedeljek
Rene KrhinInter (ITA)Bari - Inter 2:2/ poškodba gležnja
Aleksander Radosavljevičbrez kluba//prosti igralec
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)NEC Njimegen - Vitesse 2:1/kartoni
Anton ŽlogarOmonia (CIP)Omonia - Apep 4:3vso tekmo /
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)Borussia M. - Bochum 1:2do 45. minute v 36. za 0:2, v 37.
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Gent - Kortrijk 2:2do 30. minute v 30. minuti
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Köln - Borussia D. 2:3vso tekmo/
Nejc PečnikNacional (POR)Rio Ave - Nacional 1:1;
Sporting - Nacional 3:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 26. minuti
"LADJE" NA OBZORJU
Tim MatavžGroningen (NIZ)20. 1.: Groningen - Heerenveen/tekma v sredo
Mirnes ŠišičPAS Giannina (GRČ)Giannina - Aris 0:1vso tekmo/
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Germinal - Cercle B. 1:4vso tekmo v 40. za 1:3