Michel Platini si prizadeva za močne nacionalne zveze in odprtost evropskih klubskih tekmovanj, ki ne smejo biti omejena le na najbogatejše klube iz najmočnejših lig. Za drugi mandat legendarni Francoz napoveduje, da bo poudarek na reprezentančnem nogometu. Foto: EPA
Michel Platini si prizadeva za močne nacionalne zveze in odprtost evropskih klubskih tekmovanj, ki ne smejo biti omejena le na najbogatejše klube iz najmočnejših lig. Za drugi mandat legendarni Francoz napoveduje, da bo poudarek na reprezentančnem nogometu. Foto: EPA
Sepp Blatter, predsednik Fife
Sepp Blatter je s Katarcem Mohamedom bin Hamanom dobil nevarnega tekmeca v boju za mesto predsednika Fife. Haman velja za spretnega diplomata, ki je majhni, a izredno bogati arabski državi tudi priboril organizacijo SP-ja 2022. Foto: EPA

S stoječim aplavzom so udeleženci pozdravili soglasno izvolitev Platinija za drugi predsedniški mandat v najvplivnejši evropski športni krovni organizaciji. Legendarni nogometaš in zdajšnji šef Uefe je na volitvah nastopil brez protikandidata.

Več denarja za manjše nacionalne zveze
Uefa
je medtem sporočila, da je še zadnja izmed 53 članic podpisala dogovor o skupnem prodajanju medijskih pravic za kvalifikacije evropskih nogometnih prvenstev. Z Eurom 2016 oz. kvalifikacijami za EP, ki ga bo gostila Francija in na katerem bo prvič sodelovalo 24 reprezentanc, bo medijske pravice prodajala Uefa, in ne posamične nacionalne nogometne zveze kot do zdaj. S tem se bo večja in stalna denarna pogača zagotovila tudi manjšim nogometnim zvezam.

"Lahko se boste skoncentrirali na nogomet, ne da bi se obremenjevali, ali boste na žrebu dobili dovolj privlačnega nasprotnika, ki vam bo prinesel ugoden ali neugoden izkupiček pri televizijskih pravicah," je predsednik Uefe Michel Platini razkril osrednji problem manjših zvez, tudi slovenske. Predvidljiv dotok denarnih sredstev bo okrepil nacionalne zveze v srednjih in manjših državah, kar je bil eden izmed ciljev prvega Platinijevega predsedniškega mandata.

Finančni "fair play" za zapravljive klube
Platini je v govoru ob začetku kongresa poudaril, da se je uspešno uprl poskusu elitnih evropskih klubov, da bi zaprli vrata Lige prvakov. Z vpeljavo finančnega "fair playja" bo Uefa naredila red tudi med razsipnimi klubi, ki prepogosto zapravljajo prek svojih finančnih zmožnosti. "Naj vas spomnim. Evropski profesionalni klubi so samo v letu 2009 zbrali kar za 1,2 milijardi evrov izgube," je Platini opozoril na nespametno gospodarjenje, s katerim naj bi do sezone 2014/15 opravil omenjeni program, po katerem bodo klubi lahko zapravili le toliko, kot bodo zaslužili, v nasprotnem primeru jim grozi izključitev iz evropskih tekmovanj, v skrajnem tudi iz domačih najvišjih lig.

"Finančni "fari play" je ključni projekt, ki nam bo omogočil, da bo počistil z nekaterimi navadami in oblikami dela v naši igri," je Platini po izvolitvi še enkrat poudaril, kaj je zanj temeljni kamen nadaljne rasti in razvoja nogometa.

Blatter si želi le še en mandat
Sepp Blatter je na kongresu Uefe v Parizu napovedal, da bo naslednji mandat - če bo seveda junija spet izvoljen na čelo Fife - tudi njegov zadnji.

75-letni Švicar se je še četrtič zapored odločil za kandidaturo, njegov tekmec v boju za predsedniški stolček pa bo na junijskih volitvah v Zürichu predsednik azijske zveze, Katarec Mohamed bin Haman.

Blatter, ki je bil prvič izvoljen leta 1998, je na kongresu Uefe dejal: "Vsi veste, da si želim še naslednja štiri leta voditi Fifo, a to bodo moja zadnja štiri leta - če mi bo seveda uspelo na volitvah." Gost kongresa evropske zveze je tudi njegov tekmec, ki je zagotovil transparentnejše delovanje svetovne krovne organizacije.