Brazilci so devetič osvojili Copo, uspešnejša sta le Urugvaj in Argentina. Foto: Reuters
Brazilci so devetič osvojili Copo, uspešnejša sta le Urugvaj in Argentina. Foto: Reuters

Po letu 2007 so Brazilci znova najboljši v Južni Ameriki. V Riu de Janeiru so upravičili vlogo favoritov in še drugič na turnirju premagali Peru, ki ostaja pri dveh naslovih. Nazadnje je bil prvak leta 1975. Prvi medsebojni dvoboj na letošnji Copi so v skupinskem delu Brazilci dobili s kar 5:0. Brazilija je petič gostila Copo, na vseh prvenstvih pa je slavila domača reprezentanca. Dani Alves je bil izbran za najboljšega igralec turnirja, za vratarja pa Alisson. Naslednja Copa America bo že naslednje leto, turnir pa bosta gostili Argentina in Kolumbija.

Najboljši igralec prvenstva Dani Alves. Foto: Reuters
Najboljši igralec prvenstva Dani Alves. Foto: Reuters

Brazilija je imela večino časa niti igre v svojih nogah, priigrala si je tudi več priložnosti, znova pa je bila zelo zanesljiva domača obramba, ki je na splošno blestela na celotnem turnirju.

Perujska mreža se je prvič zatresla v 15. minuti, ko je po dolgi podaji kapetana Danija Alvesa, ki je dodal novo lovoriko v že tako bogato osebno zbirko, na desni strani žogo dobil Gabriel Jesus. Napadalec je mojstrsko "zavrtel" Miguela Trauca in nato poslal predložek v kazenski prostor, kjer je perujska obramba "pozabila" na odkritje letošnje Cope Evertona, ki je povedel Brazilijo v vodstvo. Everton je s tremi zadetki postal tudi najboljši strelec turnirja.

Mehika spet boljša od ZDA

Mehika je v finalu prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov pred več kot 62.000 gledalci na Soldier Fieldu v Chicagu premagala gostiteljico ZDA z 1:0 in osmič osvojila to lovoriko. Dvoboj je v 73. minuti odločil Jonathan dos Santos. Mehika je bila pod taktirko selektorja Gerarda Tate Martina favoritinja dvoboja. Na zlatem pokalu je pred tem zadnjič zmagala leta 2015, ZDA pa je ugnala še petič v šestih medsebojnih finalnih obračunih. ZDA so bile uspešnejše le leta 2007.

Guerrero prvi na turnirju premagal Alissona

V 44. minuti je Peru izenačil. V brazilskem kazenskem prostoru sta kombinirala Christian Cueva in Edison Flores, nato pa je žoga v roko zadela Thiaga Silvo. Čilski sodnik Roberto Tobar je po ogledu videoposnetka potrdil najstrožjo kazen za Peru, ki jo je zanesljivo izvedel najboljši strelec v zgodovini te izbrane vrste Paolo Guerrero. To je bil prvi prejeti zadetek Brazilije na Copi, Alisson pa je klonil prvič po več kot dveh mesecih oziroma 890 minutah. Toda še pred koncem polčasa so petkratni svetovni prvaki znova povedli. Tekel je že sodniški dodatek, ko je Roberto Firmino priboril žogo, nato pa je izvrstno prodrl Arthur in podal osamljenemu Gabrielu Jesusu, ki je premagal Pedra Galleseja.

Gabriel Jesus je podal za prvi zadetek, pod drugega pa se je podpisal sam. Foto: Reuters
Gabriel Jesus je podal za prvi zadetek, pod drugega pa se je podpisal sam. Foto: Reuters

Zadnjih 20 minut so Brazilci na kultni Maracani ostali z igralcem manj, saj je drugi rumeni karton dobil Gabriel Jesus. Toda predčasna pot napadalca v slačilnico, ta je sodeloval pri prvih dveh golih, se gostiteljem ni poznala. Osvojitev lovorike je potrdil rezervist Richarlison v 90. minuti, ko je uspešno izvedel enajstmetrovko. V kazenskem prostoru je Evertona podrl Carlos Zambrano, Tobar pa je svojo odločitev znova potrdil s pomočjo VAR-a. Richarlison se je v zasedbo novih južnoameriških prvakov vrnil, potem ko je prebolel mumps.

Finale (Rio):
BRAZILIJA – Peru 3:1 (2:1)
Everton 15., Gabriel Jesus 45., Richarlison 90./11-m; Guerrero 44./11-m
RK: Gabriel Jesus 70./Brazilija

Brazilija vs Peru( id: 18312755 datum: 8.6.2019)

Za tretje mesto (Sao Paulo):
ARGENTINA – Čile 2:1 (2:0)
Agüero 12., Dybala 22.; Vidal 59./11-m
RK: Messi 38.; Medel 37.

Brazilci po letu 2007 znova osvojili Copo Americo