Po medijskih zapisih, naj bi
Po medijskih zapisih, naj bi "prijateljice noči" zaslužile okoli 20 tisoč randov oz. 1.700 evrov. Foto: EPA
Wael Gomaa
Afriške prvake boli glava zaradi zapravljene priložnosti in medijskega linča v domovini. Foto: EPA

Zapleteno? Po visokem porazu proti ZDA (0:3) in sočasni zmagi Brazilije nad Italijo (3:0) so se afriški prvaki poslovili od nadaljnjih bojev na 8. Pokalu konfederacij v Južni Afriki. Egipt, ki se je izjemno upiral "cariocam" in izgubil šele po 11-m v zadnji minuti (3:4), je v drugem krogu tekmovanja presenetil svetovne prvake in jih premagal z 1:0.

Proslavili skalp svetovnih prvakov
Uspeh nad "azzurri" naj bi Egipčani bučno proslavili. V hotelu naj bi se med drugimi zabavali tudi z dekleti, ki opravljajo najstarejšo obrt na svetu. Krajevni časopisi v Johanessburgu so o zabavi poračali v soboto in nedeljo, novica pa je hitro prodrla v Egipt, muslimansko državo, kjer je vedenje njihovih junakov sprožilo buren odziv.

Egipčanska reprezentanca: "Lažne obtožbe"
Ravno slednje naj bi tako prizadelo egiptovske nogometaše, da niso zbrano odigrali zadnje tekme, na kateri so strokovnjaki pričakovali zmago Afričanov. "Igralci so žrtve napadov v Egiptu in so zdaj resnično slabe volje zaradi lažnih obtožb, ki so bile objavljanje v tukajšnjih medijih," je tožil vodja egiptovske odprave Mahmoud Taher na novinarski konferenci pred odhodom v domovino.

Okradeni in poškodovani
"Mediji so povzročili nepopravljivo škodo. Laži so se začele v Južnoafriški republiki, nato so jih doma ponovili, kar je močno prizadelo igralce. V resnici smo bili v hotelu okradeni, izginilo je nekaj denarja in oblek," je Taher zatrdil, da je reprezentanca žrtev navadnega hotelskega ropa.

"To ni bil edini razlog za poraz, imeli smo kar nekaj poškodb pred tekmo, nekateri so se poškodovali med srečanjem, in to so vzroki za poraz," je predstavnik Egipta del krivde za predčasen odhod domov pripisal tudi zdravstvenim tegobam afriških prvakov.

Kdo je bil v sobah?
Južnoafriška policija še preiskuje zadevo, je pa v povezavi s primerom izdala, da prireditelji ne morejo odgovarjati za varnost, ko se v hotelske sobe vabi osebe, ki "varnostno niso prijateljsko razpoložene do gostiteljev". S tem naj bi potrdili prisotnost prostitutk v hotelu in sobah nogometašev Egipta.