Na prvem obračunu v Ljudskem vrtu je bilo 1:1. Celtic je povedel prek Calluma McGregorja, Maribor pa izenačil prek Damjana Boharja. Foto: BoBo
Na prvem obračunu v Ljudskem vrtu je bilo 1:1. Celtic je povedel prek Calluma McGregorja, Maribor pa izenačil prek Damjana Boharja. Foto: BoBo
Šimundža in Tavares pred tekmo na Celtic Parku
Šimundža pričakuje velik pritisk Celtica

"Na drugi tekmi bo padla odločitev. Prva tekma je pomembna, saj se postavijo pogoji za povratni obračun, a odločitev pade na drugi. Celtic ima prednost, kar je zelo pomembno, kar določa način igre. Maribor je v zaostanku in zanj se ve, kaj mora doseči. Vprašanje je, kako odpreti tekmo. Dejstvo je, da je treba zadeti in doseči gol več oziroma ob remiju več golov v gosteh. To ne bo preprosto. Maribor se dobro in organizirano brani, a na velikem in odprtem prostoru ima lahko težave. Zato z velikim odpiranjem ne bo pridobil, a brez tveganja tudi ne bo prišel do ugodnega izida," je pred dvobojem, ki bo v Glasgowu ob 20.45, povedal Prašnikar.

61-letni strokovnjak, ki je pred 15 leti vijoličaste popeljal v Ligo prvakov, je še dodal: "Celtic je na prvi tekmi pokazal, da ni naivna ekipa, čeprav je prišlo do številnih sprememb v igralskem in trenerskem kadru. Je močnejši v napadu kot v obrambi, saj ima nekaj težav v zadnji liniji, kjer ni tako dobro organiziran. To je priložnost Mariborčanov, ki morajo čim hitreje pritisniti na zadnjo linijo. Če bo uspel, ima možnosti. Celtic je zelo agresiven in dinamičen v napadu in odpiranje Maribora, bo lahko voda na mlin gostiteljev."

90 minut bo hitro minilo
Poleg obrambe je po mnenju Prašnikarja šibkejša točka boysov tudi zadrževanje žoge: "Izid s prve tekme je kar ustrezal željam in tudi stanju na igrišču. Celtic je imel več priložnosti, a ko je Maribor prišel do svoje igre, so imeli gostje kar nekaj težav. Celtic je zelo neugoden ob prekinitvah in teh na tej tekmi ne sme biti veliko, saj so lahko odločilne. Igro je treba prestaviti čim dlje od gola. To je težko, saj Celtic ima hiter prehod. Ko pa nima prostora in mora zadrževati žogo, pa ima lahko težav, saj Škoti v tem niso najboljši."

"Že na prvi tekmi je bilo precej prostora, a je Maribor težko prihajal v napad. Šele v drugem polčasu so se karte nekoliko bolj odprle. Morda so Mariborčani preveč spoštovali Celtic in enako je bilo tudi obratno. Na prvi tekmi je bilo veliko spoštovanja. Zdaj tega ne more biti več, saj bo 90 minut hitro minilo in odločitev mora pasti. Ne bo več nekega otipavanja. Celtic ne bo čakal in igral na 0:0. Želel bo čim hitreje rešiti zadevo in treba se bo ubraniti naleta, na drugi strani pa bo treba čim hitreje prenašati igro na drugo stran. To je optimalna rešitev," je pristavil Prašnikar.

Celtic bo igral svojo igro
Tudi Dejan Djuranović, trenutno trener Radomelj, pričakuje uvodni nalet škotskih prvakov: "Mislim, da bo Celtic imel v glavi pozitiven izid, čeprav ne verjamem, da se bo kaj spremenilo v njihovem načinu igre. Ne verjamem, da se bodo branili. Igrali bodo svojo igro in bodo krenili napadalno ter agresivno. Iskali bodo zmago na polnem stadionu. Verjamem, da bo Maribor pripravljen na uvodni nalet. Igrati mora disciplinirano in onemogočiti vse njihove poskuse ter čakati, da se odpre dovolj prostora. Verjamem, da se bo v vsakem polčasu Mariboru ponudilo nekaj priložnosti. Zanimivo bo."

Djuranović je bil v sezoni, ko so vijoličasti igrali v Ligi prvakov, kapetan Maribora. Koga bi on postavil v konico napada? "Ante najbolj pozna svoje igralce in kdo je v določenem trenutku pravi. Maribor ima dovolj širok kader in kakovostne napadalce. Poleg Tavaresa in Mendyja je tudi še Fajić, prav tako so zelo ofenzivni Bohar, Vršič in Ibraimi. Tudi oni so sposobni priti do priložnosti in jih realizirati." Prašnikar si na drugi strani težko zamišlja igro brez Marcosa Tavaresa: "Tavares in Mendy imata svoje odlike. Mendy ne zdrži dolgo visokega ritma, zato tudi prihaja v igro oziroma jo zapušča. Tavares je tisti, ki daje ton igri in brez njega si jo je težko zamišljati. Pomembno bo, kako razporediti druge in morda celo začeti z obema. To je odločitev stroke. Lahko se tudi poskuša zadržati izid 0:0 in proti koncu tekme iti v večje tveganje. Drugi način pa je, da se večkrat udari že prej na njihovo zadnjo linijo. Mariborčani so nedvomno dobro analizirali igro Celtica in medsebojno tekmo, posledično pa bodo poiskali optimalne rešitve."

Šimundža in Tavares pred tekmo na Celtic Parku
Šimundža pričakuje velik pritisk Celtica