Milivoje Novaković se je v izbrano vrsto vrnil s prihodom Srečka Katanca. Poteza, ki se je slovenskemu selektorju bogato obrestovala. Foto: EPA
Milivoje Novaković se je v izbrano vrsto vrnil s prihodom Srečka Katanca. Poteza, ki se je slovenskemu selektorju bogato obrestovala. Foto: EPA
Dvojček Novakovića za želenih šest točk

apada, tisti, ki je popeljal izbrano vrsto do nove zmage.

Pri 35 letih nič ne kaže, da bi mu primanjkovalo moči ali da bi bil v zatonu svoje športne poti, čeprav je v letih, ko so napadalci, tisti, ki imajo med vsemi nogometaši najkrajše kariere, po navadi že upokojeni.


Novaković pravi, da si je za nekaj let lahko podaljšal kariero zaradi odhoda na Japonsko. Tam živi bolj zdravo in bolj športno kot nekoč v Kölnu. Pomaga mu tudi prehrana, kateri posveča veliko več pozornosti kot nekdaj.

Dolge poti v Slovenijo bi marsikoga utrudile, a zdi se, da njega poživijo. V njegovem položaju bi se marsikdo posvetil le še klubu, tistim, ki ga plačujejo, ne pa da potuje vsak mesec čez pol sveta, zato da lahko, praktično zastonj, igra za svojo izbrano vrsto.

K njegovi dolgi karieri je pripomogel tudi pozen razcvet. Novaković je bil pri 19 letih odpisan pri Olimpiji, češ da ima presuhljate noge in da ne more biti pravi napadalec. Šele po nekaj letih igranja v nižjih avstrijskih ligah pa mu je uspela pot prek Loveča v Bolgariji do nemškega velikana Kölna in zdaj do Japonske.

V slovenski reprezentanci je ključen v napadu. Prvič je za reprezentanco nastopil pri 27 letih. Takrat se je zdelo neverjetno, da bo zbral toliko nastopov, kot jih ima zdaj, skupaj 66, še bolj neverjetno pa, da bi lahko podrl strelski rekord Zlatka Zahoviča. Zahovič je za izbrano vrsto zabil 35 golov (80 tekem), Novaković je zdaj pri 28. Če bo šlo tako naprej, Zahovič ni nedosegljiv. Novaković je namreč sodeloval pri zadnjih osmih golih slovenske reprezentance. Pri enem je asistiral, preostalih sedem pa je zabil sam.

Dvojček Novakovića za želenih šest točk