Božić in Kerin v prvem polčasu zatresla mrežo Rudarja
Ivan Božić je v peti minuti v Velenju popeljal Celje v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Ivan Božić je v peti minuti v Velenju popeljal Celje v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Pred predzadnjim krogom je imel minimalne možnosti za ubranitev naslova tudi še Maribor, kljub zmagi nad Domžalami (2:1) pa je jasno, da bodo vijoličasti predali krono. V najboljšem položaju so zdaj varovanci Dušana Kosića, ki imajo dve točki naskoka pred Ljubljančani. Za prvi naslov državnega prvaka v sredo ob 20.45 na stadionu Z'Dežele tako ne smejo izgubiti.

Že zdavnaj odpisani Velenjčani še vedno ostajajo brez zmage. Gostitelji so sicer imeli prvi veliko priložnost, ki se je ponudila Sanjinu Leliću, ta pa je meril čez vrata. Kmalu se je zatresla mreža rudarja. Peta minuta je tekla, ko so po prostem strelu gostitelji žogo izbili le na rob kazenskega prostora, kjer jo je Ivan Božić z natančnim in silovitim volejem poslal za hrbet Mateja Radana.

Analiza prvega polčasa Rudar – Celje

V 26. minuti so Kosićevi varovanci drugič matirali domačo obrambo. Izpeljali so imenitno akcijo. Advan Kadušić je z dolgo žogo na desni strani zaposlil Božića, ki je podal Dariu Vizingerju. Ta je žogo poslal v kazenski prostor, kjer jo je Jakob Novak sprejel s prsmi in nato vrnil na rob kazenskega prostora, od koder je natančno sprožil Luka Kerin. V 34. minuti so Velenjčani ostali z igralcem manj, potem ko je drugi rumeni karton prejel Sandro Jovanović. Najlepšo priložnost je v nadaljevanju, natančneje v 67. minuti, zapravil Gašper Jovan, ki se v celjskem kazenskem prostoru ni najbolje znašel.

Analiza 2. polčasa in odmevi po tekmi Rudar - Celje
Celjani v Velenju skočili na vrh lestvice

Zmajem naslov prinaša le zmaga v Celju

Olimpija je izpustila vodstvo na lestvici, potem ko je tretjič zapored ostala brez zmage in sedmič letos klonila na domači zelenici. Zdaj ji lovoriko prinaša le zmaga v Celju. Sproščeni Sežančani, ki so slavili četrtič zapored, so za hladno prho v Stožicah poskrbeli v 18. minuti, ko je po dolgi podaji žogo ob neodločenem Mariu Jurčeviću sprejel Denis Kouao in s strelom z desne strani premagal Nejca Vidmarja. Veliko priložnost je imel v prvem delu še Marko Ristić, ki pa je meril čez vrata.

Zmaga Tabora iz Sežane v Ljubljani

V drugem delu so zmaji zaigrali bolje, toda v 62. minuti je Jurčević pred svojim kazenskim prostorom podal Luki Menalu, ki je napravil veliko napako. Do žoge je prišel Dominik Mihaljević, ki jo je mojstrsko dvignil prek Vidmarja. Ljubljančani so sedem minut pozneje znižali zaostanek, ko je z natančnim strelom z razdalje mrežo zatresel Timi Max Elšnik. Deset minut pozneje je bil gol Anteja Vukušića razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, a je počasni posnetek pokazal, da je bila sodniška odločitev napačna. Elšnik je pozneje še enkrat nevarno streljal, a je posredoval Arian Rener, po prostem strelu Vukušića pa je z golove črte žogo izbil Antonio Azinović.

Vijoličasti premagali Domžale

Amir Dervišević je z bele točke popeljal Maribor v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Amir Dervišević je z bele točke popeljal Maribor v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Mariborčani so ostali brez možnosti za naslov, so pa še v igri za drugo mesto. Ugnali so Domžale, ki bodo zasedle osmo mesto. Dvoboj so bolje začeli gostujoči nogometaši. Senijad Ibričić je v tretji minuti stresel vratnico, v šesti minuti pa bi moral akcijo bolje zaključiti Branko Ilić. Vijoličasti so nato vendarle prevzeli pobudo. V eni minuti so prišli do treh nevarnih strelov, a je Grega Sorčan ustavil udarec Alexandruja Cretuja in dva strela Roka Kronavetra.

Andraž Žinič je v kazenskem prostoru podrl Rudija Požega Vancaša, najstrožjo kazen pa je v 23. minuti uspešno realiziral Amir Dervišević. Luka Zahović je imel v 29., 37. in 42. minuti tri lepe priložnosti za povišanje vodstva, a je vselej meril slabo. Izenačil pa bi lahko Til Mavretič v 30. minuti, a je prav tako slabo sprožil iz sicer lepega položaja. 56. minuta je tekla, ko so gostitelji povišali prednost. Mitja Viler je podal v sredino, kjer je Rok Kronaveter poslal žogo v mrežo. V 75. minuti so gostje znižali, Kenana Pirića pa je premagal Arnel Jakupovič.

Ilić ob porazu Domžal končal kariero

Tekma v Ljudskem vrtu je bila zadnja za Branka Ilića. Branilec Domžal je v 20-letni karieri zbral 64 nastopov. "Do odločitve, ki ni bila preprosta, ni prišlo čez noč. Že kar nekajkrat sem namreč razmišljal o tem, vendar se je vselej ponudila nekakšna priložnost in tako smo pridno vztrajali vse do danes. V tem trenutku ne znam opisati, kaj točno me je pičilo, da sem se tako odločil," je v pogovoru za spletno stran domžalskega kluba pred zadnjim obračunom povedal 37-letni Ljubljančan.

Hat-trick Aljoše Matka v manj kot štirih minutah

Bravo je s 4:1 slavil v Kranju, kjer je blestel rezervist Aljoša Matko, ki je v vsega 225 sekundah dosegel hat-trick. Ljubljančani, ki odlično igrajo po pandemiji novega koronavirusa, so slavili 13. v tej sezoni, Triglav pa je bil že predtem obsojen na predzadnje mesto in dodatne kvalifikacije za obstanek v Prvi ligi, v katerih se bo pomeril z Gorico. Po dveh uvodnih priložnostih orlov so gostje kmalu prevzeli pobudo. Priigrali so si kar nekaj priložnosti, toda premoči v prvem delu jim ni uspelo kronati.

Aljoša Matko je bil v Kranju izjemno razpoložen. Foto: www.alesfevzer.com
Aljoša Matko je bil v Kranju izjemno razpoložen. Foto: www.alesfevzer.com

V sedmi minuti nadaljevanja je kranjsko mrežo načel Arafat Mensah. 20 minut pozneje je za izenačenje poskrbel Žan Kocjančič, ki je po podaji Erika Glihe zadel z glavo. Hitro so Ljubljančani znova povedli, saj je že dve minuti zatem Aljoša Matko v protinapadu kaznoval napako domače obrambe. V 77. minuti je nato izkoristil lepo podajo roka Baturine, dobro minuto pozneje pa je Jalna Arka premagal še tretjič.

Aluminij odnesel točko iz Fazanerije

Aluminij in Mura se borita za četrto mesto. Kidričani so sicer možnost za Evropo, ki so si jo Sobočani zagotovili z zmago v pokalu, že zapravili. V Fazaneriji sta se razšla brez zmagovalca (1:1). V prvem delu ni bilo veliko priložnosti, zato pa sta že v prvih petih minutah drugega dela padla dva zadetka. 49. minuta je tekla, ko je po podaji Luke Bobičanca z desne strani z glavo zadel Kai Cipot.

Le dobro minuto pozneje se je zatresla tudi domača mreža, ko je hitri Jure Matjašič ušel obrambi Mure in s strelom po tleh premagal Matka Obradovića. Gostitelji so bili v nadaljevanju nevarnejši, toda Luka Janžekovič je uspešno posredoval po strelih Bobičanca in Andrije Filipovića, ki je pozneje zadel še okvir vrat.


Prva liga, 35. krog:

MURA ALUMINIJ 1:1 (0:0)
500; Cipot 49.; Matjašič 50.
RK: Cipot 90./Mura

Mura: Obradović, Karničnik, Karamarko (41./Kous), Kaučič, Šturm, Kouter, Horvat, Bobičanec, K. Cipot, Šušnjara (46./Filipović), Maroša (78./T. Cipot).

Aluminij: Janžeković, G. Pečnik, Muminović, Pantalon, Ploj, Marinšek, Šaka, Horvat (72./Čermak), Matjašič (84./Vrdoljak), Bosilj (67./T. Pečnik), Živković (67./Klepač).

Sodnik: Mihael Antič (Dekani)


TRIGLAV BRAVO 1:4 (0:0)
150; Kocjančič 72.; Mensah 52., A. Matko 74., 77., 78.

Triglav: Arko, Gliha (79./Ivetić), Šalja (88./Stojanović), Kocjančič (87./Brkić), Pokorn, R. Wilmots, Mertelj, Beciri (57./Vuković), Janković, Hasanaj (57./Ahmetaj), Petric.

Bravo: Vekić, M. Matko, Španring, Žinko, Trontelj (68./Brekalo), Agboyi, Kancilija (60./A. Matko), Kramarič, Primc (68./Ogrinec), Mensah (60./Baturina), Gradišar (60./Nukić).

Sodnik: Damir Skomina (Koper)


MARIBOR DOMŽALE 2:1 (1:0)
Dervišević 23./11-m, Kronaveter 56.; Jakupović 75.
Maribor: Pirić, Viler (81./Klinar), Peričić, Mitrović, Milec, Dervišević (68./Vrhovec), Cretu, Požeg Vancaš (81./Bajde), Kronaveter, Mešanović (58./Santos), Zahović (68./Tavares).

Domžale: Sorčan, Sikošek (66./Makovec), Šoštarič Karić, Ilić, Žinič, Markuš (46./Kait), Mavretič (46./Svetlin), Jakupović, Ibričić, Sikimić, Podlogar.

Sodnik: David Šmajc (Predoslje)


OLIMPIJA CB24 TABOR SEŽANA 1:2 (0:1)
Elšnik 69.; Kouao 18., Mihaljević 62.

Olimpija: Vidmar, Samardžić, Šme, Jurčević, Andrejašić (82./Lupeta), Tomić (63./Knežević), Ostrc (46./Elšnik), Savić, Menalo (66./Bezjak), Cekici, Vukušić.

Tabor: Rener, Serge, Azinović, Ristić, Zebić (81./Pittinari), Krivičić, Kouao, Mihaljević, M. Babić (85./Agnoletti), Laukžemis, Stevanović (68./Sever).

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)


RUDAR CELJE 0:2 (0:2)
Božić 5., Kerin 26.
RK: Jovanović 34./Rudar

Rudar: Radan, Pušaver, Vošnjak, Kašnik, Krefl, Filipović, Jovanović, Lelić (52./Panadić), Trifković (46./Jovan), Črnčič (62./Kitek), Kuzmanović (77./Turinek).

Celje: Rozman, Kadušić (83./Bred), Zaletel, Čalušić, Marandici, Novak (83./Plantak), Štravs (58. /Antanavičius), Božič, Pungaršek (57./Štraus), Kerin (83./Koritnik), Vizinger.

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Lestvica:                              
CELJE            35 19 11  5  72:34  68
OLIMPIJA         35 20  6  9  71:42  66
MARIBOR          35 19  7  9  62:38  64
ALUMINIJ         35 16  7 12  57:44  55
MURA             35 13 14  8  52:41  53
BRAVO            35 13  9 13  49:52  48
TABOR SEŽANA     35 13  7 15  44:49  46
DOMŽALE          35 11  7 17  50:63  40
TRIGLAV          35  9  5 21  43:85  32
RUDAR            35  0 11 24  27:79  11