Žiga Lipušček na septembrsko tekmo v Ljubljani (2:2) nima najlepših spominov, saj je zaradi trka z glavama z vratarjem Grego Sorčanom tik pred koncem prvega polčasa moral predčasno zapustiti zelenico. Foto: BoBo
Žiga Lipušček na septembrsko tekmo v Ljubljani (2:2) nima najlepših spominov, saj je zaradi trka z glavama z vratarjem Grego Sorčanom tik pred koncem prvega polčasa moral predčasno zapustiti zelenico. Foto: BoBo
Sorodna novica NK Maribor

Nedeljska ničla proti zadnjeuvrščenemu Krškemu je Novogoričane spravila v nezavidljiv položaj v Prvi ligi TS. V prejšnjem krogu so imeli priložnost, da Krčanom pobegnejo za 12 točk in dokončno rešijo vprašanje zadnjega mesta, toda tekma se je razpletla z zmago gostov z 2:1 in Gorica ni več varna niti pred najslabšim scenarijem.

Fantje imajo potencial in so dobri igralci. Pogovarjali smo se predvsem o tem, da se je treba umiriti in da je treba spet razmišljati samo o nogometu. Da jim damo nazaj samozavest, ki jo nujno potrebujejo, da splavamo iz tega. Ko se nam bo ena tekma odprla, verjamem, da bodo fantje spet pokazali svoj potencial.

Trener Gorice Saša Kolman za TV Slovenija

V preostalih devetih krogih bo poskušala ubraniti šest točk prednosti pred Krškim, kar pa ne bo lahka naloga. Goričani so v krizi, medtem ko so Posavci v zadnjih krogih precej dvignili formo in si s tremi točkami na tekmi za biti ali ne biti še okrepili samozavest.

Lipušček: Poskušamo ostajati mirni
"Ni lepo, ko si tako nizko na lestvici, a do konca je še devet tekem, kar je dovolj, da še pridemo iz območja, kjer se klubi borijo za obstanek. Poskušamo ostajati mirni. Z zmago nad Krškim bi bili seveda veliko mirnejši, toda to je zdaj za nami. Nima smisla gledati nazaj in objokovati zamujene priložnosti. Znašli smo se v težkem obdobju, igralce nas skrbi in želimo, da je boljše, a nam do zdaj preprosto ni uspevalo. Nikomur sicer ne moremo očitati, da se ne trudi. Proti Krškemu smo se borili, tekli in se tepli. A na koncu spet ni bilo nagrade. Verjamemo, da bomo za naš trud počasi tudi nagrajeni. Ni druge, kot da poskušamo v Ljubljani zmagati,"
je po treh zaporednih porazih v osmih dneh za MMC povedal kapetan Žiga Lipušček.

Gorica je v tej sezoni v gosteh slavila samo dvakrat, avgusta v Velenju (0:2) in oktobra v Kranju (2:4), od zmage nad Triglavom pa je na naslednjih sedmih gostovanjih osvojila le še eno točko ‒ pred tremi tedni proti Rudarju (2:2).

Prvi odziv pozitiven
Potem ko je prejšnji četrtek klonila v Kidričevem (3:1), so se dan pozneje v klubu zahvalili za sodelovanje trenerju Nerminu Bašiću, ki je po koncu jesenskega dela prvenstva zamenjal Mirana Srebrniča. Kratkemu dvostavčnemu sporočilu za javnost v naslednjih dneh ni sledilo kakšno podrobnejše pojasnilo, čeprav so zapisali, da "več sledi". Zdaj moštvo vodi dozdajšnji pomočnik Saša Kolman, ki je po vrnitvi iz Avstralije to vlogo opravljal že jeseni.

Goričani bodo v Stožicah stavili na protinapade

"Mislim, da bo ostal do konca sezone. Zdi se mi, da je menjava trenerja na igralce vplivala dobro. Prvi odziv v ekipi je bil pozitiven. Tudi prej smo dobro delali in trenirali, a kot kaže, se nekaj ni izšlo. Bomo videli, kako bo v nadaljevanju z novim trenerjem. Vsi upamo, da bo bolje," je zatrdil Lipušček.

V Stožicah na klopi Debenjak
34-letnega Kolmana, ki je pred desetletjem v prvi ligi v dresih Nafte in Primorja odigral zgolj osem tekem, dobro pozna, saj tako kot on prihaja s tolminskega konca. "Mislim, da nam lahko da veliko. Kot trenerja in tudi kot človeka ga zelo cenim. Zelo se razume na igro, je pošten in delaven. To je vseskozi dokazoval že, ko je bil pomočnik. Vedno nas prisili, da damo maksimum, mislim, da je to njegova največja vrlina."

Kolman v Stožicah sicer ne bo sedel na klopi Gorice, saj je tekmo proti Krškemu zaradi protestov nad sodniškimi odločitvami sklenil predčasno. Nadomestil ga bo Florijan Debenjak. V obrambi bosta zaradi kartonov počivala Uroš Celcer in Matteo Tomiček, ki je bil izključen v 70. minuti nedeljske tekme. Pri Olimpiji je kaznovan Tomislav Tomić.

Iz Ljubljane nazadnje dvakrat s točko
"Osredotočili se bomo na branjenje in poskušali izkoristiti protinapade. To je naš glavni načrt. Na tekmah proti Olimpiji smo vedno nekako sproščeni. V Ljubljani smo zadnje štiri tekme vedno odigrali v redu in bili vselej v igri za točke,"
je za TV Slovenija dejal branilec Tine Kavčič.

Po zmagi Gorice pred dvema letoma z 2:1 so sledile še tri tekme teh dveh tekmecev v Stožicah. Enkrat je z 2:1 zmagala Olimpija, zadnji dve pa sta se končali z remijem ‒ lani spomladi z 0:0 in jeseni z 2:2, ko je Ljubljančane pred porazom v 92. minuti rešil Jucie Lupeta.

V lanskem prvenstvu so bili belo-modri na koncu šesti, uvrstitev v Evropo se jim je izmuznila za vsega tri točke.

V preteklih 15 sezonah samo enkrat nižje od 6. mesta

Gorica, ki je pred dvema letoma z zmago v predzadnjem krogu (1:0) prehitela Olimpijo in prvenstvo končala na drugem mestu, je v preteklih 15 sezonah samo enkrat pristala nižje od 6. mesta. To se je zgodilo pred štirimi leti, ko je zasedla 9. mesto (z 21 točkami prednosti pred zadnjeuvrščenimi Radomljami) in si nato zagotovila obstanek na dodatnih tekmah proti Aluminiju. Prvo srečanje v Novi Gorici se je razpletlo brez zadetkov, na povratnem so Kidričani zgodaj povedli, toda sledil je preobrat z dvema zadetkoma Dejana Žigona za zmago z 2:1. Gorica je poleg Maribora in Celja edini klub, ki je vse sezone po osamosvojitvi Slovenije igral v prvi ligi.

Dalibor Volaš je v tej sezoni na 19 tekmah za Krško dosegel štiri zadetke, spomladi še nobenega. Foto: www.alesfevzer.com
Dalibor Volaš je v tej sezoni na 19 tekmah za Krško dosegel štiri zadetke, spomladi še nobenega. Foto: www.alesfevzer.com

Volaš: Verjamemo, da se bo izšlo
Krško bo v ponedeljek ob 18.00 gostilo Domžale. "Potrebujemo štiri, pet zmag, če želimo obstati, to je jasno. Na kakšni tekmi bo treba presenetiti tudi kakšnega močnejšega tekmeca, kot so, denimo, Domžale ali Celje. Verjamemo, da se bo izšlo. Nič ne bi imel proti temu, če bi o 9. mestu odločila zadnja tekma, ko se bomo še enkrat srečali z Gorico, saj bi tako odločali sami o sebi. Upam, da bo prišlo vsaj do tega," je bil po zmagi na Primorskem v pogovoru za MMC optimist Dalibor Volaš.

Izkušeni napadalec je dodal: "Vedeli smo, da tekma v Novi Gorici veliko prinaša. Dolgo nismo zmagali, a smo vseeno verjeli. Dobro treniramo in zasluženo smo slavili. Na prejšnjih tekmah smo imeli kar veliko smole. Doma bi morali premagati Triglav in proti Mariboru osvojiti vsaj točko, a se ni izšlo. Smo pa odnesli točke z zadnjih dveh gostovanj, iz Kidričevega eno in iz Gorice tri. Zdaj bomo poskušali premagati tudi Domžale doma."

Jamrali bodo po sezoni, če bo treba
V Krškem so se pred začetkom spomladanskega dela prvenstva veliko ukvarjali s sporom z mladinsko šolo. Konec marca so zamenjali tudi trenerja, Milana Đuričića je nadomestil Hrvat Andrej Panadić, ki ima igralske izkušnje iz nemške Bundeslige, saj je bil štiri leta član Hamburga.

"Bilo je turbulentno, a poskušamo to odmisliti. Preprosto nimamo časa jamrati, jamrali bomo po sezoni, če bo treba. Iti moramo naprej. Z novim trenerjem smo dobili neki zalet, mislim, da bomo osvojili še kakšno točko," je sklenil Volaš.

Krško je v preteklih treh sezonah v Prvi ligi TS zasedlo 6., 8. in 7. mesto.

28. krog, danes ob 16.00:
OLIMPIJA - GORICA
Sodnik: Roman Glažar (Hajdina)
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Ob 18.15:
CELJE - ALUMINIJ

Sobota ob 14.45:
TRIGLAV - MURA

Ob 17.00:
MARIBOR - RUDAR

Ponedeljek ob 18.00:
KRŠKO - DOMŽALE

Ekipa
ZRPGToč.
Maribor27196264:2063
Olimpija27149456:3551
Domžale27117955:3940
Mura27109838:2739
Aluminij271141243:4237
Celje27910837:4037
Rudar27851433:5929
Triglav27841536:6228
Gorica27681333:4626
Krško27481520:4520