Marcos Tavares je v dresu Maribora skupaj odigral 552 tekem in dosegel 205 zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares je v dresu Maribora skupaj odigral 552 tekem in dosegel 205 zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com

V 94. minuti nedeljske tekme v Ljudskem vrtu je kazalo, da Mariboru na domačem stadionu niti v četrtem poskusu po vrnitvi Prekmurcev v prvo ligo ne bo uspelo streti moštva Anteja Šimundže. Še več: vijoličasti so bili na pragu tega, da pet krogov pred koncem prvenstva praktično že predajo naslov. Šest točk zaostanka za Olimpijo bi bilo najbrž preveč. Nato pa se je zgodil zadetek Brazilca za zmago s 3:2, ki za 15-kratne državne prvake ohranja prvenstvo odprto.

Mariborčani v 94. minuti do treh točk

Handanović preprečil vodstvo Mure
Potem ko je imel v prvem polčasu dvoboj pod nadzorom in vodil z 2:0, si je Maribor v drugem delu s preveč napakami sam zapletel življenje. Na začetku 77. minute je imel po dolgi podaji vratarja Matka Obradovića izpred svojih vrat na drugo stran igrišča Luka Bobičanec na nogi celo vodstvo Mure s 3:2, toda izkazal se je zimzeleni Jasmin Handanović.

Za Maribor sta v končnici tekme Tavares in še en rezervist Amir Dervišević zadela prečko, nato je "Tava" poskrbel za navdušenje v domačem taboru s svojim petim golom sezone in 154. na 398. srečanju v slovenski ligi.

Sergej Jakirović je po dramatičnem razpletu izjavil, da bi morali daleč najboljšemu strelcu v zgodovini tekmovanja (drugi Štefan Škaper je dosegel 130 golov) na vrhu prenovljene zahodne tribune postaviti spomenik.

Šesta tekma, četrtič trije doseženi zadetki
V bližnji preteklosti ne tako učinkoviti Mariborčani so na šestih tekmah v zadnjem mesecu četrtič trikrat zatresli mrežo. Od 5. oktobra, ko so se z Muro pred domačimi navijači razšli z 0:0, do 14. junija jim je to na 14 srečanjih uspelo samo enkrat.

Jakirović obudil Bajdeta
Trener Maribora se je v primerjavi z derbijem proti Olimpiji prejšnji teden odločil za dve spremembi v začetni postavi. Rekonvalescent po zlomu nosu Nemanja Mitrović je zamenjal poškodovanega Aleksandra Rajčevića, na klopi pa je ostal še Jasmin Mešanović. Namesto njega je bil v enajsterici Rudi Požeg Vancaš. Tavares je v igro prišel v 74. minuti in že po nekaj sekundah ob prvem dotiku žoge po strelu iz kota z glavo stresel okvir vrat.

Gregor Bajde se veseli zadetka za 2:0 skupaj z rezervisti. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Bajde se veseli zadetka za 2:0 skupaj z rezervisti. Foto: www.alesfevzer.com

Alexandru Cretu je mrežo Mure načel že v 4. minuti, kar je bil na 71. tekmi šele njegov drugi zadetek v slovenski prvi ligi. Prvega je dosegel marca 2017 proti Rudarju, tedaj še v majici Olimpije.

Gregor Bajde, ki je v 25. minuti sijajno zadel za 2:0, je četrtič po prekinitvi prvenstva začel tekmo, medtem ko je pri Milaniču v 25 krogih zbral le 19 minut igre na dveh srečanjih.

Jakirović pohvalil Muro: Igrali smo z najboljšo ekipo do zdaj

Olimpija pri Muri gostuje 16. julija
Šimundža je v prvem polčasu pogrešal več konkretnosti. Mura je namreč tudi v uvodnih 45 minutah imela žogo več časa v svojih nogah. Na koncu je tretjič zapored izgubila in po osvojitvi pokala na prvenstvu nima več možnosti za preboj višje od četrtega mesta.

Mariborčani upajo, da bo prihodnji četrtek na Fazaneriji kljub temu odščipnila kakšno točko Olimpiji, kar bi bilo pravzaprav nujno, če želijo pod Kalvarijo še upati na 16. naslov prvaka.

V nedeljo štajerski derbi
Ta teden Jakirovićevo moštvo čakata dva zahtevna preizkusa. Najprej v četrtek v Sežani, kjer so vijolice oktobra doživele pravi polom in izgubile s 4:1. Tabor bo tudi tokrat lovil prepotrebne točke v boju za obstanek. V nedeljo pa v Ljudski vrt prihaja Celje, ki ima za zdaj na drugem mestu enako število točk kot Maribor. Štajerski derbi bo gotovo vroč.

Statistika tekme Maribor - Mura

Streli: 15:14
V okvir vrat: 7:7
Koti: 8:9
Posest žoge: 47:53 odstotkov

Ante Vukušić je prvi napadalec Olimpije po Ismetu Ekmečiću leta 1998, ki bo sezono sklenil z več kot 20 zadetki v Prvi ligi TS. V sezoni 2011/12 je 23 golov dosegel Dare Vršič, ki pa je igral na položaju vezista. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Vukušić je prvi napadalec Olimpije po Ismetu Ekmečiću leta 1998, ki bo sezono sklenil z več kot 20 zadetki v Prvi ligi TS. V sezoni 2011/12 je 23 golov dosegel Dare Vršič, ki pa je igral na položaju vezista. Foto: www.alesfevzer.com

Trije goli in dve podaji Vukušića
Olimpija se bo po goleadi v Kranju, kjer je slavila s 7:3, doma srečala z Rudarjem in Aluminijem. Vse, kar bi bilo manj kot šest osvojenih točk, bi bilo za Ljubljančane razočaranje.

Veseli jih, da je po slabem začetku nadaljevanja prvenstva v pravo formo prišel z 22. zadetki prvi strelec lige Ante Vukušić. Proti Triglavu je dosegel hat-trick in podal za zadnja dva gola.

"Pokazalo se je, da bo zmagal tisti, ki bo bolj osredotočen in bo manj padel v igri. Mislim, da smo naredili dobre menjave in v drugem polčasu tudi pri vodstvu z dvema zadetkoma še stopili v presing in se trudili, da dosežemo še kakšnega, saj smo videli, kako hitro se lahko Triglav vrne v igro," je za Val 202 povedal Roman Bezjak, ki je v 79. minuti postavil končni izid.

Olimpija je po vodstvu z 2:0 in 3:2 dvakrat dovolila izenačenje, vendar s štirimi zadetki v zadnje pol ure potrdila pričakovane tri točke.

Vukušić in Savić briljirala v Kranju
Analiza po koncu tekme Triglav – Olimpija
Analiza prvega polčasa tekme Triglav – Olimpija