Ante Šimundža je dobil trenerski dvoboj z Goranom Stankovićem. Olimpija je doživela najhujši poraz na Fazaneriji po marcu 2002 (4:0). Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je dobil trenerski dvoboj z Goranom Stankovićem. Olimpija je doživela najhujši poraz na Fazaneriji po marcu 2002 (4:0). Foto: www.alesfevzer.com

V tej sezoni je po obeh tekmah v Stožicah (0:0, 2:0) trener Ante Šimundža zatrjeval, da bi si Mura zaslužila več, drugače pa je bilo v 12. krogu 21. novembra, ko je Olimpija z eno izmed najboljših predstav in golom Andresa Vombergarja na Fazaneriji slavila z 1:0.

Tokrat je bila vodilna ekipa Prve lige TS neprepoznavna. Štiri dni po najvišji zmagi sezone nad Koprom s 6:2 je doživela najvišji poraz, petega skupno in četrtega v gosteh. 15 tekem je trajal niz neporaženosti od 29. novembra, ko so zmaji v Domžalah klonili s 3:1, tedaj so dva zadetka prejeli že v uvodnih štirih minutah.

"Ni nam uspelo prebiti njihovega prvega bloka. Ko so osvojili žogo, so šli v hitro tranzicijo, mi smo bili malo odprti, oni pa so izkoristili priložnosti," je povedal trener Goran Stanković, ki na 11. srečanju na klopi Olimpije prvič ni osvojil točk. Še najnevarnejša sta bila dva poskusa Radivoja Bosića na začetku tekme.

Statistika tekme razkrije marsikaj: razmerje v strelih je bilo 20:6, v okvir vrat 10:4, v posesti žoge pa 56:44 odstotkov.

Murina zaušnica Olimpiji začinila prvenstvo

Šimundža zadovoljen z "lakoto"

Mura je bila brez zmage od 6. marca, na prejšnjih štirih tekmah je dosegla le dva zadetka. Trikrat je remizirala in v sredo s 3:1 izgubila v Sežani. Po nepričakovanem porazu na Krasu je Šimundža dejal, da ni imel občutka, da bi si ekipa želela zmago za vsako ceno in da je bila v igralnem smislu na najnižji ravni, odkar jo vodi od junija 2017.

Včeraj je bil seveda veliko boljše volje: "Vsaka zmaga mi da zadovoljstvo, ker vem, da garamo zanjo, ne samo na dan tekme, ampak ves čas. Predstava oziroma 'lakota' je tista, ki me je danes zadovoljila."

Kapetan Žiga Kous, strelec drugega zadetka in podajalec pri tretjem, je dodal: "Ko igra vsak posameznik zase oziroma eden ali dva ne delata tega, kar se zmenimo, nismo najboljši. Danes smo bili res ekipa in smo popolnoma zasluženo zmagali."

Sredi februarja je Olimpija z zmago nad Sobočani v Stožicah prvič v tej sezoni zavzela vrh lestvice in za točko prehitela Maribor. Po derbiju v Ljudskem vrtu v 24. krogu sta bili moštvi poravnani, nato je prednost v naslednjih petih krogih narasla na sedem točk, pred zadnjimi šestimi krogi pa znaša štiri točke.

Maribor iz Ljubljane s tremi točkami

O "lepoti" kdaj drugič

Vijoličasti so se v soboto v Spodnji Šiški proti Bravu veselili šele tretje zmage to pomlad (0:1). Nikakor niso blesteli, a vseeno domov odnesli poln izkupiček.

"Danes je bilo treba nujno zmagati, način ni bil toliko pomemben. Izkoristili smo eno priložnost. V prihodnje bo gotovo treba narediti še kaj na 'lepoti'. Ogromno stvari je še, ki jih moramo popraviti," je za TV Slovenija povedal kapetan Aleks Pihler.

Kontinuiran napad nam še ne steče, a je prisoten določen napredek. Opazno je, da so prejšnji rezultati pustili posledice, predvsem pri nezanesljivosti v določenih delih igre in pomanjkanju mirnosti pri podajah. V torek nas čaka nova tekma, dela je na pretek. Pokalno tekmovanje je velik izziv, lovorike so vedno pomembne za klub.

Simon Rožman

Povprečna starost igralcev v začetni enajsterici je bila 24,2 leta, Simon Rožman je vanjo prvič uvrstil tudi Vida Kodermana in Gala Gorenaka, rojena leta 2003.

"Odločili smo se za zelo mlado ekipo, eno najmlajših v zadnjem obdobju. Želeli smo energijo, vemo, kje so naše težave. Pokazali smo veliko borbo, željo in bili smo nagrajeni. Fantje, ki prihajajo, si zaslužijo priložnost. Na vseh treningih so maksimalni, seveda imajo manj izkušenj, a na drugi strani so tudi neobremenjeni. Oba fanta, ki sta debitirala v prvi postavi, sta dala svoj pečat. Tudi drugi so garali za te tri točke. Za vključevanje mladih velja, da bo ob vzponih tudi veliko padcev, zato bo nujna prava mera potrpežljivosti. V klubu smo se dogovorili za takšno strategijo, za katero verjamem, da je prava. Na tej poti bomo vztrajali," je pojasnil Rožman, ki bo v torek s svojimi varovanci v četrtfinalu Pokala Pivovarna Union gostoval v Domžalah.

Sporna 11-metrovka za Maribor?

Grabić: Sramota!

V domačem taboru so bili nezadovoljni z nekaterimi sodniškimi odločitvami, tudi z dosojeno 11-metrovko v 71. minuti, s katere je zadel Jan Mlakar.

"O 11-metrovki ne bom govoril, ker sem bil predaleč. O tem naj se izreče sodniška stroka, jaz o tem nimam pojma. Bi pa rekel, da je sramota, da sodnik dvakrat ni dosodil prekrška po vlečenju za dres našega igralca v protinapadu, kot mu je signaliziral četrti sodnik, kar bi v enem primeru pomenilo tudi rdeči karton," je bil oster trener domačih Dejan Grabić.

Po več kot enomesečni prekinitvi prvenstva Bravo še ni slavil, zadnjič je vse tri točke osvojil pred dvema mesecema v Celju (2:3): "Zelo sem razočaran, ker smo si zaslužili ne le točko, ampak zmago. Skozi igro se dvigujemo že četrto tekmo zapored, a dosežek točk ni pošten. Proti vsakemu tekmecu kontinuirano prihajamo do ogromno priložnosti, v obrambi smo naredili korak naprej v primerjavi s tekmo proti Gorici in Mariboru dovolili malo, pohvalim lahko tudi značaj igralcev."

Izjavi Simona Rožmana in Dejana Grabića po tekmi

V prihodnji sezoni boj za Evropo?

Grabić je kljub nizu sedmih tekem brez zmage zadovoljen z razvojem ekipe: "Do priložnosti prihajamo skozi kontinuirane napade, protinapade in prekinitve, to je velika kakovost moštva. Kakor koli se to smešno sliši, smo v tem trenutku ena boljših ekip v ligi. Če nam bo uspelo zadržati večino igralcev in še kaj nadgraditi, kar je moja velika želja, se bomo v prihodnji sezoni borili za Evropo."

Najboljši podajalec lige Mustafa Nukić (9 podaj) je neučinkovitost iz protinapadov opisal takole: "Kot kaže, smo vse naboje porabili že na treningu. Veliko je bilo položajev, iz katerih bi verjetno na kakšen drugi dan dosegli dva ali tri zadetke. Danes žoga preprosto ni šla v gol. Glede 11-metrovke za Maribor pa tudi sam menim, da je bila na trhlih tleh."

Analiza po koncu tekme Bravo – Maribor
Brez golov med Koprom in Gorico

Gorica pet točk za Celjem

Primorski derbi med Koprom in Gorico na Bonifiki se je razpletel brez zadetkov. Bližje zmagi so bili gosti, ki so zadnje pol ure igrali z igralcem več in med drugim zadeli prečko. Če bi se domov vrnili s tremi točkami, bi bil boj za deveto mesto še bolj napet.

"Sem smo prišli po zmago, lahko pa sem zadovoljen s točko, ki smo jo osvojili. Zmanjšali smo zaostanek za Celjem, zdaj zaostajamo pet točk. Gremo naprej. Dobro se moramo spočiti in se pripraviti na petek, ko gostimo Muro," je dejal trener belo-modrih Aleksandar Jović.

Na drugi strani je bil Rodolfo Vanoli precej zaskrbljen: "Nismo igrali dobro. Morda se je še vedno poznalo razočaranje iz Ljubljane. Pomembno je to, da smo vzeli vsaj točko, da razlika na lestvici do četrtega mesta ni prevelika."

Domžalčani po preobratu premagali Celjane

Deveti poraz na zadnjih 12 tekmah

Domžale kanarčkom bežijo za šest točk, v soboto so na prvi domači tekmi po mesecu in pol s 3:1 premagale Celjane. Ključno je bilo izenačenje na 1:1 v 45. minuti. "Zelo pomembno je bilo, da smo se še pred odmorom vrnili s tem zadetkom in drugi polčas začeli s poravnanim izidom. Gotovo nam je to olajšalo stvari," je menil trener Dejan Djuranović.

Na začetku drugega polčasa sta hitro sledila še dva zadetka in gostje so doživeli deveti poraz na zadnjih 12 tekmah. Lanski prvaki tako blizu zadnjemu mestu še niso bili! Jiri Jarošik: "V prvem polčasu smo igrali solidno, končno smo zadeli prvi. V drugem delu smo izgubili veliko dvobojev in drugih žog ter imeli veliko težav v obrambi, ki je bila zaradi poškodb precej spremenjena. Tekmec je bil močnejši, zato smo spet poraženi."

Sežanci slavili v Kidričevem

Tekmeci Olimpije in Maribora do konca sezone (v velikih tiskanih črkah so gostovanja)

Olimpija: Aluminij, DOMŽALE, Maribor, CELJE, Tabor Sežana, BRAVO

Maribor: CELJE, Tabor Sežana, OLIMPIJA, Gorica, KOPER, Mura


Pokal Pivovarna Union, četrtfinale

Torek ob 15.00:
CELJE – KALCER RADOMLJE (II)

Ob 17.30:
DOMŽALE – MARIBOR

Sreda ob 15.00:
DRAVA PTUJ (II) – KOPER

Ob 17.30:
NAFTA 1903 (II) – OLIMPIJA


Prva liga TS, 31. krog

Petek ob 17.00:
GORICA – MURA

Sobota ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA – DOMŽALE

Ob 16.45:
CELJE – MARIBOR
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 20.00:
KOPER – BRAVO

Nedelja ob 17.15:
OLIMPIJA – ALUMINIJ


Lestvica:
OLIMPIJA          30 16  9  5 42:22 57
MARIBOR           30 14 11  5 55:36 53
MURA              30 13 10  7 35:21 49
DOMŽALE           30 12 11  7 45:34 47
KOPER             30 11  8 11 37:42 41
CB24 TABOR SEŽANA 30 11  6 13 36:38 39
BRAVO             30  8 12 10 31:33 36
ALUMINIJ          30  7 10 13 21:39 31
CELJE             30  7  7 16 25:37 28
GORICA            30  5  8 17 20:44 23