Jan Mlakar (desno, levo Andrej Kotnik) je z devetim golom poskrbel za tretjo spomladansko zmago vijoličastih. Maribor ob tekmi več za vodilno Olimpijo, ki v nedeljo gostuje pri Muri, zaostaja štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Mlakar (desno, levo Andrej Kotnik) je z devetim golom poskrbel za tretjo spomladansko zmago vijoličastih. Maribor ob tekmi več za vodilno Olimpijo, ki v nedeljo gostuje pri Muri, zaostaja štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Rožman je v začetno postavo nekoliko presenetljivo uvrstil 17-letnega Gala Gorenaka in 18-letnega Vida Kodermana. Gorenak je v prvi ligi debitiral proti Kopru, medtem ko je bil za Kodermana to prvenec med elito.

Kapetan Maribora Aleks Pihler v akciji. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Maribora Aleks Pihler v akciji. Foto: www.alesfevzer.com

Maribor je uvodoma pritisnil. V 5. minuti je v kazenskem prostoru iz obrata poskusil Aljoša Matko, a meril čez vrata. Pozneje je dlani Igorja Vekića ogrel Rudi Požeg Vancaš. V nadaljevanju se je igra umirila. Vijoličasti so sicer imeli pobudo, a so domači dobro stali na zelenici.

Žoga po strelu Kramarića za las mimo vrat
Bravo je prežal na protinapade. V 35. minuti je Martin Kramarić po levi strani prodrl v kazenski prostor in diagonalno ustrelil proti daljši vratnici. Žoga je za las zgrešila okvir vrat, nekoliko prepozen je bil tudi Milan Tučić. Slednji je pozneje nevarno sprožil še z roba kazenskega prostora. Polčas se je končal brez golov. Statistika govori o rahli premoči Maribora: posest žoge 53:47, streli 8:3, v okvir vrat 2:0.

Mlakar z bele točke povedel Maribor v vodstvo

Maribor je imel tudi v drugem delu žogo več v nogah, a Bravo je bil v 61. minuti blizu vodstvu, saj je Luka Uskoković ob izbijanju predložka Mustafe Nukića skorajda premagal lastnega vratarja. Žoga je za las zletela mimo leve vratnice Ažbeta Juga.

Mlakar z bele točke zadel za vodstvo gostov
Na drugi strani je v 68. minuti Jan Mlakar prišel do lepe priložnosti s kakšnih petih metrov, a je Igor Vekić dobil dvoboj. Pozneje pa vodstvo za Maribor. Koderman je vtekel v kazenski prostor, kjer je trčil z Davidom Brekalom, sodnik Nejc Kajtazović pa je "hitro" pokazal na belo točko. Domači so protestirali ob (sporni) enajstmetrovki, a to ni pomagalo. Mlakar je "kazenski strel" zanesljivo izvedel za 1:0.

Izjavi Simona Rožmana in Dejana Grabića po tekmi

Bravo je do konca neuspešno napadal za izenačenje, tako da so se gostje veselili tesne zmage, ki jih ohranja v "dirki" za naslov. Končna statistika: posest žoge 50:50, streli 13:9, v okvir vrat 5:2 – oboje za Maribor.

Rožman: Bili smo nagrajeni za veliko borbo in željo.
"Odločil sem se za zelo mlado ekipo. Želeli smo energijo. Pokazali smo veliko borbo, željo in bili smo nagrajeni. Veseli smo treh točk. Je pa pred nami še ogromno dela,"
je dejal trener Maribora Rožman.

Oster zračni dvoboj Pihlerja in Mustafe Nukića v Spodnji Šiški. Foto: www.alesfevzer.com
Oster zračni dvoboj Pihlerja in Mustafe Nukića v Spodnji Šiški. Foto: www.alesfevzer.com

Grabić: Ne bom komentiral 11-m, je pa sramota, da ni bilo dosojeno vlečenje za dres.
"Sem razočaran, ker smo si zaslužili ne točko, ampak zmago. Zadovoljen sem s pristopom igralcev, o enajstmetrovki ne bom govoril, ker sem bil predaleč. Bi pa rekel, da je sramota, da dvakrat četrti sodnik ni dosodil prekrška po vlečenju za dres našega igralca, kar bi v enem primeru pomenilo tudi rdeči karton," pa je bil oster trener domačih Dejan Grabić.

Domžalčani začasno skočili na tretje mesto
V drugi tekmi dneva so Domžale s 3:1 porazile Celje in vsaj za en dan skočile na tretje mesto. Gostje so povedli v 40. minuti, ko je Filip Dangubić uspešno preigral dva domača nogometaša in se odločil za strel s kakšnih desetih metrov z leve strani, po katerem je žoga tik ob prečki končala v mreži domače ekipe.

Domžalčani so zmagali 12. v sezoni in skočili na tretje mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Domžalčani so zmagali 12. v sezoni in skočili na tretje mesto. Foto: www.alesfevzer.com

A je bil odgovor Domžal hiter, saj so še pred koncem polčasa izenačile. Po kotu, ki ga je izvajal Senijad Ibričić, je žoga prišla do Damjana Vukliševića, ki jo je z glavo poslal v gol ob daljši vratnici Rozmana.

Gola Kolobarića in Ibričića v razmiku dveh minut
V drugem polčasu so Domžalčani v le nekaj minutah odločili zmagovalca. Najprej je Tamar Svetlin natančno podal z leve strani pred vrata, kjer je bil na drugi strani osamljeni Dario Kolobarić (54.) in žogo z nekaj metrov potisnil v mrežo. Celjani si še niso opomogli po zadetku, ko so doživeli še en udarec. Kolobarić je pobegnil v protinapad, Celjani ga niso mogli ustaviti drugače kot s prekrškom, ki ga je storil Jon Šporn. Dobil je rumeni karton, domači pa enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Ibričić (56.).

Domžalčani po preobratu premagali Celjane

Koper in Gorica s "slepimi naboji"
V zadnji tekmi dneva sta se Koper in Gorica razšla brez golov. Prvi polčas na Bonifiki je bil bolj ali manj uspavanka. V začetku drugega polčasa se podoba na igrišču ni bistveno spremenila, nekaj več živahnosti je bilo od 64. minute naprej, ko je drugi rumeni karton prejel domači nogometaš Timotej Dodlek.

Zirdum stresel vratnico
Igralci iz mesta vrtnic so le minuto pozneje izpeljali do tedaj najbolj nevarno akcijo, po strelu Matka Zirduma z 20 metrov je žoga spremenila smer in zadela vratnico. Številčno oslabljeni gostitelji so v 66. minuti izpeljali bliskovit nasprotni napad, Nardina Mulahusejnovića, sicer prvega strelca Prve lige Telekom Slovenije, pa so le malenkosti ločile do 13. gola v sezoni.

Brez golov med Koprom in Gorico

V končnici tekme so imeli nogometaši iz Nove Gorice terensko premoč in jalovo napadali, Koprčani pa so uspešno branili. Še najbolj "vroče" je bilo pred njihovimi vrati v 86. in 90. minuti. Najprej je bil po predložku Tjaša Begića z leve strani strel Etiena Velikonje z glavo premalo močan, da bi presenetil dobro postavljenega Adama, v drugo pa so gosti zadeli še vratnico po strelu Vipotnika.

V nedeljo derbi Mure in Olimpije
V nedeljo sta na sporedu srečanji Aluminij – CB24 Tabor Sežana, v derbiju kroga pa bo Mura gostila vodilno Olimpijo.

Analiza po koncu tekme Bravo – Maribor

NOGOMET

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE

30. KROG

BRAVO − MARIBOR 0:1 (0:0)
Mlakar 71./11-m

Bravo: Vekić, Brekalo, Križan, Drkušić (77./Kurtović), Španring, Žinko, Maher (74./Kirm), Trontelj (86./Matko), Nukić, Tučić, Kramarić.

Maribor: Jug, Uskoković, Pihler, Martinović, Koderman, Gorenak (84./Tavares), Repas, Klinar, Požeg Vancaš (64./Santos), Mlakar (89./Peričić), Matko (64./Kotnik)

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


DOMŽALE − CELJE 3:1 (1:1)
Vuklišević 45., Kolobarić 54., Ibričić 56./11-m; Dangubić 41.

Domžale: Mulalić, Žinič (29./Adamov), Vuklišević, Pišek (66./Käit), Klemenčič, Svetlin (66./Martinović), Kolobarić (59./Podlogar), Ibričić, Markuš, Šoštarič, Jakupović (66./Vuk).

Celje: Rozman, Sokler (60./Hajrić), Šporn, Kerin (60./Božič), Vrbanec, Brecl, Benedičič, Zaletel, Dangubić (72./Novak), Rorič, Kljun (72./Matjašič).

Sodnik: David Šmajc (Predoslje)


KOPER − GORICA 0:0
RK: Dodlek 64./Koper

Koper: Adam, Caimacov (68./Knežević), Cerovec, Dodlek, Guberac (82./Jelić Balta), Mittendorfer, Palčič, Pejić (57./Mišić), Spinelli (57./Vršič), Žužek, Mulahusejnović (82./Stevanović).

Gorica: Likar, M. Kavčič, T. Kavčič, Mavretič, Nkama, Oyewusi (59./Hodžić), Paljk (59./Begić), Širok (59./Vipotnik), Zirdum, Colley (81./Velikonja), Cvijanović (81./Mlinarić).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


Nedelja ob 15.00:
ALUMINIJ − CB24 TABOR SEŽANA

Ob 17.15:
MURA − OLIMPIJA

Lestvica:                             
OLIMPIJA          29 16  9  4 42:19 57
MARIBOR           30 14 11  5 55:36 53
DOMŽALE           30 12 11  7 45:34 47
MURA              29 12 10  7 32:21 46
KOPER             30 11  8 11 37:42 41
BRAVO             30  8 12 10 31:33 36
CB24 TABOR SEŽANA 29 10  6 13 34:38 36
ALUMINIJ          29  7 10 12 21:37 31
CELJE             30  7  7 16 25:37 28
GORICA            30  5  8 17 20:44 23
Zadetki s tekme med Domžalami in Celjem
Maribor iz Ljubljane s tremi točkami