Maribor beži Olimpiji za 10 točk. Ga lahko ta do konca prvenstva vendarle še ujame? Veliko bo povedal že sobotni derbi. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor beži Olimpiji za 10 točk. Ga lahko ta do konca prvenstva vendarle še ujame? Veliko bo povedal že sobotni derbi. Foto: www.alesfevzer.com

Z njim smo se pogovarjali po četrtkovi novinarski konferenci v Stožicah, na kateri so v ljubljanskem taboru predstavili pričakovanja pred osrednjo tekmo 23. kroga državnega prvenstva. Prenos s studijskim uvodom bo od 20.00 dalje na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Prvi dve spomladanski tekmi ste izpustili zaradi poškodbe. Kaj se je pravzaprav zgodilo?
Na treningu sem si zvil desni gleženj. Bil je otečen, tudi magnetna resonanca je pokazala, da je bil velik hematom. Trenirati nisem mogel deset dni, nič nisem mogel delati, a na srečo ni bilo hujšega. V preteklosti sem že imel težave s tem gležnjem, bil je tudi zlomljen. Hvala Bogu, da je vse skupaj mimo. Gotovo pa se pozna, da sem počival, nisem še 100-odstotno fizično pripravljen. Naredil bom vse, da bom derbi odigral v celoti. Upam, da bo šlo.

Kako je bilo gledati srečanji v Krškem in proti Celju s tribune?
Ko si poškodovan, je vedno težko spremljati soigralce. Ni bilo ravno lahko, a so delo opravili zelo dobro, tako da sem bil vesel, da smo tisti dve tekmi dobili. Zdaj se vračam in upam, da bom do konca sezone ostal zdrav.

Pevnik prepričan, da si bo Olimpija pripravila veliko priložnosti

V vaši ekipi je nekaj sprememb v primerjavi z jesenskim delom. Kako ste zadovoljni z igralci, ki so zdaj novi v prvi postavi?
Še posebej sem vesel za Brkića, da se je vrnil po dolgem premoru. Na prvi tekmi je dosegel dva zadetka. Kidrič je dobro igral v Aluminiju in bo tudi tu dobival priložnosti. Z Burinom smo pokazali, da moramo počasi dajati priložnost tudi mladim. Mislim, da jo je dobro izkoristil, vesel sem tudi zanj. Cilj kluba je, da se vključi čim več mladih, ker vemo, da so ti najbolj prodajan "material", tako da je prav, da to naredimo.

Na februarskih pripravah v Turčiji ste dejali, da si Olimpija spomladi praktično ne bo smela privoščiti nobenega spodrsljaja, saj je bil zaostanek devetih točk za Mariborom po jesenskem delu prvenstva že občuten. Kako boleč je bil sobotni spodrsljaj v Kranju?
Ta poraz je seveda naredil dosti škode. Drugače bi bilo iti v derbi s sedmimi točkami zaostanka namesto z desetimi. Ampak če se ta derbi dobi, je še nekaj možnosti, da se kaj "zakuha" do konca prvenstva.

Razočaranje Roka Kronavetra po porazu prejšnji teden v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Razočaranje Roka Kronavetra po porazu prejšnji teden v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Je bilo težko preboleti poraz? Ali ste hitro pozabili nanj?
Normalno, da je bilo po tekmi in naslednji dan težko. Na avtobusu je bila tišina, ko smo se peljali nazaj. Vsakdo se je zavedal, da smo naredili veliko napako. Ob vseh teh priložnostih, ki jih ne izkoristiš, se je težko sprijazniti s tem, da izgubiš tekmo, ki si jo v bistvu imel že dobljeno. Zavedamo se, da nas je neučinkovitost stala treh točk. Vodstvo z 1:0 je vedno zelo varljiv izid, zmagovalca je treba odločiti prej. Seveda pa to ni prvi poraz v življenju, tako da smo se pobrali in delamo vse, da pričakamo derbi čim bolje pripravljeni. Treba je popraviti slab vtis.

Kaj je šlo narobe v zadnjih minutah v Kranju?
Preveč smo silili naprej, morali bi se bolj potegniti nazaj, ne pa igrati gor-dol. Naslednjič moramo drugače odreagirati, stopiti malo na žogo in zdržati do konca.

Sorodna novica Mariboru na derbiju štejeta dva "tipa", Olimpiji samo zmaga

Lani ob tem času ste vi imeli deset točk prednosti pred Mariborom, pa se je potem "zakuhalo", če uporabimo vaše besede. Verjamete, da se lahko z zamenjanima vlogama kaj takega pripeti tudi letos?
Upam, da se bo. Takoj podpišem, da bi bilo podobno kot lani, da bi zdaj mi njih ujeli. A vemo, da nas čakajo težke tekme. Dokler je možnost, da lahko kaj naredimo, bomo naredili vse za uspeh. Če ne bi verjeli, potem brez zveze, da igramo. Mislim, da vsi verjamemo in vemo, da so se v nogometu dogajala tudi že večja presenečenja. Najprej gremo samozavestno v derbi, poskusit zmagat. To je tekma sezone za nas, zadnja priložnost, da se vrnemo v bitko za naslov. Treba bo odigrati na rezultat. V bistvu ni pomembno, na kakšen način pridemo do treh točk, pomembno je le, da zmaga ostane doma.

Kaj bi lahko odločilo derbi?
Mislim, da to, kdo bo bolj zbran, mogoče že ena sama napaka. Ne verjamem, da bo veliko zadetkov. Kdor bo bolj osredotočen oziroma bo pokazal več želje, bo na koncu uspešnejši.

Kronaveter: Z zmago na tekmi sezone se lahko vrnemo v boj za naslov

Kaj menite, se bo zelo poznala odsotnost kaznovanega Asmirja Suljića?
Suljić je res odlično odigral uvodne tri tekme in nam bo manjkal na tem srečanju, a treba ga bo nadomestiti. Pripravljen sem prevzeti to breme, ki sem ga že marsikdaj v odločilnih trenutkih. Upam, da bom lahko pomagal ekipi, tako kot sem do zdaj. Imamo pa tudi druge igralce, ki znajo doseči zadetek in komaj čakajo, da bodo igrali. Kdor koli bo dobil priložnost, jo bo moral izkoristiti. Vsakdo je nadomestljiv.

Maribor na začetku pomladi ne blesti, a je vseeno zbral sedem točk.
Imajo izkušeno ekipo, dolgo so skupaj, natančno vedo, kaj delajo, tudi ko jim ne gre. Ne delajo neke panike, igrajo na rezultat. To znajo odlično. Mislim, da bo tako tudi v Stožicah, da ne bodo brezglavo napadli. Treba se bo pripraviti na protinapade. Na veliko derbijih, ki smo jih odigrali v Ljubljani, so v prvem polčasu igrali bolj pomaknjeno nazaj. Mislim, da bo tako tudi zdaj.

Pragmatični Maribor sproščeno na sobotni derbi

Na derbije v Stožicah nimate najlepših spominov. Odkar ste vi v klubu, Olimpija na ligaških tekmah doma sploh še nikoli ni premagala Maribora. Kateri derbi ste vendarle ohranili najbolj v spominu?
Vsak derbi je nekaj posebnega. Verjetno je tisti v pokalu, ko smo jeseni pred dvema letoma zmagali s 3:0, neki recept, ki bi ga mogoče lahko uporabili tudi na tem derbiju. Te tekme se je še najlepše spominjati, saj je bila ena izmed redkih, na kateri smo zmagali. Čas je, da zdaj spet dobimo derbi tudi doma in potem z optimizmom nadaljujemo prvenstvo.

Kako na vas vplivajo vse glasnejše govorice, da bo predsednik Milan Mandarić po tej sezoni najbrž zapustil klub?
Ne obremenjujemo se s tem. Vemo, da bo nekoč moral iti in bo prišel verjetno nekdo drug, ki bo vse skupaj prevzel. S tem nimamo težav.