Slavje Koprčanov na stoženski zelenici po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: www.alesfevzer.com
Slavje Koprčanov na stoženski zelenici po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: www.alesfevzer.com

36-letni veteran, ki je v sezoni 2009/10 z devetimi zadetki na 14 tekmah spomladanskega dela prispeval pomemben delež k osvojitvi edinega naslova državnega prvaka za Koper, vleče vse niti na igrišču.

Poleg treh zadetkov je do zdaj zbral tudi šest podaj in je vodilni podajalec lige, ima jih dvakrat več kot najbližji zasledovalci. Na sobotni tekmi proti Olimpiji v statistiko sicer ni vpisal nove, toda z izjemno globinsko podajo je bil začetnik akcije za zmagoviti gol kanarčkov (1:2).

Pričakoval je boljšo in nevarnejšo Olimpijo

"Imeli smo več izrazitih priložnosti, Olimpija jih ni imela veliko. Pričakoval sem malo boljšo in nevarnejšo Olimpijo. Očitno smo res toliko dobri, da jim nismo dovolili veliko igre. Odločeni smo bili, da sem pridemo po zmago, čutilo se je v slačilnici in to smo storili. Angažiranost je bila na najvišji ravni in to je prineslo tri točke. Zelo sem vesel in ponosen na fante. Vedno boljši smo, tudi danes smo pokazali še kakšen odstotek več kot na prejšnjih tekmah," je mojster iz Apač povedal po velikem slavju v Stožicah.

Vršič: Pokazali smo še kakšen odstotek več kot na prejšnjih tekmah

Ob odsotnosti kaznovanega trenerja Mirana Srebrniča je moštvo na klopi vodil njegov pomočnik Martin Pregelj, ki je pred dvema desetletjema z Mariborom igral v Ligi prvakov.

"Mislim, da se je danes res pokazal naš karakter. Vsi delamo dobro, drug za drugega. Zasluženo smo zmagali. Odločili bi lahko že v prvem polčasu, saj smo imeli lepe priložnosti. Ker nismo, je bilo do konca zelo napeto. Na lestvici smo ujeli vrh, kar nam daje še več motiva. Iz tekme v tekmo igramo bolje in imamo več priložnosti. Pred nami je dvotedenski premor, v katerem si bomo lahko opomogli in pozdravili poškodbe. Miran je bil na tribuni in bili smo z njim v komunikaciji. Dobro smo sodelovali in pripeljali tekmo do konca."

Kako so navijači Kopra pričakali nogometaše:

Skender: Ni konec sveta

Olimpiji v tej sezoni še ni uspelo povezati treh zaporednih zmag. "Od začetka nismo bili pravi, nismo se predstavili v najboljši luči, čeprav smo potem zaigrali bolje. Kaže, da so bili Koprčani bolj željni, čeprav smo si tudi mi zelo želeli zmage. A v našem moštvu je bilo preveč težav. Nespametno smo prejeli drugi zadetek po dolgi podaji, zato smo nezadovoljni in žalostni. Pri poškodovanih in drugih odsotnih igralcih ne bomo iskali alibijev in izgovorov. V obrambi bi morali ekipno bolje igrati. Nismo dobro vršili pritiska, zato so lahko pošiljali dolge žoge na našo polovico in nam povzročali težave. Žal nam je, ker smo izgubili, toda ni konec sveta. Poskušali bomo iz tega iziti čim bolje," je bil komentar trenerja Dina Skenderja.

Izjave in analiza po koncu tekme Olimpija – Koper

Uroš Korun, ki je v vlogi kapetana zamenjal poškodovanega Mirala Samardžića, je dodal: "Tako mi kot Koper smo imeli svoje priložnosti. Oni so dve izkoristili, mi ne. V prvem polčasu smo dvakrat zadeli vratnico. Imeli smo pobudo, a samo nekje do 30 metrov od tekmečevih vrat. Malo nas je zmanjkalo v zaključku. Žal smo ostali brez točk, a moramo dvigniti glave. Premor bo gotovo pomemben za nas, da pridemo malo k sebi, da se znova sestavimo in da se vrnejo poškodovani igralci. V ekipi nas je 25, kader je širok, zato se na poškodbe ne moremo izgovarjati."

Koper bo čez dva tedna, ko se bo po reprezentančni akciji nadaljevalo prvenstvo, na primorskem derbiju gostil Gorico, Olimpija pa se bo odpravila v Mursko Soboto.

Statistika tekme Olimpija - Koper

Streli: 11:12
V okvir vrat: 4:5
Koti: 6:0
Prekrški: 13:19
Posest žoge: 47:53 odstotkov

Gol Stevanovića za zmago Kopra v Stožicah

Matko: Videlo se je, da smo prava 'klapa'

Mariborčani bodo tretjo zaporedno zmago lovili v Ljubljani pri Bravu. Da so prvič v letošnji sezoni v prvenstvu slavili drugič zapored, je sinoči v 85. minuti proti Domžalam (4:3) poskrbel še pred kratkim član Šiškarjev Aljoša Matko. Zaradi okužbe z novim koronavirusom je igral prvič po 26. septembru.

Na zelenico je prišel na začetku drugega polčasa, ko je zamenjal Nemanjo Mitrovića. Ta si je poškodoval koleno in ga najbrž čaka daljši odmor. Matko in Rok Kronaveter sta se izmenjevala v vezni vrsti in napadu, nekdanji golgeter vijoličastih mladincev pa je mrežo zatresel po podaji Blaža Vrhovca. "Mislim, da se je videlo, da smo prava ekipa in klapa, da smo stopili skupaj. Dobro je, da je razpoloženih več igralcev. Da je toliko strelcev, je samo plus."

Camoranesi: Prevečkrat prvi prejmemo zadetek

"Dolgo je bil zunaj ekipe, v teh minutah, ki jih je dobil, pa je bil eden najboljših na igrišču. Je igralec, ki je vedno dejaven, vedno išče priložnost in živi za gol. Veseli me, da je bil nagrajen za trud. Prav tako kot celotno moštvo, ki je odigralo tekmo z visokim ritmom vse do konca in z značajem, ki kaže pravo miselnost. Dosegli smo pomembno zmago za samozavest igralcev, stanje duha in seveda tudi zaradi stanja na lestvici," je 20-letnega Belokranjca pohvalil Mauro Camoranesi, ki se je odločil za isto začetno postavo kot ob ponedeljkovi zmagi v Kidričevem (1:3). Alexandru Cretu je v samoosamitvi.

Argentinec je bil manj zadovoljen zaradi treh prejetih golov. "Veseli smo, da smo zmagali, toda upam, da se takšna tekma ne bo več ponovila. Žal se nam prevečkrat zgodi, da prvi dobimo zadetek. Tekmeci se nato usmerijo k obrambi in nas čakajo. To nam je tudi tokrat močno otežilo nalogo, zato sem zelo vesel zaradi odziva moštva. Bil je odličen. Me pa zelo moti spoznanje, da prepogosto dobivamo zadetke. Tokrat znova že iz prvega predložka proti vratom. To moramo odpraviti."

Camoranesi: Upam, da se takšna tekma ne bo več ponovila

Djuranović: Vsebina me veseli

Domžale so se predstavile prvič po dveh tednih, trener Dejan Djuranović pa kljub porazu ni bil preveč potrt: "Glede na vse dogodke v povezavi s koronavirusom me veseli vsebina. Nekateri igralci so po izolaciji začeli trenirati šele ta teden. Pet igralcev sploh še ni v kadru. Drugi so pokazali, da imamo kakovost in se lahko zoperstavimo tudi Mariboru. Verjamem, da bomo na prihodnjih tekmah nagrajeni tudi s točkami."

Za vodstvo v Ljudskem vrtu je poskrbel najboljši strelec Domžal Dario Kolobarić, ki je v uvodnih treh krogih prvenstva zadel trikrat in nato še dvakrat v pokalu, potem pa ne več. Na nov zadetek je čakal od 16. septembra. Med drugim še vedno manjkajo Arnel Jakupović, Zeni Husmani, Predrag Sikimić in Tilen Klemenčič.

Šimundža: Mislili smo, da je igrišče boljše

Prejšnji teden je mariborskega vratarja Ažbeta Juga dvakrat matirala Mura, ki pa ji na dveh tekmah ta teden ni uspelo zatresti mreže – tako proti Celju kot proti Taboru.

"Lahko bi zmagali ali izgubili. Mislim, da smo imeli lepše priložnosti, a osvojena točka v Sežani je zelo dobra. Na težkem igrišču je bila težava biti dosleden pri podajah. Mislili smo, da je igrišče boljše, vedeli pa smo, da nas to lahko preseneti in da mu 'ne smemo verjeti'," je po drugem zaporednem remiju z 0:0 dejal trener Ante Šimundža.

Zadetek Tabora proti Muri v 80. minuti razveljavljen

Njegov kolega na klopi Kraševcev Goran Stanković se s svojimi varovanci na šesti domači tekmi prvič ni veselil polnega izkupička: "Delitev točk je zaslužena. Ključno je, da smo se pobrali po dveh porazih. Gremo skromno naprej. Počasi bo treba točke začeti zbirati tudi v gosteh."

Od 21. novembra do 20. decembra se bo prvenstvo nadaljevalo v pospešenem ritmu. Sedem moštev bo v mesecu dni odigralo po osem tekem, Bravo in Aluminij po devet, Domžale pa kar deset. Trije krogi bodo sredi tedna.

Oyewusi in Brekalo zapravila najlepši priložnosti na tekmi Gorica – Bravo
Celje po enem mesecu le zmagalo, in to kako!
Najboljši strelci

5 - Ðorđe Ivanović (Olimpija), Rok Kronaveter (Maribor), Nardin Mulahusejnović (Koper)

4 -
Dario Kolobarić (Domžale), Nino Kouter (Mura)

3 - Djalo Aldair (Tabor Sežana), Luka Bobičanec (Mura), Filip Dangubić (Celje), Andrija Filipović (Mura), Jasmin Mešanović (Maribor), Nemanja Mitrović (Maribor), Rudi Požeg Vancaš (Maribor), Christos Rovas (Tabor Sežana), Dare Vršič (Koper), Žan Žužek (Koper)


12. KROG

Sobota, 21. novembra, ob 13.45:
BRAVO - MARIBOR

Ob 17.15:
MURA - OLIMPIJA

Ob 20.00:
KOPER - GORICA

Nedelja, 22. novembra, ob 15.00:
ALUMINIJ - CB24 TABOR SEŽANA

Ob 17.00:
DOMŽALE - CELJE


PRELOŽENI TEKMI 9. IN 10. KROGA

Sobota, 14. novembra, ob 17.00:
ALUMINIJ - DOMŽALE

Sreda, 9. decembra, ob 13.00:
BRAVO - DOMŽALE


Lestvica:
MARIBOR             11  5 4 2 24:15 19
MURA                11  5 4 2 14:6  19
KOPER               11  5 4 2 17:11 19
OLIMPIJA            11  5 3 3 13:9  18
CB24 TABOR SEŽANA   11  5 1 5 15:15 16
CELJE               11  3 4 4 12:12 13
BRAVO               10  3 3 4 10:14 12
DOMŽALE              9  2 3 4 14:16  9
GORICA              11  2 3 6  9:19  9
ALUMINIJ            10  2 3 5  7:18  9