Aljoša Matko in Timi Max Elšnik bosta v Ljudskem vrtu konec marca soigralca, saj bosta igrala na evropskem prvenstvu do 21 let. Foto: www.alesfevzer.com
Aljoša Matko in Timi Max Elšnik bosta v Ljudskem vrtu konec marca soigralca, saj bosta igrala na evropskem prvenstvu do 21 let. Foto: www.alesfevzer.com

"Imamo mešane občutke. Tekma je potekala v intervalih, nekaj časa smo imeli pobudo mi, nekaj časa oni. Mislim pa, da smo bili mi bližje zmagi," je menil trener Ljubljančanov Goran Stanković. V 81. minuti je s sodelavci in rezervisti ob stranski črti že skočil na noge, ko je Andres Vombergar prodrl v kazenski prostor. Toda sledil je strel prek vrat in pri Olimpiji so se lahko po veliki zamujeni priložnosti le držali za glave.

"Se zgodi. Pogovoril se bom z njim in mu izrazil podporo. Želim si, da bi čim prej zadel," je Stanković dejal o Vombiju, ki se na petih tekmah spomladanskega dela sezone še ni vpisal med strelce. Tokrat je prvič v tej sezoni začel na klopi, igral je od 70. minute. "Rotiramo zaradi napornega ritma, fantje se morajo tudi malce spočiti. Tudi Đorđeju Ivanoviću se pozna utrujenost, pa tudi to, da smo dobili dva nova igralca," je pojasnil Stanković.

Remi na derbiju Maribora in Olimpije

Obžalovanje zaradi izenačujočega zadetka

Drugih pravih priložnosti si Olimpija v drugem polčasu ni pripravila. "V nogometu je zelo pomemben avtomatizem. Skupaj smo malo časa, a v tem ne iščem izgovorov. Verjamem, da se bo fantom odprlo in bodo začeli izkoriščati priložnosti. Mislim, da smo na pravi poti. Nimam jim česa očitati, v tekmo so šli s pravo energijo. Škoda le, da smo na malo poceni način prejeli zadetek tik pred iztekom prvega polčasa," je še povedal trener zeleno-belih, ki na prejšnjih dveh tekmah niso zadeli.

Za izenačujoči gol Aljoše Matka v sodnikovem podaljšku prvega dela je bilo žal tudi Antoniu Delamei Mlinarju: "Nekje od 20. minute naprej smo Mariboru prepustili sredino. Vse druge žoge so oni pobirali in bili smo stalno pod pritiskom. Kot da bi samo čakali, kdaj bodo izenačili. Nismo bili dovolj pogumni, da bi v zadnji vrsti igrali in jih prisilili, da bi se pomaknili bolj nazaj. Pol minute pred zadetkom smo si rekli, da ne smemo tvegati in da moramo samo izbiti žogo naprej. Žal se nam je zgodila manjša nezbranost. Smo mlada ekipa, take stvari se nam bodo še dogajale. V določenih trenutkih je Maribor res dobro igral in se ni vedelo, kdo igra v napadu, kdo na krilu. Sploh v prvem polčasu je bilo kar zahtevno. V drugem polčasu smo jih precej umirili z našo igro podaj in jih tako prisilili, da so se pomaknili na svojo polovico."

Sorodna novica Matko in Delamea Mlinar v polno za remi na derbiju

Gajser: Matko je biser

Trener Maribora Saša Gajser, ki ni mogel računati na poškodovanega Rudija Požega Vancaša, je bil presenečen nad začetkom tekme, v katerem je Olimpija prevladovala: "Pričakoval sem, da se bomo morali proti Olimpiji v določenih delih tekme tudi dobro braniti, saj ima kakovost, nisem pa pričakoval takšnega pritiska. Bili smo nemočni, premalo agresivni in osredinjeni. Nismo uspeli vzpostaviti normalnega ritma, tekmec nas je stisnil, izgubljali smo žoge. Tudi igrišče je bilo v nasprotju s pričakovanji zelo hitro, v nekaterih trenutkih nam je tudi malo drselo. Uvodnih 20, 30 minut se nismo znašli in smo težko prišli do žoge. Igralci so čutili pritisk tekmeca in so težko zadržali žogo, bili so počasni pri predaji žoge in razmišljanju. Bili smo premalo hrabri, da bi si žogo hitro podali v globino. Tako omogočiš tekmecu, da dela pritisk. Potem smo le prevzeli nadzor nad igro, bili smo videti boljše in smo izenačili. Zadetek nam je dal krila, drugi polčas so fantje odigrali tako, kot morajo. Zadihali so, se sprostili in imeli še nekaj priložnosti. Na tem bomo gradili. Kakovost velikih ekip je, da se tako dvignejo. Vmes bi lahko prejeli še en zadetek, na koncu pa bi lahko tudi zmagali."

Gajser se zaveda, da za Mariborom niso normalne zimske priprave: "Točka na derbiju ni slaba, glede na to, da smo imeli ogromno težav s fizično pripravljenostjo zaradi okužb z novim koronavirusom v Turčiji. S tem se bomo morali še ubadati, ritem sreda-nedelja pusti posledice. Ekipa preprosto ni na enaki fizični ravni. Denis Klinar se je vrnil po poškodbi, nekaj fantov zaradi virusa ni moglo trenirati."

Pohvalil pa je lahko strelca zadetka za 1:1. "Matko je biser. 20-letni fant sprejema odločitve na igrišču bolj mirno, trezno in hrabro kot nekateri starejši igralci. Zelo zadovoljen sem z njim."

Bi lahko preprečili zadetek?

Nekateri so menili, da je pri prostem strelu pri vodilnem golu Olimpije v 11. minuti v živem zidu stalo preveč igralcev Maribora, kar je izkoristil osamljeni Delamea Mlinar in dosegel svoj prvi zadetek na derbijih. Gajser tega ni želel podrobneje komentirati: "Pogledati moram posnetek in narediti analizo. Prekinitve so zelo pomemben del taktike, s tem se veliko ukvarjamo. Včasih malce pade koncentracija in se zgodi zadetek. Bolj me boli gol, ki smo ga prejeli prejšnji teden proti Celju. Moramo se popraviti pri tem."

Branilec Olimpije je akcijo komentiral takole: "Pričakovali so, da bo Ante Ćorić streljal neposredno na gol. Bil sem čisto sam v sredini in ni mi bilo težko zadeti. Mislim, da je normalno, da če vratar pričakuje strel, postavi visoke igralce v zid."

Dolgoletni pomočnik v trenerskem štabu Maribora je po Sežani še drugič ta teden vodil vijoličaste, kmalu pa lahko pričakujemo tudi novice o tem, kdo bo novi stalni trener Maribora. Med kandidati je tudi Gajser. "Ne razmišljam o tem in se ne želim ukvarjati s tem. Osredinjen sem na svoje delo in se ne obremenjujem z ničimer. Kaj se bo zgodilo, ne vem."

Maribor in Olimpija po derbiju ostajata na vrhu z enakim številom točk