Vasja Simčič in Matej Pučko. Nekoč tekmeca sta zdaj soigralca pri Kopru. Foto: Aleš Fevžer
Vasja Simčič in Matej Pučko. Nekoč tekmeca sta zdaj soigralca pri Kopru. Foto: Aleš Fevžer
Zavrč
Zavrč je jeseni kar dvakrat premagal Maribor. Foto: Aleš Fevžer
Massimo Coda
Massimo Coda je za Gorico prispeval 11 zadetkov. Foto: Aleš Fevžer
Jernej Javornik
Trener Rudarja Jernej Javornik s svojimi varovanci še ni rekel zadnje tudi v pokalu. Foto: Aleš Fevžer
Josip Marošević
Josip Marošević je s petimi goli najboljši strelec Krke. Foto: Aleš Fevžer

Prenos tekme bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. Konec julija je bilo na tekmi teh dveh tekmecev v Ljudskem vrtu kar 6:1 za Maribor. Zaradi kartonov bo pri gostiteljih tokrat počival Jean Philippe Mendy, vprašljiv pa je tudi nastop poškodovanega Marcosa Tavaresa. Na debi na uradni tekmi v dresu Maribora še naprej čaka Marko Šuler.

Koprčani, ki za Štajerci zaostajajo pet točk, so pozimi v svoje vrste zvabili napadalca Triglava Mustafo Nukića, na Bonifiki bo kariero nadaljeval tudi Jaka Štromajer, na položaju vratarja pa so "kanarčki" močnejši za Vasjo Simčiča. Ta se je v Novi Gorici jeseni znašel na stranskem tiru, v soboto pa bo za novega delodajalca najbrž že branil, saj je Igor Nenezić poškodovan. Koper, ki je prispeval pet nogometašev v reprezentanco do 21 let ob sredini zmagi nad Hrvaško z 2:1, pričakuje uspešno pomlad. Trener Rodolfo Vanoli je pred dnevi sklenil novo pogodbo do junija 2015.

Zavrč želi v Evropo
Enako število točk kot Primorci, 36, so v dozdajšnjih 20 krogih zbrali nogometaši Zavrča. Najprijetnejše presenečenje sezone bo tudi v nadaljevanju poskušalo mešati štrene pri vrhu. Zavrč se spogleduje z uvrstitvijo v evropske pokale, ki jo bo lovil z novimi tremi Hrvati v svojem moštvu, od katerih je najbolj znan napadalec Matija Smrekar, v lanski sezoni član Maribora. Poleg Dominika Božaka in Karla Težaka je novinec v ekipi še Arpad Vaš, ki ima že kar veliko prvoligaških izkušenj iz Nafte in Mure, nazadnje pa je nosil dres Aluminija v drugi ligi. Med tistimi, ki so odšli, je Rene Mihelič. Nekdanji kapetan Maribora bo nove izzive iskal na Madžarskem pri Debrecenu. Jože Benko bo igral za avstrijskega četrtoligaša Jennersdorf, Rok Roj pa v Kazahstanu.

Živec iz Gorice nazaj v Domžale
Gorica je trgovala predvsem s svojo "matico" v Parmi. Kar nekaj nogometašev se je preselilo ali v eno ali drugo smer, a med tistimi, ki so odšli nazaj v Italijo, ni nikogar, ki je jeseni spadal med ključne može. Je pa to vsekakor bil "motor" ekipe Saša Aleksander Živec, ki se je po tem, ko je bil posojen, vrnil v Domžale. Novogoričani so se med pripravami med drugim pomerili s kombinirano postavo Udineseja in v Vidmu remizirali z 1:1. Veliko pričakujejo tudi od pokala, kjer jih v polfinalu čaka Rudar.

Rudar brez Bratanovića
Velenjčani na petem mestu zaostajajo tri točke za Gorico, potem ko so nekoliko slabše končali jesen s tremi porazi na zadnjih štirih tekmah. V pripravah so se odrezali precej bolje, saj so na 11 srečanjih ostali celo brez poraza. Najbolj bodo pogrešali mladega Elvisa Bratanovića, ki je odšel na Češko k Teplicam, zaradi poškodbe pa letos ne bo več igral Aleš Jeseničnik. S Cipra se je med knape vrnil Nikola Tolimir. V Velenju upajo, da bo še naprej zadeval Mate Eterović, ki je bil z Massimom Codo iz Gorice z 11 zadetki najboljši strelec jeseni. Pohvalijo se lahko tudi s tem, da imajo najboljšo obrambo, saj so prejeli samo 16 golov.
Olimpija bo po slabem uvodu v pomlad naslednje tri domače tekme igrala pred praznimi tribunami, za začetek v soboto proti Krki, ko najbrž ne bo mogla računati na poškodovana Nika Omladiča in Andraža Šporarja. Prihodnjo soboto ob 20.00 bo v Stožicah nova tekma proti Mariboru.
Domžale in Celje želijo višje
Sedmouvrščene Domžale so v prvem delu sezone zaostale za pričakovanji, a še vedno upajo na uvrstitev v Evropo. Pomembna okrepitev je že omenjeni Živec, to pa naj bi bila tudi mlada nogometaša iz Bosne in Hercegovine, štoper Kenan Horić (Čelik) in napadalec Aladin Šišić (Kalev Talin). Na zadnji prijateljski tekmi se je poškodoval Nejc Skubic, ki bo zaradi poškodbe stopala odsoten dva meseca.

V Celju z jesenskim delom ne morejo biti zadovoljni, mlada in obetavna ekipa pa bi morala spomladi pokazati precej več. Na Areni Petrol sta novo zatočišče med drugim našla Alen Ploj, ki ga je Celju posodil Maribor, in Nicolas Antoine Rajsel. 20-letni napadalec je v sredo v 90. minuti odločil tekmo mladih reprezentanc Slovenije in Hrvaške (2:1). Nogometno pot je začel v mladinski akademiji aktualnega francoskega državnega prvaka Paris Saint-Germaina, pri katerem je pred prihodom v Slovenijo igral za mlado moštvo. Dragan Čadikovski je iz Celja odšel v Radnički iz Kragujevca.

Novomeščani dobili Carevića
Krka in Triglav se bosta borila za obstanek. Za Novomeščane bo po novem igral tudi nekdanji član Hajduka in Stuttgarta, vezist Mario Carević, ki je leta 2004 enkrat nastopil tudi za hrvaško člansko reprezentanco. Adnan Bešić se je s posoje vrnil v Olimpijo.
Kranjčani so se razveselili, da bosta spomladi njihov dres znova oblekla brata Aleš in Matej Poplatnik. Poleg Nukića (Koper) so med tistimi, ki so zapustili Triglav, tudi Davor Bubanja, Petar Stojnić in Bernard Stjepanović.
21. KROG
Sobota ob 15.00:
OLIMPIJA - KRKA
GORICA - DOMŽALE
Ob 16.00:
MARIBOR - LUKA KOPER (prenos TVS 2/MMC)
Ob 16.30:
CELJE - RUDAR
Nedelja ob 15.00:
TRIGLAV - ZAVRČ

Lestvica:                            
MARIBOR          20 13 2  5 46:19  41
LUKA KOPER       20 11 3  6 24:20  36
ZAVRČ            20 11 3  6 34:31  36
GORICA           20 10 5  5 37:19  35
RUDAR            20  9 5  6 24:16  32
OLIMPIJA         20  8 2 10 26:33  26
DOMŽALE          20  6 7  7 31:24  25
CELJE            20  6 4 10 16:29  22
KRKA             20  4 3 13 15:38  15
TRIGLAV          20  3 4 13 17:41  13