Mladen Rudonja se je na mesto športnega direktorja Olimpije vrnil konec maja. Funkcijo je opravljal že v času trenerja Igorja Bišćana, ki je pred dvema letoma moral oditi po osvojeni dvojni kroni. Foto: www.alesfevzer.com
Mladen Rudonja se je na mesto športnega direktorja Olimpije vrnil konec maja. Funkcijo je opravljal že v času trenerja Igorja Bišćana, ki je pred dvema letoma moral oditi po osvojeni dvojni kroni. Foto: www.alesfevzer.com

To je eden izmed glavnih poudarkov novinarske konference športnega direktorja Mladena Rudonje in trenerja Dina Skenderja, ki so jo pripravili v Stožicah.

Olimpija sezone v državnem prvenstvu in tudi v Evropi, kjer je prejšnji teden izpadla proti Zrinjskemu iz Mostarja, ni začela po željah, v klubu pa poudarjajo, da so se odločili za graditev stabilne ekipe in stabilizacijo proračuna. Razloge za slabši začetek vidijo tudi v tem, da so moštvo oblikovali pozneje, kot so pričakovali. Z okrepitvami naj bi šli v pravo smer, napovedujejo tudi nove. Skender ostaja trener, Rudonjo je prepričal s svojim delom in filozofijo.

Proračun zmanjšali za polovico

"Težava bi bila, če ne bi trenirali dobro in ne bi kazali teh znakov na treningu, potem bi vsekakor razmišljali o drugih zadevah. Ampak mislim, da imamo dovolj kakovostno moštvo in dobro delamo, cilji so nam jasni. Trenutno nam ne gre vse najbolje in tako, kot si želimo. Potrebujemo pač določen čas in mir, ker vemo, da ga v nogometu ni, pa bo trajalo malo več časa, kot bi bilo normalno. Toda prepričani smo, da smo na dobri poti," je povedal Rudonja.

Poudaril je, da imajo polno podporo predsednika Milana Mandarića in da v klubu ni nobenih večjih pretresov. Proračun so v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za polovico, težijo pa k temu, da lahko zdrži tudi ob morebitnem odhodu Mandarića.

Olimpija gradi ekipo in stabilizira proračun

Maribor s prodajo vstopnic lani dobil pol milijona evrov

Tudi Maribor je s hitrim izpadom iz Evrope dobil boleč finančni udarec. Prav evropski uspehi so v prejšnjih letih v glavnem polnili klubsko blagajno, v katero se trenutno ne steka toliko denarja kot v preteklosti.

V lanskem koledarskem letu je imel Maribor za 2,5 milijona evrov več odhodkov kot prihodkov. V letu 2020 bo poslovni izid najbrž še slabši. "Glede na lansko poslovanje imamo zaradi Evrope izpad dohodka približno milijon oziroma 1,5 milijona evrov," je za TV Slovenija dejal poslovni direktor vijoličastih Bojan Ban.

Ob izbruhu koronavirusa, takoj po odhodu Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča, so v klubu začeli racionalizacijo stroškov. "Še danes ne vemo, kaj bo ta kriza pomenila, saj česa takšnega še ni bilo ne pri nas ne v gospodarstvu," pravi Ban.

V klubu so že spomladi znižali plače, a kader ostaja zajeten. Športni direktor Oliver Bogatinov je kader še okrepil, klubska finančna perspektiva pa bo močno odvisna od uspešnosti na terenu.

"Na današnji dan nimamo do nikogar niti evra dolga in nobenega posojila. Moram reči, da je denarja še kar za nekaj časa," poudarja Ban. Obdržali so tudi pokrovitelje, s katerimi pa vseh stroškov ne morejo pokriti. Pogrešajo dobiček od prodanih vstopnic. Lani ga je bilo za dobrega pol milijona evrov.

Kakšno je finančno stanje NK Maribor?