Marko Simeunović je za Olimpijo branil med letoma 1991 in 1996, za Maribor pa v letih 1996-97 in 1999-2002. Foto: EPA
Marko Simeunović je za Olimpijo branil med letoma 1991 in 1996, za Maribor pa v letih 1996-97 in 1999-2002. Foto: EPA

Če je Maribor na takšni ravni, kot je na evropskih tekmah, nima možnosti za presenečenje nihče, tudi Olimpija ne.

Marko Simeunović
Tudi po koncu nogometne kariere je ostal tesno povezan s športom. Foto: MMC RTV SLO

Če mi je v igralskih časih kdo deloval, da bi lahko bil trener, je bil to Milanič. Z njegovim načinom razmišljanja, profesionalnostjo. Najprej bi si njega predstavljal v tej vlogi.

Marko Simeunović
Za reprezentanco je danes 44-letni "Simke" med letoma 1992 in 2004 zbral 57 nastopov. Foto: EPA

Jasno je, da se na svetovno prvenstvo uvrstiš, če zmaguješ, če ne zmaguješ, se pa ne uvrstiš. Zdi se mi, da bomo morali znova malo počakati. Nekoč bomo še šli nekam.

Ibraimi, Omladič, Razdrh in Milanič pred derbijem
Večni derbi brez zmagovalca
Mariborčani po letu 2009 znova dvignil superpokal
Mariborčani dobili 115. derbi z Olimpijo

Svoja razmišljanja pred današnjo tekmo je predstavil posebej za MMC. Vijoličasti in zeleno-beli se bodo ob 20.00 v 14. krogu Prve lige pomerili v Ljudskem vrtu. Prenos boste lahko spremljali na TV Slovenija 2 in MMC-ju.
Tudi Simeunović je dandanes tesno povezan z nogometom in s televizijo, saj je direktor podjetja, ki v Sloveniji oddaja programe televizijske mreže Sportklub.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate:
- prispevek z napovedmi pred današnjo tekmo
- prispevek z avgustovskega derbija v Stožicah (0:0)
- prispevek z julijskega superpokalnega dvoboja v Mariboru (2:1)
- prispevek z zadnjega prvenstvenega obračuna v Ljudskem vrtu maja (3:2)


Marko, povejte najprej, ali imate ob obilici dela sploh dovolj časa za spremljanje nogometa?
Na neki način moram spremljati ves nogomet. Veliko časa namenim temu, ostane pa mi manj časa za spremljanje slovenske lige. V živo si ogledam tekme reprezentance in Maribora v Evropski ligi.
Derbi prihaja ravno ob pravem času. Olimpija se je s šestimi zaporednimi zmagami približala Mariboru samo na šest točk. Kaj mislite, ima kaj možnosti za presenečenje tudi v Ljudskem vrtu?
Ne kot Mariborčan, ampak kot poznavalec bom rekel naslednje: Maribor je kar nekaj svetlobnih let pred vsemi drugimi klubi. To je dejstvo. Po vodenju, igralskem kadru, organiziranosti in tako naprej. Zato tudi igra v Evropski ligi. Derbi pa je vedno derbi in vedno se lahko kaj zgodi. Če je Maribor na takšni ravni, kot je na evropskih tekmah, nima možnosti za presenečenje nihče, tudi Olimpija ne. Ta tekma v našem prvenstvu izstopa, tako po zanimivosti kot kakovosti igre. Vprašanje je samo, s kakšnim pristopom se je Maribor loti. Mariborčani imajo več izkušenj in mislim, da bodo k tekmi pristopili resno, zato dajem Olimpiji zelo malo možnosti.

Vas je presenetil Olimpijin vzpon po prihodu Andreja Razdrha na njeno klop ali ste bili že prej prepričani, da se bo slej kot prej pobrala po slabem začetku prvenstva?
Jasno mi je bilo, da Olimpija spada v vrh slovenskega nogometa, a so rezultati manjkali. Če bi jih Olimpija imela, bi bila zdaj še bližje Mariboru. V tem trenutku je Olimpija drugi najboljši klub v Sloveniji in zadnji rezultati so glede na njen sloves pričakovani.

Kaj se je po vašem mnenju spremenilo v ekipi in jo pripeljalo v boljši položaj?
Ne poznam podrobnosti, kaj se je dogajalo, a ta šokterapija in zamenjava trenerja sta bili uspešni. Ermin Šiljak je mlad trener in ne vem, kako je obvladal situacijo. Res je, da tudi Razdrh ni neki stari maček, a če zdaj lahko zmagujejo, prej nekaj ni bilo v redu. To je dejstvo. Dejanske situacije ne poznam, prav tako ne medčloveških odnosov, zato težko komentiram. Jasno pa je, da za Olimpijo rezultati in igre ob začetku prvenstva niso bili normalni. Olimpija ima navijače, ki želijo spremljati dober nogomet. Če bi se slabo nadaljevalo, bi bil pogled na tribune še bolj žalosten. Le z dobrimi igrami lahko Olimpija privabi gledalce v Stožice. Žal v Ljubljani nogometa ne spremljajo radi, kar je malo smešno, a rezultati bodo pač morali biti na neki ravni, da bodo gledalci začeli prihajati.

Kaj vas najbolj navdušuje pri Mariboru v tej sezoni?
Prepričljivost v slovenski ligi, ki je plod fenomenalnega izbora igralcev in fenomenalne organizacije kluba. Vse je na visoki evropski ravni. Kadrovanje je zelo dobro urejeno že v mlajših selekcijah, zato ob prodaji igralcev ni bojazni, da za njimi ne bi bilo takšnih, ki jih lahko zamenjajo. Vse je načrtovano za naprej, ne samo za eno sezono.

Darka Milaniča dobro poznate. Ste že v časih, ko sta bila soigralca v reprezentanci, slutili, da bi znal biti uspešen tudi kot trener?
To je težko reči, a če mi je kdo deloval, da bi lahko bil trener, je bil to on. Z njegovim načinom razmišljanja, s profesionalnostjo. Najprej bi si njega predstavljal v tej vlogi.

Kakšno tekmo pričakujete? Bo igral Maribor, Olimpija pa potrpežljivo čakala na svoje priložnosti, ali bo kako drugače?
Želim si, da bi bila to dobra tekma, na višji ravni kot druge. Da bi gledalci uživali in videli čim več zadetkov ter da bi se vse dogajalo v duhu "fair playa" na igrišču in tribunah. Oboji se zavedajo, kako pomembna je ta tekma, zato mislim, da jo bosta obe moštvi vzeli hudo resno. Pričakujem zelo dobro tekmo.

Na zadnjem derbiju avgusta v Stožicah Maribor praktično ni sprožil strela v okvir vrat. Ste bili presenečeni, kako ste videli tisto tekmo?
Maribor je izgubil tudi v Kranju. Očitno tisto ni bil njihov dan. Mogoče so tudi malo z levo roko vzeli tekmo. Težko je komentirati, zakaj pride do takšnih "kiksov". Se zgodi.

Ste Mariborčan na delu v Ljubljani. Kako doživljate nogometno rivalstvo na relaciji Ljubljana-Maribor?
Služba je pač služba. Zdaj sem res v Ljubljani, a moj klub je Maribor in z vsem srcem navijam zanj. Normalno je, da vsak navijač navija za svoj klub, a želim si, da bi bilo to v mejah normale, brez metanja petard, bakel in norenj na tribunah. To odvrača ljudi, vsi skupaj pa si želimo, da bi na stadione hodile tudi družine.

Kako je bilo, ko ste leta 1996 prestopili iz Olimpije v Maribor? Hudo?
To je bila zelo težka pot. Nekatere stvari se v Mariboru ne dajo opravičiti tako zlahka. Nekako pa sem hitro postal stara ljubezen. Normalno pa, da moraš imeti rezultate. Ti so pomagali, da so me spet vzeli za svojega. Je pa bilo težko. Kot član Olimpije sem v Mariboru doživljal neprijetne zadeve. Marsikaj je bilo treba preslišati.

Katerega derbija se najbolj oziroma najraje spominjate iz igralskih časov?
Če sem iskren, se težko kakšnega spomnim. Vem pa, da smo na enem derbiju, ko sem branil še za Olimpijo, v Mariboru težko izgubili. S 5:1, pa še igralca več smo imeli (18. avgusta 1995, v 27. minuti je bil izključen vratar Maribora Mladen Dabanović; op. a.). Tega se negativno spominjam. Bili pa so tudi lepi trenutki, ko smo postali prvaki ali zmagali v pokalu.

Reciva še nekaj besed o reprezentanci. Ste zelo razočarani nad dozdajšnjim potekom kvalifikacij za SP 2014?
Branil sem na prvi tekmi Slovenije, ko je postala samostojna, in zavedam se, kam spadamo v svetovnem nogometu. Jasno je, da se na svetovno prvenstvo uvrstiš, če zmaguješ, če ne zmaguješ, se pa ne uvrstiš. Zdi se mi, da bomo morali znova malo počakati. Nekoč bomo še šli nekam. Mogoče je čas za pomladitev in ustvarjanje reprezentance z novimi močmi, tako kot je to naredila Švica. Vemo, da bodo nekateri fantje po koncu kvalifikacij najbrž odšli. Želja vsakogar je, da bi se uvrstil na svetovno prvenstvo, a realnost je žal drugačna. Ni pa še konec boja, to je dejstvo. Za drugo mesto so še možnosti.

Če je Maribor na takšni ravni, kot je na evropskih tekmah, nima možnosti za presenečenje nihče, tudi Olimpija ne.

Če mi je v igralskih časih kdo deloval, da bi lahko bil trener, je bil to Milanič. Z njegovim načinom razmišljanja, profesionalnostjo. Najprej bi si njega predstavljal v tej vlogi.

Jasno je, da se na svetovno prvenstvo uvrstiš, če zmaguješ, če ne zmaguješ, se pa ne uvrstiš. Zdi se mi, da bomo morali znova malo počakati. Nekoč bomo še šli nekam.

Ibraimi, Omladič, Razdrh in Milanič pred derbijem
Večni derbi brez zmagovalca
Mariborčani po letu 2009 znova dvignil superpokal
Mariborčani dobili 115. derbi z Olimpijo