Po mesecu in pol se je končal uradni postopek v primeru najbolj odmevnega rasističnega izpada v Prvi ligi TS, pri čemer se je vse zaradi pomanjkanja dokazov končalo s stiskom roke in videopozivom proti rasizmu. Foto: NZS
Po mesecu in pol se je končal uradni postopek v primeru najbolj odmevnega rasističnega izpada v Prvi ligi TS, pri čemer se je vse zaradi pomanjkanja dokazov končalo s stiskom roke in videopozivom proti rasizmu. Foto: NZS
Milorad Kosanović
Milorad Kosanović je že zgodovina Olimpije, kjer se srbski trener ni proslavil z izidi. Foto: NK Olimpija

Disciplinski organi Nogometne zveze Slovenije so zaradi pomanjkanja dokazov ustavili postopek zoper igralca Olimpije Miroljuba Kostića, igralca Maribora Jean-Phillipa Mendyja in zdaj že nekdanjega trenerja Olimpije Milorada Kosanovića. Spomnimo: po tekmi 15. marca v Ljubljani je bil v kazensko praznih Stožicah odigran še "tretji polčas" v kleti pred avtobusom gostov, kjer so padale obtožbe in žaljivke na obeh straneh, v središču pa je bilo rasistično žaljenje napadalca vijoličastih Mendyja, domnevno naj bi ga žalila vezist in trener Olimpije.

Uradno: Pomanjkanje konkretnih dokazov
Postopek zoper Kostića, ki mu je bilo očitano razpihovanje rasne nestrpnosti in žaljenje osebnega dostojanstva na tekmi 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ko sta se pomerila Olimpija in Maribor, so zaradi pomanjkanja konkretnih dokazov na podlagi 37. člena disciplinskega pravilnika NZS-ja ustavili. Na podlagi istega člena pa so ustavili tudi postopka zoper Mendyja in Kosanovića, saj je bil v obeh primerih izražen dvom o očitani kršitvi.

Po pogovoru sta si segla v roke
"Nogometna zveza Slovenije v skladu s politiko ničelne tolerance v primeru izražanja nestrpnosti, sovraštva in žalitev dostojanstva posameznika zelo resno obravnava vsako prijavo, ki bi utegnila škodovati ugledu tekmovanj pod njenim okriljem. Zato so si disciplinski organi tudi v tem primeru vzeli potreben čas ter v disciplinskem postopku opravili pogovore z udeleženci, uradnimi osebami in si ogledali videoposnetke, ki bi lahko ujeli očitane kršitve disciplinskega pravilnika," so zapisali na uradni strani Prve lige TS.

"Stališče NZS-ja je, da kakršna koli nestrpnost, rasizem in sovraštvo nimajo prostora v nogometu, zato bomo v prihodnosti še več pozornosti namenili preventivnim akcijam. Zato smo tokrat v prostore NZS-ja povabili Jean-Phillipa Mendyja in Miroljuba Kostića, ki sta si segla v roki in posnela izjavi, v katerih sta dala svoj glasen 'ne' rasizmu in tako naredila korak naprej v našem skupnem boju," so še zapisali pri nogometni krovni zvezi in ob dogodku tudi posneli video Ne rasizmu.

"Vijoličasti" za korak proti naslovu, "zmaji" za čast
Vodilni Maribor, ki koraka proti ubranitvi naslova državnega prvaka v nogometu, v soboto zvečer tudi pred kamerami TV Slovenija, gosti Olimpijo, ki je po treh porazih na zadnjih štirih tekmah odpustila trenerja Milorada Kosanovića. Ljubljanski klub je daleč od položaja glavnega izzivalca Štajercev, in namesto derbija za vrh ali celo naslov prihaja v Ljudski vrt razglašeno ljubljansko moštvo, ki z zaostankom 25 točk zaseda skromno 7. mesto.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 31. krog

Sobota ob 16.30:
CELJE - LUKA KOPER

Ob 18.00:
DOMŽALE - KRKA

Ob 20.00:
GORICA - ZAVRČ

Ob 20.05 (prenos TVS 2/MMC):
MARIBOR - OLIMPIJA

Nedelja ob 17.00:
TRIGLAV - RUDAR

                                     
Lestvica:                            
MARIBOR         30 19  4  7 64:29  61
RUDAR           30 15  8  7 44:23  53
LUKA KOPER      30 16  5  9 39:31  53
GORICA          30 13 10  7 49:26  49
ZAVRČ           30 14  4 12 50:51  46
DOMŽALE         30 10 10 10 45:33  40
OLIMPIJA        30 10  6 14 31:43  36
CELJE           30  8  6 16 24:47  30
KRKA            30  7  5 18 23:52  26
TRIGLAV         30  5  8 17 28:62  23
                                     

Mendy in Kostić sta si pred derbijem segla v roki
Mendy in Kostić sta si pred derbijem segla v roki