Športni direktor Mladen Rudonja in predsednik Milan Mandarić sta lahko le nemočno opazovala ponižanje na igrišču. Foto: www.alesfevzer.com
Športni direktor Mladen Rudonja in predsednik Milan Mandarić sta lahko le nemočno opazovala ponižanje na igrišču. Foto: www.alesfevzer.com

Sinočnjih 0:5 v Stožicah je odraz vseh dogajanj pri Olimpiji v zadnjega pol leta, najbolj pa seveda ponedeljkove odstavitve trenerja Safeta Hadžića. "Hočeš nočeš moramo priznati, da je to, kar se je zgodilo s Safetom, zelo vplivalo na vse nas. Psiha je zelo pomembna. To ni izgovor, ampak dejstvo," je pred kamero TV Slovenija poudaril Nikica Milenković, dozdajšnji Hadžićev pomočnik, ki se je proti Bravu prelevil v začasnega glavnega trenerja. Morda bodo že danes predstavili moža, ki bo zeleno-bele vodil v nadaljevanju prvenstva, do konca je še osem krogov.

"Ne smemo lagati sami sebi"
"Položaj je zelo težek. Moramo se dvigniti, sicer nas ne čaka nič dobrega. Danes se je zgodilo, kar se je zgodilo. Mi smo delali napake, oni so izkoristili svoje priložnosti. Žalostno je, da smo tako visoko izgubili. V obrambi mora biti več discipline, ne smejo se dogajati takšne stvari. Vsi smo odgovorni za ta poraz, začenši z mano. Moramo se pogledati v ogledalo in od jutri popraviti stvari na bolje. Dokler ne pride nov trener, moramo nastaviti hrbet in biti močni v teh težkih trenutkih. Zelo pomembno je, da damo glave skupaj, biti moramo objektivni in ne lagati sami sebi. Težko je, ker je vse padlo na hrbet igralcev, njim moramo pomagati. Čestital bi ekipi Brava in njihovemu zelo dobremu trenerju, ki je zelo dober človek. V zadnjem času zelo dobro dela, to je za njih velika spodbuda za naprej," je dodal Milenković.

Štirje zadetki Brava v uvodnih 25 minutah

Tomić: To je bilo katastrofalno
Že po prvem polčasu, po katerem je Olimpija s štirimi prejetimi zadetki v razmiku 12 minut in pol izgubljala z 0:4, vse skupaj pa je spominjalo na polfinalno tekmo svetovnega prvenstva leta 2014 med Brazilijo in Nemčijo (1:7), je močno sporočilo poslal kapetan Tomislav Tomić: "Tu sem tri leta in ne spomnim se takšnega polčasa. Kot kapetan lahko rečem, da je to katastrofalno. Tako se ne smemo obnašati, vseeno je Olimpija nekaj velikega v državi. Tudi ko igramo slabo, morata biti prisotni volja in želja, da gremo na vsako žogo 100-odstotno. Ne morem iti v glave igralcev, da bi nekoga psihično dvignil. Smo profesionalci, za to smo plačani, zato se mora vsak tako obnašati in opraviti svoje delo tako, kot je treba."

Grabić: Dobili smo potrditev
Če je Olimpija psihološko na tleh, Bravo leti. Vse od 1. decembra, ko ga je v Spodnji Šiški premagala ravno Olimpija (1:2), ne pozna poraza. V tem obdobju je nanizal šest zmag in tri remije, slavil je na zadnjih petih tekmah! Ponižanje Olimpije je bila prezentacija moči vse bolj samozavestnega zdravega kluba nad mestnim tekmecem, ki boleha zaradi različnih težav.

"Naš načrt je bil visoko pritisniti Olimpijo, ker so njeni igralci kombinatorni in pri organizaciji igre prevzemajo veliko tveganja. To nam je uspelo, da smo bili iz teh osvojenih žog zelo učinkoviti. Učimo se iz treninga v trening in iz tekme v tekmo. Res sem vesel za naše igralce, za ves klub in to zgodbo, da smo dobili potrditev in smo še korak bližje obstanku. Presrečni smo," je izjavil Dejan Grabić, nekdanji nogometaš Olimpije, ki ima najdaljši staž od trenerjev v Prvi ligi. Na klopi Brava je od marca 2016. V četrtem poskusu se je s svojimi varovanci veselil prvih osvojenih točk proti ljubljanskim sosedom.

Grabić: "Hadžić je verjetno najboljša rešitev za Olimpijo. Če pride jutri nazaj, bo to dobro za Olimpijo. Ne bi pa komentiral njihovih odločitev."
Izjavi Sandija Ogrinca in Nejca Vidmarja po ljubljanskem derbiju

Vidmar: Ni opravičila
Vratar gostiteljev Nejc Vidmar je bil po porazu razočaran, kot že dolgo ne:
"Igra je bila pod vsako ravnjo, to se nam ne bi smelo zgoditi. Na srečo so bile v igri "samo" tri točke. To je treba čim prej pozabiti in se dvigniti. Za to tekmo pa ni opravičila. Naše je, da opravimo svoje delo na igrišču, danes tega nismo opravili in padli na izpitu. Na druge stvari pa nimamo vpliva. Čez nekaj dni je nova tekma, treba je iti naprej."

Na drugi strani je bilo seveda veliko zadovoljstvo, igralci in trenerji so si dali duška. Pogled iz tabora Brava je predstavil Sandi Ogrinec, ki je tako kot Martin Kramarič januarja prišel iz Maribora: "V tekmo smo šli povsem sproščeni in brez pritiska. Svoje smo naredili v prvih dveh krogih po premoru. Uspel nam je velik rezultat. Pomembno je, da smo sproščeni in pokažemo na igrišču, kar znamo in da nas ni strah. Mislim, da je to glavno."

Aljoša Matko je bil lani pri Mariboru najboljši strelec prve mladinske lige. Foto: www.alesfevzer.com
Aljoša Matko je bil lani pri Mariboru najboljši strelec prve mladinske lige. Foto: www.alesfevzer.com

"Mariborčani" pretekli največ
Že vso sezono kot posojen nogometaš Maribora za Bravo igra Aljoša Matko, ki je bil lani z 31 zadetki z naskokom najboljši strelec prve mladinske lige. Po dveh golih proti Olimpiji je v tej sezoni zdaj pri številki devet, njegov sovrstnik letnika 2000, posojeni napadalec zagrebškega Dinama Roko Baturina, jih je na osmih spomladanskih tekmah dosegel osem.

Vsi trije "Mariborčani" so sinoči pretekli največ kilometrov pri gostih: Kramarič 12,0, Ogrinec 11,8 in Matko 11,4. Skupno so nogometaši Brava pretekli 118,9 km, Olimpije 110,5.

Analiza po tekmi Olimpija – Bravo z izjavami

V naslednjem krogu Bravo - Mura in Domžale - Olimpija
V soboto se v Spodnji Šiški obeta izjemno vznemirljiv dvoboj Brava in Mure, medtem ko Olimpijo v nedeljo čaka težko gostovanje v Domžalah, teden pozneje pa še derbi proti Mariboru. Prvenstvo bo še kako zanimivo: vijoličasti bodo danes ob 18.00 igrali v Kranju in lahko zaostanek za vodilnim moštvom znižajo na vsega točko, Celje zaostaja dve, tudi Mura ni več daleč zadaj (-6).

Po odhodu Hadžića Olimpija kot razbita vojska
Bravo nadigral vodilno Olimpijo s 5:0
Sežana iz Kidričevega s polnim izkupičkom
Djuranović na klopi Domžal debitiral z zmago