Aleksander Radosavljevič je bil odlično razpoložen tudi na Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Radosavljevič je bil odlično razpoložen tudi na Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Radosavljevič
Svoj edini zadetek za izbrano vrsto je dosegel avgusta proti San Marinu. Foto: MMC RTV SLO

V tistem trenutku sem tudi jaz razmišljal o tisti tekmi proti Hrvaški doma. Ko imaš igralca več, podzavestno pomisliš, da bo rezultat prišel kar sam od sebe.

Na kaj je pomislil ob izključitvi Keržakova
Aleksander Radosavljevič
Ruse odlično pozna in se zaveda, da bodo imeli v prihodnjih tednih kisle obraze. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Aleksandrom Radosavljevičem

30-letni vezist je za slovensko izbrano vrsto debitiral na legendarni tekmi v Trstu proti Italiji (0:1). V sredo je odigral 13. tekmo za Slovenijo in bil zelo pomemben člen sijajne sredine igrišča, ki je večji del tekme popolnoma onemogočila Ruse. Radosavljevič se je velikega uspeha po tekmi veselil z dekletom, poudaril pa je tudi, da zapušča Tomsk in si že išče nov klub.


Velika zmaga nad Rusijo, kjer vi igrate. Ste že dobili kakšen klic iz Rusije, ste preverili klice na telefonu?
Klicev ni bilo. Moram reči, da počasi razmišljam, kako se vrniti v Rusijo. Mislim, da me ne bodo najbolje sprejeli.

Ste imeli kaj stikov s soigralci iz Tomska v teh dneh?
Ni bilo stikov, pa tudi ruski telefon sem izključil. Zadnje tri dni sem vse misli hotel usmeriti le v to tekmo v Mariboru. Nisem hotel dopustiti, da bi zunanji dejavniki vplivali na mojo igro. Znova smo dokazali, da smo prava ekipa, prava "klapa". Ta rezultat smo si zaslužili.

Začeli ste napadalno, imeli ste kar nekaj priložnosti že v prvem polčasu. Žoga ni hotela v mrežo, nato pa se vam je pobuda obrestovala v sami končnici prvega polčasa. Zadetek v pravem trenutku verjetno?
Prav gotovo. Če greš na polčas z rezultatom 1:0, je to odlično. Imeli smo precej priložnosti, a jih nismo izkoristili. Tudi Rusi so imeli svoje priložnosti, a jih na srečo niso izkoristili. Dokazali smo, da smo prava ekipa, visoko lahko ciljamo tudi v Južnoafriški republiki.

Kakšna so bila navodila selektorja med polčasom?
Že sami smo se zavedali, česa nismo delali prav, kaj nam ni šlo niti v Moskvi. Želeli smo Ruse stisniti stran od našega gola, čeprav nam to ni najbolje uspelo. Imeli so eno 100-odstotno priložnost, ki je na srečo niso izkoristili in vse je izpadlo super.

Slovenija v preteklosti ni znala izkoristiti številčne prednosti. Na evropskem prvenstvu leta 2000 proti Jugoslaviji je bil izključen Siniša Mihajlović, Slovenci pa so zapravili vodstvo s 3:0. V dodatnih kvalifikacijah za Euro 2004 proti Hrvaški je bil pri rezultatu 0:0 izključen Igor Tudor, pa so gostje dosegli odločilni zadetek z igralcem manj. Ste se morda kaj bali, da bi se znova ponovil tak scenarij?
V tistem trenutku sem tudi jaz razmišljal o tisti tekmi proti Hrvaški doma. Ko imaš igralca več, podzavestno pomisliš, da bo rezultat prišel kar sam od sebe. Tudi tokrat so Rusi z igralcem manj še bolj napadali, a mi smo jih dobro zaustavili. Imeli smo svoje priložnosti, kjer bi lahko povišali na 2:0 ali 3:0.

So vam ruski igralci čestitali po tekmi?
Ne, tega tudi nisem pričakoval. Po prvi tekmi nisem imel nekih stikov z njimi, ker vem, kakšni so. Malce sem se jih izogibal, oni so nas podcenjevali. Mislili so, da so velesila, igrajo v boljših klubih. Mi smo dokazali, da tudi manjša ekipa z večjim srcem lahko zmaga.

Iz slačilnice ste prišli precej pozno. Ste bučno proslavili zmago?
Nismo hoteli preveč hiteti. Sporočili so nam, da nas čaka ogromno navijačev in res bi se želel zahvaliti tem fantastičnim gledalcem, ki so nas spodbujali od začetka kvalifikacij. Brez njih ne bi bilo tega rezultata.

Kdo vse vam je prišel čestitat v slačilnico?
Borut Pahor je očistil kopačke, kot je obljubil. To je tudi posneto na kameri, si bomo lahko še večkrat ogledali. Tudi predsednik Türk je povedal nekaj besed.

Kdaj se vračate v Rusijo?
Vrnil naj bi se v petek, bomo videli, kako bo.

Boste zamenjali klub?
Da. To sem napovedal že pred tekmo v Moskvi. V Tomsku prav gotovo ne bom ostal. Rusija ali kaj drugega v Evropi, bomo pa še videli. Do konca sta še dva kroga, 30. novembra sem že v Sloveniji.

Proti komu bi želeli igrati na svetovnem prvenstvu?
O tem je še prezgodaj govoriti. Najprej bomo uživali v tem trenutku, o nasprotnikih bomo razmišljali pozneje.

V tistem trenutku sem tudi jaz razmišljal o tisti tekmi proti Hrvaški doma. Ko imaš igralca več, podzavestno pomisliš, da bo rezultat prišel kar sam od sebe.

Na kaj je pomislil ob izključitvi Keržakova
Pogovor z Aleksandrom Radosavljevičem