Trener Maribora Darko Milanič je bil upravičeno zadovoljen z razpletom prve tekme. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Trener Maribora Darko Milanič je bil upravičeno zadovoljen z razpletom prve tekme. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Alistair McCoist
48-letni Alistair McCoist je s 355 zadetki, ki jih je dosegel med letoma 1983 in 1998, klubski rekorder Rangersov. A zdaj spoznava, da je trenersko delo zanj morda zahtevnejše, kot je bilo tresenje nasprotnikovih mrež. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Z odhodom neugodnega Naismitha na klop se je namreč v zvezni vrsti sprostilo nekaj prostora, ki so ga domači znali obrniti v svojo korist. Kljub temu pa (ne)posrečena menjava gostujočega stratega ne zmanjšuje veličine mariborske zmage nad klubom z izjemno tradicijo in tudi ugledom v evropskem nogometu. Klubom, ki je - resda pod vodstvom trenerja Walterja Smitha, čigar pomočnik pa je bill McCoist - še lani v Ligi prvakov remiziral (0:0) z Manchester Unitedom na Old Traffordu. Šesterica igralcev s tiste tekme (Allan McGregor, Kirk Broadfoot, Lee McCulloch, Maurice Edu, Steven Naismith in Kyle Lafferty) je nastopila tudi v Ljudskem vrtu.

Popoln večer preprečil le zadetek Rangersov
Zato je še kako ustrezna ocena trenerja Darka Milaniča: "Odigrali smo dobro tekmo z veliko lepimi akcijami, za kar si vsak posameznik zasluži čestitke. V drugem polčasu smo izkoristili prostor, ki so nam ga dali v zvezni vrsti. A ne samo tista menjava, tudi naša odlična igra je prispevala k temu, da je bil nasprotnik po odmoru videti tako, kot je. Zadovoljni smo torej z zmago, s predstavo, čeprav si nismo želeli prejeti zadetka."

"Dobro znamo izkoristiti priložnosti"
Izolčan na vijoličasti klopi se seveda zaveda, da bo treba za veliki met - uvrstitev v Evropsko ligo - preživeti še gostovanje na Ibrox Parku, kjer bo domače spodbujalo bržkone 50.000 navijačev: "V Glasgowu nas čaka težko delo. Morali bomo izkoristiti priložnosti, ki nam jih bo nasprotnik dal. To pa znamo narediti zelo dobro." Morda bo na Škotskem lahko računal tudi na kapetana Marca Tavaresa, s katerim je Maribor vsekakor nevarnejši.

Na Ibroxu napad od prve minute
Gostujoči trener McCoist je bil nad razpletom vidno razočaran. Le kako ne bi bil, ko pa se je po prvem polčasu zdelo, da imajo njegovi varovanci tekmo trdno v svojih rokah: "Čestitam Mariboru, ki nas ni presenetil, saj smo vedeli, da ima dobro in talentirano moštvo. Naismitha sem zamenjal, ker je obstajala verjetnost, da bi dobil še en rumeni karton. Kakor koli, želel sem si vsaj neodločen rezultat, kar pa nam ni uspelo. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da v Glasgowu napademo in skušamo doseči ne samo enega, ampak več zadetkov."

McCoist o debiju Bocanegre
McCoist je nekoliko nenavadno odločitev, da najnovejšo okrepitev Carlosa Bocanegro, ki z moštvom ni opravil niti enega skupnega treninga (iz Saint Etienna je v Maribor prispel v četrtek dopoldne!), uvrsti v začetno enajsterico, pojasnil: "Gre za igralca z velikimi izkušnjami na mednarodnem prizorišču. Je kapetan ZDA, igral je na svetovnih prvenstvih. Resda ni bila idealna situacija za njegov debi, a zaradi poškodb tudi nisem imel veliko izbire na tem položaju."
Rangerse "tepeta" zaostanek in hud pritisk
Vijoličasti se torej v Glasgow odpravljajo z aktivnim rezultatom. Tudi če jim ne bi uspelo, so 18. avgusta 2011 dosegli eno največjih oziroma najodmevnejših zmag slovenskega klubskega nogometa nasploh. Zato na kultni Ibrox lahko odpotujejo sproščeni. (Velik) pritisk bo na strani gostiteljev, kar je še ena (pomembna) okoliščina v njihovo korist. In morda jim na koncu res uspe.