Etien Velikonja je pred 14 dnevi proti Maccabiju v 81. minuti zamenjal prav Dejana Mezgo, ki mu je tokrat podal za zadetek. Naveza Mezga-Velikonja je enkrat v letošnji sezoni že matirala tekmečevo obrambo. V 1. krogu Prve lige si je
Etien Velikonja je pred 14 dnevi proti Maccabiju v 81. minuti zamenjal prav Dejana Mezgo, ki mu je tokrat podal za zadetek. Naveza Mezga-Velikonja je enkrat v letošnji sezoni že matirala tekmečevo obrambo. V 1. krogu Prve lige si je "Eti" proti Gorici zadel po podaji Mezge iz kota. Velikonja, ki je zaradi zloma dlančnice kar nekaj časa nosil opornico, zdaj bolečin ne čuti več. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Vsi, ki so igrali, so opravili odlično delo. Pokazali smo, da smo odlično pripravljeni. Kot ekipa smo delovali res dobro in prišli do pozitivnega izida. Normalno je, da se nismo mogli že na začetku odpreti, saj tekmeca še nismo poznali dobro. Gledanje DVD-jev je eno, na igrišču pa ne veš, kako se bo to odrazilo. Mislim, da smo že v prvem polčasu dobro igrali, ko so Rangersi v drugem delu na igrišče poslali še enega napadalca, pa smo mi to izkoristili. Imeli smo večjo posest žoge in jo skrili tekmecu. To je velika in zaslužena zmaga za slovenski nogomet.

Etien Velikonja

Veliki junak zmage Maribora nad Rangersi si tokrat sicer še ni vzel časa tudi za pivo, saj ga danes že čaka regeneracijski trening, brez dvoma pa bo hmeljni napitek tekel v potokih, če bo vijoličastim prihodnji četrtek uspel podvig na glasnem Ibrox Parku v Glasgowu. Primorski napadalec je v 92. minuti dosegel enega najlepših, vsekakor pa najpomembnejši zadetek v svoji karieri - prvega v evropskih tekmovanjih za Maribor.

Gol posvetil navijačem
"Zelo sem zadovoljen. Podaja je bila dobra in bil sem na pravem mestu. Najprej sem sicer žogo pričakoval pred sabo, a mi je nato prišla malo za hrbet. Poskušal sem s peto in končala je v mreži. Kakšnih posebnih navodil trenerja ob menjavi nisem dobil. Saj vemo, kakšne naloge imamo. Skozi treninge nas je trener pripravil odlično, dejal mi je le, da naj z Berićem menjava položaja ob prekinitvah," je dogodek, ki je v ekstazo spravil armado mariborskih navijačev, opisal 22-letni Šempetrc.

Prav sijajnim Violam je posvetil svoj gol: "Sploh od trenutka, ko je zadel Agim, so pričarali fantastično vzdušje. Podpirali so nas vso tekmo, a tedaj so se še nekako bolj dvignili in nas ponesli do te zmage. Vemo, da je to zelo pomemben dejavnik na naših tekmah."

Tri zmage z 2:1, trikrat strelec Velikonja
Pred dvema tednoma je Velikonjo v 96. minuti nekaj centimetrov ločilo od tega, da bi po strelu z glavo vijoličastim priigral podaljšek v boju za Ligo prvakov proti izraelskemu Maccabiju. Zdaj je Milaničevim "pubecom" odprl vrata v Evropsko ligo. Gostovanja na Škotskem pred 50.000 vročekrvnimi navijači se ne boji.

"Na gostovanje gremo lahko samozavestni. Moramo ostati na tleh in delati enako naprej. Nimamo se kaj ustrašiti tamkajšnjega vzdušja. Ko stadion "nori", ti vedno da dodaten zagon in pred takšnim občinstvom ne moreš biti utrujen. Videli smo, da smo jim sposobni parirati. Gotovo bomo imeli svoje priložnosti. Verjamem, da jih bomo izkoristili, prav tako, da smo sposobni odigrati tekmo brez prejetega zadetka. Če bomo zadeli, bomo zelo blizu napredovanja. Pritisk bo sicer velik, saj se bodo oni morali odpreti. Čaka nas zanimiva tekma," je razmišljal priljubljeni "Eti", ki se je v letošnji sezoni očitno specializiral za doseganje zadetkov ob zmagah Maribora z 2:1. V domačem prvenstvu je bil strelec na tekmah s tem izidom proti Gorici in Rudarju.

"Milanič, menjaj sebe!"
V Evropi je v prvi postavi igral le na gostovanju v Dudelangeu. Navijači so ga med začetnimi enajstimi pričakovali tudi tokrat - sploh ker je zaradi poškodbe manjkal Marcos Tavares - a je prednost dobil Dalibor Volaš.

"Milanič, menjaj!" se je v 68. minuti razlegel vzklik enega izmed gledalcev na stari tribuni Ljudskega vrta, ko so si igralci obeh moštev ob prekršku na sredini igrišča vzeli nekakšen "time out" za osvežitev v vročem poletnem večeru. "Milanič, menjaj sebe!" je zavpil nekdo drug. Takoj zatem je Izolčan v vezno vrsto namesto 194 cm visokega, a ne preveč razpoloženega Željka Filipovića, poslal Gorana Cvijanovića. Velikonja je moral na svojo priložnost počakati še 11 minut.

"Nikoli se vse do tekme ne ve, kdo bo igral, kar je pravilno in tudi normalno, glede na to, da imamo izjemno konkurenco. Seveda si vsi želimo igrati, toda vsak, ki dobi priložnost, si jo zasluži in jo poskuša maksimalno izkoristiti. Zato smo tudi uspešni, saj nas ta konkurenca prisili k dobremu treningu," je diplomatsko odgovoril na vprašanje, ali ni morda tudi sam mislil, da bo igral kaj več.

Volaš: Ne morejo biti glasnejši od Viol
Volaš, ki še čaka na svoj prvi letošnji zadetek v Evropi (v DP-ju je zadel v Lendavi), je prav tako pohvalil predstavo celotnega moštva. "Bili smo boljši skozi vseh 90 minut. Dobili smo nesrečen zadetek, ki nas je presekal, a smo se vrnili močno in hrabro, čeprav smo se morali znova mučiti. Med polčasom smo dali glave skupaj in igra nam je v nadaljevanju stekla. Na krilih navijačev smo zasluženo slavili. V Glasgow gremo z optimizmom. Mislim, da ne morejo biti glasnejši od naših navijačev, se bomo že privadili tamkajšnjim razmeram. Ne smemo prejeti zadetka in mislim, da smo sposobni iti naprej."

Nima si česa očitati
24-letni Ankarančan je z nekaterimi soigralci vzdušje na Škotskem spoznal že ob lanskem gostovanju v Edinburgu pri Hibernianu. Vijoličasti so zmagali s 3:2. Volaš meni, da so te izkušnje gotovo dobrodošle.
Je pričakoval, da bodo 54-kratni škotski prvaki pokazali več? "Ne. Dobro smo jih analizirali, se pripravili na njih in ustavili njihovo glavno orožje, napadalca Naismitha in Jelavića. Naši štoperji so se dobro borili z njimi ob visokih žogah in rezultat je tu." In še o svoji igri: "Najpomembneje je, da smo zmagali. Dal sem vse od sebe, nimam si česa očitati."
Še pred velikim glasgowskim izzivom, v nedeljo ob 19.00, se bodo Mariborčani doma pomerili z Muro. Potem pa sledi teden pravih poslastic - najprej Rangersi, nato še Olimpija v Stožicah. Bo Maribor prihodnjo nedeljo v Ljubljano prišel kot udeleženec Evropske lige?

Vsi, ki so igrali, so opravili odlično delo. Pokazali smo, da smo odlično pripravljeni. Kot ekipa smo delovali res dobro in prišli do pozitivnega izida. Normalno je, da se nismo mogli že na začetku odpreti, saj tekmeca še nismo poznali dobro. Gledanje DVD-jev je eno, na igrišču pa ne veš, kako se bo to odrazilo. Mislim, da smo že v prvem polčasu dobro igrali, ko so Rangersi v drugem delu na igrišče poslali še enega napadalca, pa smo mi to izkoristili. Imeli smo večjo posest žoge in jo skrili tekmecu. To je velika in zaslužena zmaga za slovenski nogomet.

Etien Velikonja