Žan Vipotnik je bil v pretekli sezoni z 20 zadetki najboljši strelec Prve lige Telemach, pred dvema mesecema pa je za tri milijone evrov iz Maribora prestopil v francoskega drugoligaša Bordeaux. Svoj nekdanji klub spremlja in upa, da bo tudi vijoličastim kljub slabšemu začetku sezone po premoru bolje steklo. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik je bil v pretekli sezoni z 20 zadetki najboljši strelec Prve lige Telemach, pred dvema mesecema pa je za tri milijone evrov iz Maribora prestopil v francoskega drugoligaša Bordeaux. Svoj nekdanji klub spremlja in upa, da bo tudi vijoličastim kljub slabšemu začetku sezone po premoru bolje steklo. Foto: www.alesfevzer.com

26. avgusta je bil v 4. krogu strelec ob domači zmagi nad Amiensom z 2:0. Tekmo je začel na klopi, ob polčasu zamenjal poškodovanega Aliouja Badjija, nato pa že v 47. minuti z levico načel mrežo gostov. "Res mi je odleglo, čakal sem štiri tekme na prvi gol. Hvala Bogu, da je prišel ta trenutek, ki je dobra popotnica za naprej," nam je povedal v ponedeljek na Brdu pri Kranju.

Slabše se je za žirondince razpletlo srečanje preteklo soboto proti Auxerru, saj so pred 26.771 gledalci izgubili z 2:4 in si prislužili žvižge svojih navijačev. Vipotnik je bil na zelenici 68 minut, zamenjal ga je ravno Senegalec Badji.

Bordeaux je s šestimi točkami (po dve zmagi in poraza ter en remi), saj je bil že pred sezono kaznovan z eno odvzeto točko, trenutno na 12. mestu na lestvici 20-članske lige. S po štirimi zmagami sta na vrhu Caen in Amiens.

"Prvenstva nismo začeli tako, kot smo si želeli, saj je cilj vrnitev v prvo ligo. Treba se bo pogovoriti in zbrati, vsak bo moral razčistiti sam pri sebi. Morali bomo pokazati boljši obraz in izboljšati izide."

"Več poudarka je na dvobojih, branilci so res močni"

Nekdanji član Maribora pravi, da je v klubu kar velika, ampak zdrava konkurenca. Trije napadalci se borijo za eno mesto v standardni postavitvi 4-2-3-1. "To te prisili še k večjemu trudu na vsakem treningu in vsaki tekmi. Igram vedno bolje in upam, da bom tako nadaljeval," poudarja.

Moč lige ga je kar malce presenetila. "Govorili so mi, da je liga težka, a si nisem mislil, da je res tako težka. Toda zame je to dobro, glede 'duela' in hitrosti je dve ali tri ravni višje v primerjavi s slovensko ligo. Nogomet je drugačen, bolj dinamičen, več poudarka je na dvobojih, igra je kar groba, obrambni igralci so res močni. Privajam se še, a gotovo mi bo pomagalo, če doživim to. Moram biti vsak dan boljši. Tako bom lahko pokazal tudi pravi obraz v reprezentanci."

S trenerjem Davidom Guionom, ki govori samo francosko, se sporazumeva s pomočjo prevajalca. "Za zdaj se še nisem začel učiti francoščine, a tudi to pride kmalu na vrsto. Mislim, da mi trener zaupa, sam pa verjamem v to, kar delamo. V klubu so me res lepo sprejeli, tudi priprave sem oddelal dobro in dosegel nekaj zadetkov. Rezultat bo v nadaljevanju sezone gotovo prišel," je optimist "Vipi".

Proti Severni Irski bi bilo najbolje zadeti že iz prve priložnosti

Zdaj ga čaka reprezentančni izziv, na začetku kvalifikacij se je ob debiju že izkazal z zadetkom v Kazahstanu za zmago z 1:2. "Vedno je lepo priti domov, želim si tudi v reprezentanci doživeti kaj lepega. Severna Irska je dobra ekipa, ki je ni za podcenjevati. Bo trd tekmec, gotovo nam ne bo lahko, toda tri točke morajo ostati doma. Najbolje bi bilo doseči zadetek že iz prve priložnosti, da bi nam bilo potem malo lažje. S šestimi točkami na naslednjih dveh tekmah bi si pripravili dobro izhodišče pred oktobrom in novembrom. Upam, da bom dosegli čim več zadetkov."

Podobno kot v klubu je tudi v reprezentanci zaostrena konkurenca v napadu. Na seznamu Matjaža Keka je po naknadnem vpoklicu Aljoše Matka kar sedem napadalcev, na čelu z Benjaminom Šeškom, ki je v nedeljo dosegel svoja prva zadetka v Bundesligi. "Skupaj smo spremljali tekmo tu na Brdu. Čestitke za dva super gola!" je soigralcu, s katerim sta velikokrat igrala skupaj že v mlajših selekcijah, med pripravami pa se rada pomerita tudi v namiznem tenisu, sporočil 21-letni Konjičan.

Kurtić: V Romuniji sem zelo zadovoljen in pozitivno presenečen

Po poškodbi kolena za nastop v izbrani vrsti znova kandidira tudi Jasmin Kurtić, s 83 odigranimi tekmami najizkušenejši član reprezentance. Udeležil se je sicer že junijskih priprav pred tekmama proti Finski in Danski, a nato ni mogel pomagati.

"Nisem bil 100-odstotno pripravljen in ne bi bilo pošteno, da bi se silil igrati. Drugi fantje so dobro delali in si zaslužili, da igrajo. Na Finskem smo bili razočarani, saj nismo osvojili tistega, česar smo si želeli. Nato pa smo proti Danski dokazali, da znamo in zmoremo, odziv je bil pravi. Še bolje bi bilo, če bi nam to uspelo že med tekmo v Helsinkih," je dejal Belokranjec.

34-letni vezist je na začetku avgusta kot prost igralec podpisal pogodbo z romunskim prvoligašem Universitateo Craiovo, potem ko je bil pretekli dve sezoni član PAOK-a. Pri novem klubu (lani četrtem v romunski ligi) je v soboto na gostovanju pri vodilnem FCSB-ju (nekdanji Steaui) prvič odigral celotno tekmo in s soigralci moral priznati premoč s 3:0.

"Pri iskanju kluba mi je bilo najpomembneje, da se čim prej vrnem k treningom z ekipo. Za zdaj sem zelo zadovoljen in pozitivno presenečen, ker je v Romuniji kar močna liga ter močni in dobro organizirani klubi. Dogovor s trenerjem je bil takšen, da potrebujem nekaj časa, da se malo pripravim in nato stopnjujem ritem, zato sem dobival iz tekme v tekmo večjo minutažo. Poškodba ni ravno pozabljena, a vrnil sem se nazaj na igrišče, česar sem najbolj vesel. Zdaj moram le še več delati."

O Severni Irski in San Marinu pa je povedal: "Dandanes zna igrati vsaka ekipa in vsaka ti lahko povzroča težave. To smo doživeli že večkrat, ko nismo bili pravi oziroma ni bilo prave agresije, odnosa in boja. Obe tekmi bosta zelo težki, predvsem v glavi moramo biti pripravljeni. Poskrbeti moramo za vzdušje in odnose v svoji ekipi, da si pomagamo in živimo za tekme, ne glede na to, kdo nam stoji nasproti. Vsakogar moramo maksimalno spoštovati, a brez strahu. Poln stadion bo za nas samo dodatna motivacija."

Vipotnik: V napadu je zdrava konkurenca