Darron Gibson je ukanil nespretnega Manuela Neuerja. Foto: Reuters
Darron Gibson je ukanil nespretnega Manuela Neuerja. Foto: Reuters
Antonio Valencia
Antonio Valencia je načel mrežo Schalkeja. Foto: Reuters
Jonathan Evans in Raul
Raul tudi na povratni tekmi ni prišel do izraza. Foto: Reuters
Manuel Neuer in Jose Manuel Jurado
Manuel Neuer in Jose Manuel Jurado sta bila razočarana po koncu zadnjem sodnikovem pisku na Old Traffordu. Schalke je v obeh polfinalnih tekmah razočaral. Foto: EPA
Anderson in Christoph Metzelder
Anderson je v zadnjih 20 minutah izkoristil velike luknje v obrambi Schalkeja. Foto: Reuters

Trener gostiteljev Alex Ferguson se je po zmagi na prvi tekmi v Gelsenkirchnu z 2:0 odločil, da bo odpočil nekaj ključnih nogometašev. Potreboval jih bo na nedeljskem obračunu s Chelseajem, ki bo verjetno ključen v boju za naslov angleškega prvaka. Počivali so Nemanja Vidić, Rio Ferdinand, Ryan Giggs, Wayne Rooney in Javier Hernandez.
Velika napaka Neierja
Gostje so prvi zapretili. Jefferson Farfan je v 7. minuti z 20 metrov streljal mimo vrat. V nadaljevanju so rdeči vragi prevzeli pobudo. V 26. minuti je Atsuto Učida slabo podal, Darren Gibson je lepo opazil Antonia Valencio na desni strani, ekvadorski vezist pa je s šestih metrov matiral Manuela Neuerja. Le pet minut zatem sta bili vlogi zamenjani. Valencia je podal na rob kazenskega prostora do Gibsona, ki je streljal z levico, Neuer je skušal žogo ujeti, a se mu je odbilo v mrežo. Velika napaka najboljšega nemškega vratarja.

Lep zadetek Jurada
V 35. minuti so prvič v tem polfinalu zadeli tudi modri iz Gelsenkirchna. Chris Smalling je naredil začetniško napako, žogo je pred svojimi vrati podal naravnost do Učide, Raul je v kazenskem prostoru poskrbel za zmedo, žoga pa se je odbila do Joseja Manuela Jurada. Španec jo je s 16 metrov z desno nogo mojstrsko poslal v mrežo, Edwin van der Sar je bil nemočen.
Anderson izkoristil veliko prostora
V drugem polčasu je prvi resneje zapretil Anderson, njegov poskus v 55. minuti pa je s skrajnimi močmi ukrotil Neuer. Rangnick je 20 minut pored koncem iz igre potegnil osrednjega branilca Benedikta Höwedesa, posusil je z novim napadalcem Klaasom-Janom Huntelaarja, toda to je ponudilo več prostora za hitre protinapade vodilne ekipe Premier lige. V 71. minuti je Smalling zatresel mrežo, a je bil v prepovedanem položaju, v naslednji akciji pa je Anderson po strelu iz obrata z levico povišal na 3:1. Igra Nemcev je popolnoma razpadla, Dimitar Berbatov je ušel po desni strani in v sredini zaposlil neoviranega Andersona, ki je potisnil žogo v prazno mrežo.
Tudi Ferguson uživa v igri Barce
"Včeraj nisem mogel zaspati, ker sem vseskozi razmišljal o začetni enajsterici. Zelo sem ponosen na vse igralce, ki so danes dobili priložnost," je dejal Ferguson, ki se zaveda moči finalnega nasprotnika: "Barcelona je vsekakor najmočnejša ekipa v tem trenutku. Zares je užitek gledati njihovo igro."

Oba finalista imata lepe spomine na Wembley
Srečanje na razprodanem Old Traffordu si je ogledal tudi trener Barcelone Pep Guardiola. Katalonci so pred dvema letoma na finalu v Rimu odpravili rdeče vrage z 2:0. Obe ekipi sta svoj prvi evropski naslov osvojili na Wembleyju. Manchester United je leta 1968 ugnal Benfico, Barca pa je maja 1992 premagala Sampdorio z 1:0 po podaljšku, zadel je Ronald Koeman v 112. minuti s prostega strela.

Polfinale, povratni tekmi:
MANCHESTER UNITED - SCHALKE 4:1 (2:1) 2:0
74.678; Valencia 26., Gibson 31., Anderson 72., 76.; Jurado 35.

Manchester United: van der Sar; O'Shea, Smalling, Evans, Rafael ( 60./Evra); Anderson , Scholes ( 72./Fletcher), Gibson , Nani, Valencia; Berbatov ( 77.Owen).

Schalke: Neuer; Učida, Höwedes ( 70./Huntelaar), Metzelder, Escudero ; Papadopoulos, Farfan ( 75./Matip), Jurado, Baumjohann ( 46./Edu); Draxler, Raul.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

Odigrano v torek:
BARCELONA - Real Madrid 1:1 (0:0) 2:0
95.701; Pedro 53.; Marcelo 64.

Izid prvih tekem je v odebeljenem tisku. Finale bo 28. maja na Wembleyju.