Nogometaši Schalkeja (na fotografiji Acuto Ušida) so v četrtfinalu na kolena spravili aktualnega evropskega prvaka Inter, zato so njihovi navijači nad sila bledo predstavo še toliko bolj razočarani. Foto: EPA
Nogometaši Schalkeja (na fotografiji Acuto Ušida) so v četrtfinalu na kolena spravili aktualnega evropskega prvaka Inter, zato so njihovi navijači nad sila bledo predstavo še toliko bolj razočarani. Foto: EPA

Pred tekmo bi takoj podpisal za izid 0:2, a po vseh priložnostih, ki smo si jih ustvarili in jih tudi zapravili, sem zdaj kar malce razočaran.

Ryan Giggs, vezist Manchester Uniteda
Wayne Rooney
Wayne Rooney je več kot polovico svojih golov v Ligi prvakov zadel v izločilnih bojih (13/22). Foto: EPA

Morda pa bo United povratno tekmo vzel z levo roko in bo to naša velika priložnost. Kdo ve ... Vsekakor na Old Traffordu nimamo česa izgubiti.

Ralf Rangnick, trener Schalkeja
Raul Gonzalez
Raúl González, ki je bil med srečanjem popolnoma neviden, si je po zadnjem sodnikovem žvižgu izmenjal dres z Ryanom Giggsom. Foto: EPA
Ferguson zadovoljen, Rangnick grenkega obraza

Rdeči vragi so brez težav premagali patetični Schalke, nad predstavo katerega so bili po tekmi zelo razočarani tudi njegovi navijači. Ti so verjeli, da bodo njihovi ljubljenci iztržili ugoden izid pred povratno tekmo na Old Traffordu, a so se še kako ušteli. Schalke je bil vso tekmo potisnjen na svojo polovico in se lahko za relativno nizek zaostanek zahvali le vratarju Manuelu Neuerju, ki je sicer branil zares izvrstno, a je bil pri obeh zadetkih povsem nemočen. To je bila prva Unitedova zmaga na nemških tleh, potem ko so na prejšnjih štirih obračunih vknjižili tri poraze in neodločen izid. Hkrati so svojo mrežo še šestič letos v gosteh ohranili nedotaknjeno, nazadnje jim to ni uspelo pred neverjetnimi 385 dnevi, ko je na Allianz Areni v Münchnu zadel Ivica Olić.

Statistični sladkorčki:
- Manchester United je postala prva ekipa v zgodovini Lige prvakov, ki na vseh šestih gostujočih tekmah v eni sezoni ni prejela niti enega gola (Valencia - 0:1, Bursaspor - 0:3, Glasgow Rangers - 0:1, Marseille - 0:0, Chelsea - 0:1, Schalke - 0:2).
- Edwin van der Sar je postal prvi vratar v Ligi prvakov, ki je še 50. ohranil mrežo nedotaknjeno.
- Ryan Giggs je s 37 leti in 148 dnevi postal najstarejši strelec v Ligi prvakov. Prejšnji rekorder je bil Filippo Inzaghi (37 let in 86 dni).


Ferguson s predstavo zelo zadovoljen
"Igrali so odlično," je svoje varovance pohvalil Alex Ferguson in nadaljeval: "V drugem polčasu smo si sicer priigrali manj priložnosti, a smo bili vseeno boljši nasprotnik. Ko je Hernández zadel iz prepovedanega položaja, je ekipa vedela, da Neuer vendarle ni nepremagljiv." Nemški vratar je bil pod neprestanim pritiskom gostov iz Anglije, v prvem polčasu je moral posredovati sedemkrat, da je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. "Malce sem sicer razočaran, da nismo izkoristili več priložnosti, toda na splošno sem s predstavo zelo zadovoljen," je še dodal 69-letnik.

Giggs kar malce razočaran
Kljub lepi popotnici pred povratno tekmo pa se strelec drugega zadetka Wayne Rooney zaveda, da tega dvoboja še zdaleč ni konec: "Schalke ima dobro ekipo, ki je ne gre podcenjevati. Poskrbeti moramo, da ostanemo profesionalni in povsem osredotočeni na svojo nalogo." Ryan Giggs je v 67. minuti dosegel svoj 10. evropski gol v gosteh in šele prvega v Nemčiji po aprilu 2001, ko je zatresel mrežo Bayerna. "Pred tekmo bi takoj podpisal za izid 0:2, a po vseh priložnostih, ki smo si jih ustvarili in jih tudi zapravili, sem zdaj kar malce razočaran," je povedal zimzeleni 37-letni bočni napadalec.

V ponedeljek je zaradi žaljivih komentarjev (precej jih je bilo tudi na račun nogometaševe izbire, da namesto za severnoirsko zaigra za irsko reprezentanco) lastnih navijačev na Twitterju Unitedov vezist, 23-letni Darron Gibson, po le nekaj urah zaprl svoj račun. Eden izmed navijačev je dejal: "Največji kompliment, ki ti ga lahko dam, je ta, da si boljši od Michaela Carricka." No, prav Carrick je bil na sredini polfinalni tekmi najbrž najzaslužnejši za popolno prevlado na zelenici. 29-letni vezist je na srečanju zbral največ podaj, z 91-odstotno uspešnostjo jih je podelil 56, z lahkoto pa je tudi "lomil" Schalkejeve napade.


Morebitna ležernost priložnost za Schalke?

"Prvih 15 minut je bilo zelo izenačeno, nato pa smo povsem odpovedali. Nasprotnika smo kar vabili na svojo polovico, puščali smo mu preveč prostora. Samo Neuerju se lahko zahvalimo, da ob polčasu nismo zaostajali že za vsaj tri zadetke ali več," po tekmi razočaranja ni mogel skriti trener ekipe iz Gelsenkirchna, Ralf Rangnick. Nadaljeval je: “V drugem polčasu smo bili povsem statični, nasprotnika smo vseskozi le opazovali, napadal pa je zgolj Peer Kluge." Schalkeju ne kaže dobro, še posebej zaradi dejstva, da United v Ligi prvakov na Old Traffordu še nikoli ni izgubil tekme z več kot golom razlike (Nemci za ohranitev upov po uvrstitvi v finale potrebujejo najmanj dva). “Svojih igralcev ne morem kritizirati, saj smo skupaj šele pet tednov. Morda pa bo United povratno tekmo vzel z levo roko in bo to naša velika priložnost. Kdo ve ... Vsekakor na Old Traffordu nimamo česa izgubiti," je sklenil trener nemškega prvoligaša, ki v Bundesligi trenutno zaseda skromno 10. mesto.

Domači navijači niso mogli verjeti svojim očem
Še najmanj so bili z izidom zadovoljni Schalkejevi navijači, ki so po tekmi preplavili spletne forume in strani za socialno mreženje, kjer so zelo nazorno pokazali svoje nezadovoljstvo nad igro Rangnickovih varovancev. "Največja sramota v mojem življenju. Proti komu je igral nocoj United? Proti Schalkeju že ne," je napisal eden izmed navijačev, "Osramotili ste nas pred celim svetom! Hvala, Schalke," pa drugi. 45-letni Dietmar iz Hagna, ki si je tekmo ogledal v živo, pa je med srečanjem prek prenosnega telefona na Twitterju porogljivo zapisal: "Super šov pred začetkom polfinala. Kdaj pa se tekma uradno začne? Kajti naše ekipe ne vidim na igrišču..."

Pred tekmo bi takoj podpisal za izid 0:2, a po vseh priložnostih, ki smo si jih ustvarili in jih tudi zapravili, sem zdaj kar malce razočaran.

Ryan Giggs, vezist Manchester Uniteda

Morda pa bo United povratno tekmo vzel z levo roko in bo to naša velika priložnost. Kdo ve ... Vsekakor na Old Traffordu nimamo česa izgubiti.

Ralf Rangnick, trener Schalkeja
Ferguson zadovoljen, Rangnick grenkega obraza