Wayne Rooney je za Anglijo odigral 117 tekem in dosegel 53 zadetkov. Foto: BoBo
Wayne Rooney je za Anglijo odigral 117 tekem in dosegel 53 zadetkov. Foto: BoBo
Gareth Southgate in Wayne Rooney
Gareth Southgate in Wayne Rooney na novinarski konferenci v Stožicah. Foto: BoBo
Wayne Rooney in Gareth Southgate
Angleški nogometaši so se le sprehodili po stoženski zelenici, trenirali pa na njej niso. Foto: BoBo
Rooney: Razumem in spoštujem odločitev

Je pa Southgate poudaril, da se je tako odločil zaradi taktike, in ne zaradi Rooneyjeve trenutne forme. "Ogledali smo si, kako Slovenija igra, in v glavi imam druge rešitve v vezni vrsti, s katerimi želim odigrati to tekmo. Nikakor nisem te odločitve sprejel zaradi Waynove predstave v soboto. Veliko je imel žogo, igral je z veliko taktične discipline. Odločitev ni bila lahka, saj ga kot kapetana te ekipe zelo spoštujem. Včeraj sva se dolgo pogovarjala. Profesionalno je sprejel novico in zdaj tu o tem govori z vami," je razložil Southgate. Rooneyjevo mesto v prvi postavi bo zasedel vezist Tottenhama Eric Dier.

Napadalec Manchester Uniteda na sobotni tekmi proti Malti navijačev ni navdušil in so mu celo žvižgali, a kot pravi sam, tega niti ni slišal. Tudi nekdanji reprezentant Alan Shearer je dejal, da bi morali Angleži igrati brez njega, vseeno pa ni bilo pričakovati, da bo Southgate kapetana in prvega strelca ekipe pustil na klopi. 30-letni Rooney je bil rezervist že na zadnjih treh klubskih tekmah rdečih vragov.
"Nisem presenečen, to je nogomet"
Dejstvo, da bo Rooney rezervist, je zaznamovalo celotno novinarsko konferenco. Tako rekoč vsa vprašanja so bila v povezavi s tem. Druženje z novinarji se je začelo slabe četrt ure po napovedanih 19.30, saj je angleška odprava nekoliko zamujala z Letališča Jožeta Pučnika. Zelenico, ki jo je močil dež, so si angleški nogometaši le ogledali in po njej naredili kratek sprehod, trenirali pa na njej niso.

"Seveda bi si želel igrati, toda ostajam pozitiven. Gotovo je bila za selektorja to težka odločitev, a jo razumem in spoštujem. Nisem presenečen, to je nogomet. Pripravljen bom čakal na klopi, če bo treba vstopiti na igrišče. Ne morem zanikati, da sem v težkem obdobju. Trdo moram delati še naprej. Moja vloga zunaj igrišča pa se ne bo spremenila," je množici novinarjev v nabito polni konferenčni sobi na ljubljanskem stadionu povedal Rooney, ki je konec avgusta oznanil, da bo za Anglijo igral le še do SP-ja v Rusiji čez dve leti.

Southgate je nekaj misli namenil tudi slovenski izbrani vrsti: "Impresioniran sem nad tem, kar je pokazala Slovenija. Glede na izide bo to zdaj tesen boj za čim višja mesta v skupini. Od tu želimo oditi na prvem mestu." O Hendersonu pa je dodal: "Jordan je vodja in je tudi kapetan v velikem klubu, kjer je moral nadomestiti Stevena Gerarda. To ne bo težava. Dobro razume taktiko, navajen je imeti odgovornost."

Hart izpostavil Iličića
Po dveh tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 je na vrhu skupine F Anglija s šestimi točkami, Škotska in Slovenija imata po štiri točke. Angleški vratar Joe Hart izpostavlja, da je bila Slovenija v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji 2016 edina reprezentanca, ki mu je zabila zadetek. Angleži so doma zmagali s 3:1, v Sloveniji pa s 3:2. "To sta bili verjetno najtežji tekmi v skupini, posebej na Wembleyju. Slovenci so povedli in potrebovali smo nekaj časa, da smo se vrnili in zmagali. To je bila težka reprezentančna tekma," je dejal Hart.

Vratar, ki ga je Manchester City posodil italijanskemu Torinu, je dodal: "Igrali smo proti njim lani sredi junija in Jack Wilshere je odigral izjemno tekmo ter dosegel dva lepa zadetka. Potrebovali smo tudi mirnost Wayna Rooneyja. To je bila res lepa zmaga za nas. Podobno tekmo pričakujemo tudi v torek," je povedal Hart in tako kot Slovaki tudi on izpostavil Josipa Iličića.

"Igral sem proti enemu izmed slovenskih reprezentantov prejšnjo nedeljo, ko smo igrali proti Fiorentini. Josip Iličić je močan igralec z dobro levico," meni Hart. "Slovenija ima nekaj dobrih nogometašev, ki delujejo kot ekipa. Prav tako imajo odličnega vratarja."

Rooney: Razumem in spoštujem odločitev