"Bili smo preslabi, naredili smo premalo, da bi si zaslužili kaj več," je v pogovoru s Sašo Jerkovićem Kek strnil slabo četrtkovo predstavo slovenskih nogometašev v Skopju. A časa za objokovanje zapravljene priložnosti ni, saj Slovence že v nedeljo v razprodanih Stožicah čaka Avstrija. Slovenija bi z zmago nad severnimi sosedi ostala v igri za odhod na evropsko prvenstvo.

Selektor Matjaž Kek je bil v Skopju lahko zadovoljen le s približno 1.500 slovenskimi navijači, ki jim je po koncu srečanja zaploskal. Foto: EPA
Selektor Matjaž Kek je bil v Skopju lahko zadovoljen le s približno 1.500 slovenskimi navijači, ki jim je po koncu srečanja zaploskal. Foto: EPA

"Avstrija je zame najboljša ekipa v tej skupini, ne glede na to, da imajo manj točk kot Poljaki. Stožice bodo polne. Ob tem, da želimo to zmago, pa je na nas dodaten pritisk, ki ga bom tudi jaz ustvaril. Moramo se pokazati v boljši luči. Dolžni smo navijačem in konec koncev sami sebi," pravi Kek. Več si preberite v nadaljevanju.

Gospod selektor, poraz s Severno Makedonijo je prišel kot streznitev. Je javnost, smo novinarji morda precenili reprezentanco? So sami fantje morda poleteli previsoko?
Vi zagotovo niste precenili reprezentance, saj je bilo proti Poljski vidno, da je ta reprezentanca sposobna dobrih rezultatov. Je pa streznitev prišla sinoči. Tudi današnje (petkovo, op. a.) jutro ni prineslo drugačnega razmišljanja. Bili smo preslabi, naredili smo premalo, da bi si zaslužili kaj več.

Pogovor s selektorjem Matjažem Kekom dan po tekmi z Makedonci

Marsikaj je bilo narobe, ste dejali včeraj. Kako ste danes dopoldne komunicirali s fanti?
Ritem komunikacij je isti, kot je bil po Poljski in Izraelu. Čez tri dni je nova tekma. Rekel sem, da je v življenju zelo pomembno, da si dovolj samokritičen in objektiven. Tako kot proti Poljski in Izraelu nisem zganjal evforije, tudi danes ne mislim zganjati tragedije, ampak objektivno že takoj začeti pripravljati ekipo za obračun z Avstrijo. Srečanje zopet nosi velik naboj, velik izziv in motiv. Smo bili pa včeraj tudi na tem segmentu slabi.

Vi ste samokritični, so fantje tudi danes?
Upam, da so. Ker živeti v neki lažni veličini, je lahko v življenju velik problem. Ampak sami smo se pripeljali v položaj, da so pričakovanja velika. Velika pričakovanja lahko prinesejo tudi velika razočaranja. In včeraj se je zgodilo to. Meni je žal 1.500 navijačev, ki so si želeli – tako kot mi – več. Sem pa imel občutek, da smo po tistem drugem golu prehitro padli v malodušje, da nismo zagrabili. A na srečo je pred nami novo dokazovanje in pa nov izziv. Komur je to izziv, je v redu, komur ni, je pa problem.

Proti Avstrijcem boste najbrž brez Reneja Krhina. Kateremu igralcu ste kot alternativi najbolj naklonjeni?
Zagotovo je včeraj nastal problem v drugem polčasu, ko smo jim odprli srce igre, sredino. Preveč zlahka so prihajali do zadnje linije. Da bi zdaj seciral eno, drugo ali tretjo linijo, pa ne. V defenzivni tretjini smo naredili preveč napak, v napadalni pokazali premalo konkretnosti, premalo točnosti. Mene pa najbolj moti naslednja stvar. Če proti Makedoniji od desetih duelov izgubiš osem ali devet, potem nimaš na evropski ravni česa iskati. To sem jim tudi povedal, in to dobro vedo. A že čez 48 ur imamo priložnost, da popravimo vse skupaj.

Koga boste izbrali namesto Krhina?
Možnost je Popović, ki je igral včeraj, Jaka Bijol ali pa Adam Čerin. Lahko pride tudi do malo drugačne postavitve. Ampak saj pravim, zelo pozno smo prišli nazaj in današnji dan je namenjen regeneraciji. Ko bo točna diagnoza postavljena in ko bomo videli, kako so psihično nekateri igralci, se bom odločil za začetno enajsterico. A jasno je, da potrebujemo tim, potrebujemo vse tiste, ki so na klopi in ob njej. Kot sem videl po golu proti Izraelu v zadnji minuti, se je takrat veselila cela klop. Vsi so skakali po igrišču in delali prevale. Včeraj pa so se nekateri zelo hitro umaknili v varno zavetje. Ampak tudi to je del neke skupne poti. A ne iščem alibija v ničemer. Makedonci so bili odločnejšii in željni uspeha. To je tista največja moja zamera vsem nam.

Evropsko prvenstvo niti slučajno ni tako blizu, kot je bilo včeraj dopoldne. Preštevate točke ali sploh ne?
Meni ni nič dlje, kot je bilo pred včerajšnjo tekmo, ker sem vedel, da so še štiri težke tekme. In da moraš biti res v kontinuiteti na vseh ravneh. Ne bom rekel, da je tekma proti Poljski prišla prehitro za to generacijo oziroma za naše sodelovanje. Dobro je, da vemo, česa smo sposobni. Včeraj pa smo pokazali, da ko nismo pravi, nismo videti dobro. Še enkrat, Severna Makedonija je zasluženo zmagala. Še vedno imajo isto število točk, kot jih imamo mi. Vedelo se je že pred zborom, da bo tekma proti Avstriji tista, na kateri lahko naredimo odločilen korak. Izziv je zadosti velik, Avstrija je zame najboljša ekipa v tej skupini, ne glede na to, da imajo manj točk kot Poljaki. Stožice bodo polne. Ob tem, da želimo to zmago, pa je na nas dodaten pritisk, ki ga bom tudi jaz ustvaril. Moramo se pokazati v boljši luči. Dolžni smo navijačem in konec koncev sami sebi.

Oblak: Nismo bili pravi in nismo si zaslužili več od poraza