Mura, prva finalistka Pokala Slovenije, ki bo 24. junija proti boljšemu drugoligašu iz para Nafta - Radomlje nesporni favorit za osvojitev lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Mura, prva finalistka Pokala Slovenije, ki bo 24. junija proti boljšemu drugoligašu iz para Nafta - Radomlje nesporni favorit za osvojitev lovorike. Foto: www.alesfevzer.com

"Cilj še ni dosežen. Se strinjam, da bomo favoriti v finalu, ker bo nasprotnik drugoligaš, a vsaka ekipa, ki pride v finale, si to zasluži," trener Ante Šimundža ne beži od bremena pričakovanj, potem ko je popeljal Muro s kar 4:0 prek Aluminija v veliki finale.

Sorodna novica Mura štirikrat v polno za prvi finale po 25 letih

Najprej Prva liga, nato finale
Vseeno 48-letni Mariborčan na klopi Pomurcev noče niti slišati, da je delo že opravljeno in da je Evropa skorajda že zagotovljena: "Če se nam slučajno zalomi, nismo na koncu kljub polfinalni zmagi naredili še nič. Čaka nas še ogromno dela, najprej v prvenstvu, potem v finalu."

Četrt stoletja od pokalnega slavja
Ponos Murske Sobote je v tretji reinkarnaciji pod nazivom Nogometna šola Mura neločljivo povezan s Šimundžo, ki je v sezoni 2017/18 najprej poskrbel za napredovanje v Prvo ligo, že lani pa so si igralci Mure s četrtim mestom priigrali nastop v Evropski ligi. Zdaj je bil dosežen največji klubski uspeh po branju črkobralcev. A v srcih navijačev so vse tri Mure združene in z nostalgijo se spominjajo, kako so maja 1995 v finalu Pokala Slovenije ugnali Celje in osvojili edino veliko lovoriko.

"Dolgo obdobje, ne razmišljam, kaj je bilo pred 25 leti. A dejstvo je, da je glede na kakovost kluba, glede na vpliv kluba na mesto, na vlogo navijačev in kluba na slovenski nogomet Mura osvojila premalo lovorik," meni Šimundža, ki bo imel 24. junija, na predvečer osrednjega državnega praznika, priložnost popraviti tako klubsko kot lastno zbirko.

Nafta in Radomlje sta dobro igrala v drugi ligi. Malo je ekip, ki gredo skozi celotno tekmovanje po sreči. Zagotovo nas čaka zahtevno delo.

Šimundža o tekmecu v finalu

Drugi finale za Šimundžo
Kot trener Maribora v obdobju med oktobrom 2013 in avgustom 2015 je Šimundža osvojil dva državna naslova, z vijoličastimi prezimil v Evropski ligi in poskrbel za preboj v skupinski del Lige prvakov, a tudi izgubil pokalni finale z Gorico 2014 (0:2). Sledila sta še dva poraza v polfinalih slovenskega pokalnega tekmovanja: leta 2015 z Mariborom proti Celju in lani z Muro ravno proti Mariboru.

Sam prvoligaški polfinalni dvoboj je bil zaznamovan z dejstvom, da sta se kluba v petih dneh dvakrat pomerila, obakrat pa je bil potek in razplet podoben. Mura je povedla, pobudo je prevzel Aluminij, nato pa se je tekma prelomila in čarno-bejli so skupno v 180 minutah šumarjem natresli kar sedem golov.

Mura prek Aluminija v finale Pokala Slovenije
Ante Šimundža se iz obdobja pri Mariboru ponaša z dvema državnima naslovoma v letih 2014 in 2015 ter superpokalom 2014, zdaj pa lahko zaokroži zbirko še s Pokalom Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža se iz obdobja pri Mariboru ponaša z dvema državnima naslovoma v letih 2014 in 2015 ter superpokalom 2014, zdaj pa lahko zaokroži zbirko še s Pokalom Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Trenerja veseli konkretnost v napadu
"Bilo je vseeno drugače. Na začetku smo bili bolj bojazljivi, iskali smo drug drugega. Hvala bogu smo zadeli, nasprotnik pa ne. Ključni je bil drugi zadetek, ki nas je sprostil in dal gotovost v igri, saj smo onemogočili Aluminij tudi v napadu,"
je Šimundža podal svoj pogled na polfinale, ki ga je zaznamoval dvakratni strelec in še podajalec Luka Bobičanec. O njem je trener dejal: "Bobijeva kakovost ni bila nikoli sporna."

"Veseli me, da zadevajo napadalni igralci. V petek krilna napadalca, danes osrednji napadalec in napadalni vezist, kar je zame ključno pri načinu igre, ki ga gojimo, saj želim konkretnost v zaključku napada," Šimundžo veseli izredna učinkovitost, s katero upa, da bodo v prvenstvu še naprej mešali štrene v vodilni peterici.

Izid ne razkriva dogajanja na tekmi
Polfinale in finale v času postkoronske previdnosti in priporočil premierno gosti Nacionalni nogometni center NZS-ja na Brdu pri Kranju, ki z izredno pripravljeno zelenico in gorsko-gozdnim ozadjem ponuja skorajda kičast oder za nogomet. V torek je bilo po dežju za nameček že sončno, a nič soparno, skratka idealno za nogomet.

"Vse je bilo novo, prvič smo igrali v centru Nogometne zveze Slovenije. Drugačno, dobro igrišče, drugi ambient. Glede na končni razplet nam je to bolj ugajalo. A izid ne razkriva samega dogajanja na tekmi, vseeno pa smo zasluženo šli v finale," je trener Mure še priznal, da je bil končni izid vseeno previsok.

Finale z gledalci? NIJZ.

"NIJZ. Nisem jaz ta. Šport se igra zaradi gledalcev. Zagotovo si jih želim, a nisem oseba, ki o tem lahko odloča," trener Mure Šimundža je bil jasen, kdo odloča, da bi se sploh lahko pogovarjali o možnosti igranja finala Pokala Slovenije z navijači na tribunah, četudi v omejenem številu.

Čakovčan Luka Bobičanec je v Slovenijo prvič prišel pozimi 2016, ko je za pol leta okrepil vrste Nafte, ki jo je zapustil po pol leta. Avgusta 2017 je podpisal za Muro, za katero je na 91 tekmah dosegel 31 golov in prispeval 14 podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Čakovčan Luka Bobičanec je v Slovenijo prvič prišel pozimi 2016, ko je za pol leta okrepil vrste Nafte, ki jo je zapustil po pol leta. Avgusta 2017 je podpisal za Muro, za katero je na 91 tekmah dosegel 31 golov in prispeval 14 podaj. Foto: www.alesfevzer.com

Bobičanec: Na vsaki tekmi zablesti kdo drug
Za izdatno zmago je bil zaslužen predvsem Luka Bobičanec, napadalni vezist Mure. Na začetku drugega polčasa je z matom v dveh potezah odločilno prevesil srečanje na stran Pomurcev, ko je sprejel žogo, premagal branilca in zatresel mrežo. "To moramo znati, ostati mirni in opraviti svoje. Drugače ne gre. Vsako tekmo zablesti eden, ki naredi kaj takega. Celotna ekipa je zaslužna za zmago," si 27-letni Hrvat iz Čakovca ni želel lastiti zaslug za preboj v finale, četudi je s podajo poslal v ogenj Amadeja Marošo za tretji gol in nato še suvereno realiziral enajstmetrovko za končnih 4:0.

Najučinkovitejši posameznik Mure v sezoni
"V petek ni
imel Aluminij ene res prave priložnosti, v času našega mrka pa so imeli veliko priložnosti. Imeli smo veliko sreče, da niso zabili gola, a potem, ko smo dosegli drugega, nam je steklo in smo nadzorovali tekmo do konca. Polfinale pokala, vsi vemo za kaj gre. Ostati smo morali mirni," je o poteku same tekme dejal ideolog Murine igre, pri čemer je v končnici miril strasti. Na 27 tekmah v sezoni 2019/20 je Bobičanec v vseh treh tekmovanjih prispeval 11 golov in 7 podaj ter je skupno najučinkovitejši posameznik v ekipi.

"Zagotovo tudi v prvenstvu nismo rekli zadnje besede. Gremo tekmo po tekmo, novim izzivom naproti," je Bobičanec spomnil, da jih tudi v Prvi ligi zanima boj za tretje mesto, da bi tako ohranili odprti obe poti za Evropo. Želja za finale – Nafta ali Radomlje? "Zelo zanimivo vprašanje zame. A želim srečo obema ekipama, res imam pri Nafti kar nekaj prijateljev," se Murina številka 8 ni pustila zmesti. V celotnem taboru soboškega kluba si na glas ni nihče zaželel prekmurskega derbija v finalu. Bržkone tudi zato, ker je epidemija odnesla gostiteljstvo finala Pokala Slovenije na Fazeneriji.

Šimundža: Če želiš zmagati, moraš biti na izredno visokem nivoju

"Imate izjemen reprezentančni center"
Učinkoviti playmaker je bil navdušen nad prizoriščem. "Prvič sem na Brdu. Sam prihajam iz Hrvaške in moram odkrito povedati – res imate izjemen reprezentančni center." In ko je bila ravno omenjena reprezentanca – tekmo si je s tribun ogledal tudi selektor Matjaž Kek.

Bi Bobičanca, ki končuje tretje leto igranja za Muro in se je povsem vključil v okolje, vključno s prekmurskim naglasom, mikal državljanski prestop? "Zagotovo, to je nogomet, nikoli ne veš. Na Hrvaškem žal nikoli nisem dobil priložnosti, v Sloveniji pa sem jo – mislim – kar izkoristil. Prišel sem v odličen klub, trudimo se, dobro delamo. Bomo videli ..."

Predstavniku NŠ Mure so ob koncu bučno slavili na tribunah Brda, a na glas ni nihče rekel, da želi v finalu prekmurski derbi z Nafto. Foto: www.alesfevzer.com
Predstavniku NŠ Mure so ob koncu bučno slavili na tribunah Brda, a na glas ni nihče rekel, da želi v finalu prekmurski derbi z Nafto. Foto: www.alesfevzer.com

Neučinkoviti in kaznovani za vsako napako
Če so muraši lahko z največjim veseljem po tekmi planili na pice, so bili pri poraženem Aluminiju poklapani po novem visokem pokalnem porazu. Neučinkovitost je bila glavna tema pritoževanja vodstva kluba na tribuni, a bodla je tudi krhka obramba. "Bolijo napake v obrambi. Jeseni smo imeli trdno obrambo, ki pa je zdaj dvakrat pokleknila pred Muro," je o tej temi dejal trener Slobodan Grubor. Zaradi zimske prestopne sage z Mariborom so v Kidričevem na stranski tir dali steber obrambe Ilijo Martinovića, kar se močno pozna.

Izkušeni Jure Matjašič je povzel na kratko vso Aluminijev polfinalno zgodbo: "Če želiš v finale, ne moreš dopustiti, da zapravljaš takšne priložnosti. Na drugi strani si pa kaznovan za vsako napako."

Kdo bo izzval Muro?
Sreda na Brdu prinaša drugi polfinalni par, v katerem bosta čim manj napak skušala narediti drugoligaša, ki igrata za zgodovinski uspeh – prvi preboj v finale, v katerem bosta Nafta ali Radomlje nato skušala 24. junija nekako presenetiti Muro, ki zdaj sanja o prvi lovoriki po četrt stoletja.