Miroslav Blažević je vodil že svojo 100. tekmo na reprezentančnih tekmah. Švica, Hrvaška, Iran in BiH - skupaj je nanizal 49 zmag. Foto: Reuters
Miroslav Blažević je vodil že svojo 100. tekmo na reprezentančnih tekmah. Švica, Hrvaška, Iran in BiH - skupaj je nanizal 49 zmag. Foto: Reuters
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević je takole že v 2. minuti ukanil medlo slovensko obrambo. Foto: Reuters
Zvjezdan Misimović
Zvjezdan Misimović je z bele točke mojstrsko zadel za 2:0. Foto: Reuters
Po drugem zadetku BiH-a je moral sodnik prekiniti tekmo za dve minuti. Foto: Reuters
Andraž Kirm
Andraž Kirm tokrat ni zaigral na tako visoki ravni kot na prejšnjih tekmah. Foto: Reuters
Edin Džeko
Edin Džeko je imel uspešen večer - gol in podaja. Foto: Reuters
Po grenkem porazu proti Bosni
7 zadetkov v Mariboru in poraz Slovenije

Leta 1996 je BiH v Ljubljani slavil z 2:1, leto pozneje pa v Sarajevu z 1:0. Tokrat je padlo kar sedem zadetkov, kar priča o slabši obrambi na obeh straneh. Bolj je škripalo v vrsti Matjaža Keka, saj je neorganizirana zadnja vrsta izjemnemu napadalnemu dvojcu Edin Džeko-Vedad Ibišević ponudila preveč prostora, nemška legionarja sta tako zabila kar tri zadetke. Slovenija je tako tudi na 18. medsebojni tekmi proti eni izmed držav nekdanje Jugoslavije ostala brez zmage.

Džeko zadel že v 2. minuti
Gostje so povedli že po 100 sekundah. Džeko je v skoku dobil dvoboj s slovensko obrambo, žogo je podaljšal do Ibiševića. Prvi strelec nemške lige je ušel Boštjanu Cesarju in s strelom po tleh premagal Samirja Handanoviča.

11-metrovka Misimovića kot iz učbenikov
Igralci v modrem se niso zadovoljili z minimalnim vodstvom. Izjemno agilni Džeko je v 11. minuti nevarno streljal z leve strani, Handanovič je žogo komaj ukrotil. Že dve minuti pozneje nov šok za lepo napolnjeni, a ne povsem polni Ljudski vrt - Mitja Mörec je igral z roko, z bele točke pa je zadel kapetan Zvjezdan Misimović. Handanovič je sicer prebral stran (vratarjeva desna), a je bil strel nogometaša Wolfsburga šolsko natančen.

Slovenci so se le prebudili
Gostujoči navijači so ob tem "ponoreli od navdušenja". Finski sodnik Petteri Kari je moral zaradi manjše dimne zavese tekmo prekiniti za dve minuti. Slovenija je šele v 18. minuti izpeljala prvo omembe vredno akcijo, ki se je končala z medlim strelom Roberta Korena po sredini gostujočih vrat. Sedem minut pozneje je po desni strani prodrl Mirnes Šišič in v kazenskem prostoru našel osamljenega Milivoja Novakoviča. Napadalec Kölna je bil sam, a je s strelom preveč čakal, tako je gostujoča obramba razčistila.

Koren mojstrsko ukanil Brašnića
V 28. minuti je četa Matjaža Keka dolgo časa kombinirala pred nasprotnim kazenskim prostorom. Po strelu Novakoviča se je žoga po naključju odbila na desno stran, kjer je bil povsem sam Koren. Slovenski kapetan je natančno meril v levi kot vrat Gorana Brašnića in tako dosegel svoj drugi zadetek v reprezentančnem dresu.

Šišić zapravil 11-metrovko
Po mirnem nadaljevanju spet šokantne zadnje minute uvodnega polčasa. V 44. minuti se je naprej pred Handanovičem povsem sam znašel Ibišević, a je žogo poslal čez vrata. Na nasprotni strani je po levi strani lepo prodrl Zlatko Dedič, Nikola Mikelini ga je spotaknil, sodnik pa je še drugič na tekmi pokazal na belo točko. K žogi je stopil Mirnes Šišič, ki pa je žogo poslal mimo leve Brašnićeve vratnice.

Ibišević vrnil Džeku lepo podajo
Drugi polčas so agilneje začeli Slovenci, ki so v prvih devetih minutah nadaljevanja opravili tri menjave. A igralci BiH-a so zadeli že prek svoje prve akcije. Tokrat se je v vlogi podajalca znašel Ibišević, ki je lepo zaposlil Džeka. Nogometaš Wolfsburga je ukanil Jasmina Handanoviča, ki je vsega dve minuti prej v vratih zamenjal svojega bratranca Samirja. Vratar Mantove se je žoge sicer dotaknil, a je ta vseeno prečkala golovo črto. V 62. minuti je BiH povedel že s 4:1. Gostje so šolsko izigrali domačo obrambo. Žogo je na levi strani lepo sprejel Sejad Salihović, ki je nesebično podal Ibiševiću. Ta je moral žogo le potisniti za svoj drugi zadetek na tekmi.

Novakovič vrnil Slovenijo v igro
Ko je večina mislila, da je Slovenija potopljena, ji je BiH podaril priložnost za drugi zadetek. Mikelini je zakrivil še drugo enajstmetrovko - tokrat je igral z roko. Z bele točke je bil natančnejši Novakovič, ki je dosegel svoj 11. zadetek za Slovenijo. Napadalec Kölna je svojo statistiko popravil v 75. minuti. Na levi strani je hitro prodrl Bojan Jokič, ki je v sredini lepo našel Novakoviča, ta pa je mirno zadel za 3:4.

Burgič zgrešil za 4:4
Slovenija je imela v sodnikovem podaljšku celo priložnost za izenačenje. Na sceni je bil dvojec, ki je pred leti blestel v Novi Gorici. Valter Birsa je lepo našel Mirana Burgiča, ki je žogo poslal le za las mimo leve vratnice.


Slovenija - BiH 3:4 (1:2)
Koren 27., Novakovič 64./11-m, 75.; Ibišević 2., 62., Misimović 13./11-m, Džeko 53.

S. Handanovič **     Brašnić            
Brečko ******        Berberović **        
Cesar                Muratović          
Mörec                Damjanović         
Jokič                Mikeli *        
Šišič *              Mravac             
Koren                Misimović          
Komac ****           Ibričić            
Kirm *****           Salihović          
Dedič ***            Džeko              
Novakovič            Ibišević           
----------------------------------------
* 46./Birsa * 70./Šaraba
** 51./J. Handanovič ** 77./Zec
*** 54./Burgič
**** 68./Radosavljevič
***** 74./Mejač
****** 80./Brečko
Sodnik: Petteri KARI (Finska)


Slovenija bo prezimila na četrtem mestu
Čehi so v zaostali tekmi kvalifikacij za SP ugnali San Marino s 3:0 in se na lestvici skupine 3 povzpeli na 3. mesto. Slovenija je zdaj četrta, a za vodilno Slovaško zaostaja samo za dve točki.

Kvalifikacije za SP, skupina 3

ČEŠKA - SAN MARINO 3:0 (0:0)
Kovac 47., Pospech 53., Necid 83.

Lestvica:                           
SLOVAŠKA           4  3 0 1  8:5  9 
POLJSKA            4  2 1 1  6:4  7 
ČEŠKA              4  2 1 1  5:2  7 
SLOVENIJA          4  2 1 1  5:3  7 
SEVERNA IRSKA      4  1 1 2  5:4  4 
SAN MARINO         4  0 0 4  1:12 0 


S. J.

Po grenkem porazu proti Bosni
7 zadetkov v Mariboru in poraz Slovenije