Napadalec Rogaške Nejc Gradišar je v San Antoniu dokazal izjemen občutek za gol, pri čemer ga je v ogenj poslal krilni napadalec Domžal Danijel Šturm. Foto: AP
Napadalec Rogaške Nejc Gradišar je v San Antoniu dokazal izjemen občutek za gol, pri čemer ga je v ogenj poslal krilni napadalec Domžal Danijel Šturm. Foto: AP

Tretje soočenje Slovenije in ZDA je potekalo v neuradnem terminu, zaradi česar je šlo za dvoboj rezervnih ekip, sestavljenih iz domačih lig. Po domače: Prva liga z okrepitvami proti Ligi MLS in na koncu je slavila slovenska nogometna liga.

"Vedno je dobro in lepo zmagati, zlasti ker Slovenija še nikoli prej ni premagala ZDA. V prvem polčasu je bilo res veliko dobrih stvari. A v nadaljevanju smo preveč padli, poznalo se je tudi, da so oni dlje skupaj in so že odigrali nekaj tekem, mi pa prvič takšno. Z voljnim momentom sem zelo zadovoljen, malo manj z zadnjimi 20 minutami, ko smo preveč fizično padli. To je bilo tudi delno pričakovano, saj so igralci še bolj na začetku klubskih priprav," je dejal Matjaž Kek po svoji jubilejni stoti tekmi na klopi Slovenije.

Tekma z ZDA je bila stota tekma Matjaža Keka v vlogi selektorja Slovenije, pri čemer je dosegel 45. zmago. V dveh različnih obdobjih je iztržil še 23 remijev in doživel 32 porazov. Foto: www.alesfevzer.com
Tekma z ZDA je bila stota tekma Matjaža Keka v vlogi selektorja Slovenije, pri čemer je dosegel 45. zmago. V dveh različnih obdobjih je iztržil še 23 remijev in doživel 32 porazov. Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku tekme sta bili pobuda in posest žoge na strani nenatančnih Američanov. Prvi strel v okvir vrat je v 12. minuti sprožil Danijel Šturm, ki je po ukradeni žogi pretekel pol igrišča in ogrel dlani Patricka Schulteja v vratih ZDA. Slovenci so s tem vzpostavili ravnotežje na zelenici in sredi polčasa tudi povedli.

Podajalec iz Domžal, strelec iz Rogaške

V 26. minuti je slovenska napadalna naveza izvedla šah mat v dveh potezah. Razigrani Šturm je na sredini ukradel žogo Kamungu in jo poslal v prostor, kamor je vtekel Nejc Gradišar, ki je rutinirano z desnico matiral Schulteja za vodstvo z 1:0.

Prvenec na debiju za 21-letnega napadalca Rogaške, ki je izkoristil akcijo 24-letnega krilnega napadalca Domžal. V Prvi ligi je Gradišar za Slatinčane dosegel sedem golov na 14 tekmah, medtem ko je Šturm na 19 tekmah Domžal prispeval šest golov in štiri podaje.

"Prva priložnost, ki sem jo dobil v dresu Slovenije, in jo tudi izkoristil," je bil jedrnat Gradišar, sicer otrok ljubljanskega Brava.

Američani so nevarno zapretili v 30. minuti, ko je po podaji Whita ustrelil Bernard Kamungo, a se je z obrambo izkazal Igor Vekić. Ob izteku polčasa je borbeni Šturm porumenel, po prekinitvi pa je najizkušenejši Američan Miles Robinson ustrelil previsoko.

Tekma ZDA – Slovenija se je odigrala na razprodanem stadionu Toyota Field, ki sprejme osem tisoč gledalcev. Toyota Field je domovanje San Antonia, ki igra v drugi profesionalni ligi USL. Foto: MMC RTV SLO
Tekma ZDA – Slovenija se je odigrala na razprodanem stadionu Toyota Field, ki sprejme osem tisoč gledalcev. Toyota Field je domovanje San Antonia, ki igra v drugi profesionalni ligi USL. Foto: MMC RTV SLO

Šturm blizu lastnega zadetka

Na začetku drugega polčasa sta pri Sloveniji vstopila Mitja Ilenič in Luka Vešnar Tičić. ZDA so znova prevzele pobudo in začele nizati nevarne akcije, pri čemer je bil najbolj konkreten Shaq Morris, a je Vekić ukrotil njegov močan strel.

Ob dvojni menjavi v 65. minuti sta vstopila Anders Vombergar in Mark Zabukovnik, ki je hitro zatem po kotu prišel do strela z glavo, kakšno minuto zatem pa že prejel rumeni karton zaradi posredovanja v obrambi. Slovenci so postali podjetnejši in po dolgem pritisku je nevarno iz voleja udaril Ilenič, a je ameriški vratar preprečil zadetek mladeniča, ki igra v ZDA.

V 75. minuti je Šturm izsilil prekršek na robu 16-m prostora in nato sam ustrelil iz prostega strela, a se je s parado proslavil Schultz. Za nameček je TV-posnetek razkril, da je bil prekršek storjen v kazenskem prostoru, a VAR-a v San Antoniu ni bilo. 18-letni rezervist Esmir Bajraktarević je močno poživil ameriško igro s preigravanji. Dve njegovi natančni podaji kot na pladnju je zapravil John Tolkin. Sledilo je pravcato obleganje, ki pa ga je slovenska obramba z Vekićem na čelu zdržala do zadnjega sodnikovega žvižga.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V boj za 22., 23. potnika za Euro?

Slovenski selektor Matjaž Kek je prijateljsko tekmo začel z osmimi debitanti v prvi postavi, kapetanski trak pa je nosil Timi Max Elšnik. Srečanje v Teksasu je bilo za obe reprezentanci preizkus potenciala in iskanja novih dodatnih rešitev ter moči.

Slovenijo poleti čaka Euro 2024, vendar Kek lahko v Nemčijo pelje zgolj 23 igralcev, tako da veliko vprašljivih in potencialno prostih mest ni. Razen seveda, če bodo zagodli poškodbe in zdravje.

Dvojica iz udarne postave Slovenije

V odpravo za ZDA je Kek poklical 16 igralcev iz Prve lige, zaradi bolezni je doma ostal vezist Aluminija Sandro Jovanović. Med vpoklicanimi sta reprezentančno najizkušenejša Žan Karničnik iz Celja s 24 nastopi, Timi Max Elšnik iz Olimpije je pri desetih. Omenjena nogometaša sta v uspešnih kvalifikacijah za Euro 2024 postala člana udarne slovenske enajsterice.

Spomin na Ellis Park še živi

Slovenija se je z ZDA pred tekmo v San Antoniu pomerila dvakrat. Nepozaben je bil obračun na svetovnem prvenstvu 2010 v Johannesburgu na Ellis Parku, ko so Slovenci ob polčasu vodili z 2:0, na koncu pa srečno izvlekli remi 2:2, s čimer je spolzelo napredovanje že po dveh tekmah v Južni Afriki. Sledilo je prijateljsko srečanje novembra 2011 v Ljubljani, ko so ZDA na razburljivi tekmi slavile s 3:2.


PRIJATELJSKA TEKMA

SAN ANTONIO, ZDA

ZDA - SLOVENIJA 0:1 (0:1)
8.000; Gradišar 26.

ZDA (4-3-3): Schulte; Moore (61./Tolkin), M. Robinson, Zawadzki, Jones; Atencio (61./McGlynn), A. Moore, Tillman (89./Jackson); Kamungo (61./Bajraktarević), White (61./Maguire), Luna.

Slovenija (4-4-2): Vekić; Karničnik, Zaletel, Zec, Kuzmić (88./Ratnik); Zeljković (65./Zabukovnik), Repas (46./Vešner Tičić), Svetlin (46./Ilenič), Elšnik; Gradišar (65./Vombergar), Šturm (79./Poplatnik).

Sodnik: Pierre Luc Lauziere (Kanada)