Julen Lopetegui je včeraj postal trener Reala, danes so ga odstavili z mesta selektorja španske reprezentance. Foto: EPA
Julen Lopetegui je včeraj postal trener Reala, danes so ga odstavili z mesta selektorja španske reprezentance. Foto: EPA
Luis Rubiales (desno) je bil neusmiljen do Lopeteguia (levo). Foto: Reuters
Hierro dva dneva pred tekmo s Portugalci zamenjal Lopeteguija

Lopategui je dan prej podpisal triletno trenersko pogodbo z Real Madridom, kjer bo nasledil Zinedina Zidana. Pri španski zvezi so se odločili, da je v teh razmerah Lopateguijevo vodenje reprezentance neprimerno.
"Bili smo prisiljeni odpustiti selektorja. Želimo mu veliko sreče. Pogajanja med njim in klubom so potekala, ne da bi španska zveza vedela kar koli o tem. O podpisu pogodbe smo bili obveščeni pet minut pred uradnim naznanilom. To je španska reprezentanca. Taka dejanja so neprimerna," je povedal predsednik španske zveze Luis Rubiales, ki bi moral biti na kongresu Fife, a je nemudoma odletel v pripravljalno bazo španske reprezentance.
Posredovali naj bi tudi igralci na čelu s kapetanom Sergiom Ramosom in skušali zaščititi selektorja, vendar je bil prvi mož španske zveze neusmiljen. Lopategui je pred samo tremi tedni podpisal pogodbo, ki ga veže s špansko reprezentanco do leta 2020.
"Spremembe bodo najmanjše mogoče. Pogovarjamo se, kdo bo prevzel vodenje. Ko bo znano, vam bomo sporočili. Govoril sem z igralci in lahko vam zagotovim, da bodo z novim vodstvom dali vse od sebe, da pridemo kar se da daleč. Zmaga je zelo pomembna, selektor je zelo pomemben, toda še bolj pomembno je delati v pravi smeri. Morda ta poteza deluje grobo, toda na koncu nas bo naredila močnejše," je na novinarski konferenci, ki je bila dvakrat prestavljena, povedal Rubiales.
Manj kot uro zatem so iz španske zveze potrdili, da bo reprezentanco na svetovnem prvenstvu vodil dozdajšnji športni direktor Fernando Hierro. Gre za 50-letnega nekdanjega vrhunskega nogometaša, ki pa ima skromne trenerske izkušnje, saj je doslej vodil le drugoligaški klub Real Oviedo. Med letoma 1989 in 2002 je Hierro igral za Real in zbral tudi 89 nastopov za reprezentanco.
Lopetegui je na klop španske reprezentance sedel julija 2016. Na 20 tekmah je bil nepremagan. Zmagal je 14-krat ob šestih nedoločenih izidih.

Hierro dva dneva pred tekmo s Portugalci zamenjal Lopeteguija