Vitalij Mutko (v sredini) bo le še nekaj dni predsednik ruske nogometne zveze. Foto: MMC RTV SLO
Vitalij Mutko (v sredini) bo le še nekaj dni predsednik ruske nogometne zveze. Foto: MMC RTV SLO
Vasilij Berezucki in Zlatko Dedič
Rusi so v Mariboru igrali slabše od pričakovanj. So podcenjevali Slovence in bili brez prave osnove pretirano samozavestni? Foto: EPA

Sport Express je zapisal, da je slovenskemu selektorju Matjažu Keku uspela taktična mojstrovina. Če je Slovenija v Moskvi potrpežljivo čakala na priložnosti, je bila v Mariboru željna 'krvi' od prvega sodnikovega žvižga naprej. Na drugi strani je Rusom manjkalo ubijalskega nagona, razloge za neuspeh pa pripisujejo tudi temu, da nekateri reprezentanti ne igrajo več v ruski ligi, zaradi česar je reprezentanca manj homogena in uigrana. "Zasluženo in pravilno," slovensko uvrstitev v JAR še komentira moskovski športni časnik.

Kakšna sramota!
Spletni dnevnik pravda.ru v članku z naslovom Kakšna sramota ocenjuje, da je poraz katastrofa za Guusa Hiddinka, saj je Rusija edina reprezentanca, s katero se mu ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Predtem mu je to uspelo z Nizozemsko, Južno Korejo in Avstralijo. Pravda je prenesla tudi izjavo predsednika Rusije Dimitrija Medvedjeva, ki je bil na tribunah Ljudskega vrta: "Tako kot igralci sem tudi jaz razočaran. Tokrat je bila pač Slovenija srečnejša."

Z nami so opravili kot z otrokom, toda ...
Spletna stran sport.ru najprej priznava, da je Slovenija tako kot že prej Nemčija preprosto opravila z 'zbornajo komando' kot z otrokom, nato pa dodaja, da kljub temu Slovenci niso reprezentanca kakšne posebne kakovosti. Kekovi četi kakšne vidne vloge v Južnoafriški republiki ne pripisuje, a v danem trenutku je pač izkoristila slabosti ruske reprezentance.

Gadžijev: Pretirana samozavest in podcenjevanje
Komentator gazete.ru Gadži Gadžijev meni, da je za popolne ocene še prezgodaj, vendar ni mogoče prezreti tega, da je Rusija na zadnjih nekaj tekmah igrala pod svojimi zmožnostmi, poleg tega pa Rusom pripisuje tudi podcenjevanje nasprotnika in pretirano samozavest. Podvomil je tudi o pravilnosti odločitve Terjeja Haugeja, ki je izključil Aleksandra Keržakova. Gadžijev pravi, da bi moral Norvežan ali izključiti oba ali pa obema pokazati rumeni karton.

Maslačenko: Nismo si zaslužili
Vladimir Maslačenko, prav tako iz gazete.ru, je dejal, da si Rusija prvenstva ni zaslužila. Že na prvem srečanju je dala priložnost Slovencem, da so se vrnili v igro. Maslačenko ne razume, od kod je Rusija potegnila dve sijajni predstavi na evropskem prvenstvu leta 2008. Vse od takrat namreč ta reprezentanca ni pokazala niti približno takih iger. Izrazil je tudi dvom o Hiddinkovi uvrstitvi Romana Pavljučenka in Jurija Žirkova v začetno enajsterico, saj v svojih klubih ne igrata. Keržakovu pa bi Maslačenko sporočil, da se ležečega nasprotnika (Handanoviča) ne brca. Za Maslačenka je poraz še toliko bolj boleč, ker se je zgodil pred očmi predsednika Medvedjeva.