Italija se je že pred časom uvrstila na SP, zato tamkajšnji mediji niso pretirano pisali o dodatnih kvalifikacijah. Med osmoljenci pa naštevajo ravno Guusa Hiddinka in Andreja Ševčenka. Ukrajinec je dolga leta igral za Milan. Kar pa se tiče transparenta - Matjaž Kek res ne potrebuje Antonia Cassana, saj ima zlatega Zlatka Dediča. Foto: MMC RTV SLO
Italija se je že pred časom uvrstila na SP, zato tamkajšnji mediji niso pretirano pisali o dodatnih kvalifikacijah. Med osmoljenci pa naštevajo ravno Guusa Hiddinka in Andreja Ševčenka. Ukrajinec je dolga leta igral za Milan. Kar pa se tiče transparenta - Matjaž Kek res ne potrebuje Antonia Cassana, saj ima zlatega Zlatka Dediča. Foto: MMC RTV SLO
Rdeči karton
Tuji mediji ne pišejo o (ne)upravičenosti ruskih rdečih kartonov. Omenjajo le, da je to dokončno pomenilo konec ruskih upov po JAR-u. Foto: MMC RTV SLO
Ruski navijači
Ruski navijači so bili po tekmi razumljivo poklapani. Foto: MMC RTV SLO
Ljudski vrt
Pri Reutersu so pohvalili glasne in strastne slovenske navijače. Foto: MMC RTV SLO
Navijači
Navijači so po tekmi veseljačili tudi po mariborskih ulicah. Foto: MMC RTV SLO

Galski petelini so prvo tekmo na gostovanju dobili z 1:0, z istim izidom pa so bili presenetljivo boljši Irci v Parizu po 90 minutah. V podaljšku je Thierry Henry ob črti golavta igral z roko, nato pa podal Williamu Gallasu, ki je nato pokopal irske sanje.

"Res je, igral sem z roko, toda jaz nisem sodnik," je v svojem slogu priznal Henry, ki je še razložil: "Tega nisem naredil namerno, žoga je tako odskočila, nedvomno je bila roka, a sodnik tega očitno ni opazil." Tuji mediji so spet odprli vprašanje uporabe tehnologije v nogometu.

Kaj pa so zapisali o tekmi med Slovenijo in Rusijo?

Fifa: Robert Koren igralec tekme
Na uradni strani Mednarodne nogometne zveze poročajo, da slovenski nogometaši v tem kvalifikacijskem ciklusu v Mariboru nikoli niso niti izgubili niti prejeli zadetka (kar sicer ni res, saj so jim enega dali Slovaki, op. a.), tako so nadaljevali tudi na tekmi proti Rusiji. Kekovi varovanci so bili boljši v fizičnih obračunih. Za igralca tekme so označili kapetana Roberta Korena in ga pohvalili za izjemno tekmo, po njihovih besedah bolje ne bi mogel igrati.

BBC: Pečnik v Moskvi vrnil Slovenijo v igro
Osrednji britanski medij BBC izpostavlja, da je Slovenija na Fifini lestvici na "le" 49. mestu in da je z igro in zmago šokirala Rusijo. Slovenija je bila po njihovem mnenju boljša in je imela veliko priložnosti za višjo zmago. Odločilen trenutek je bil na koncu prve tekme, ko je Nejc Pečnik z golom vrnil Slovenijo v enakovreden boj.

SkySports: Slovenija prevladovala v Mariboru
Isti dogodek so za ključnega prepoznali tudi pri britanskem SkySportsu. Rusi so bili pred obračunom izraziti favoriti, Pečnik pa je v Moskvi z glavo malce spremenil razmerja. V Mariboru so prevladovali Slovenci, ki zasluženo potujejo na SP.

Reuters: Slovenija prekinila Hiddinkov niz
Pri Reutersu so največ pozornosti namenili Guusu Hiddinku, ki je na "žalosten" način ostal brez SP-ja, saj bi se lahko ponašal s tem, da bi s štirimi različnimi reprezentancami lahko nastopil na štirih zaporednih svetovnih prvenstvih (1998 - Nizozemska, 2002 - Južna Koreja, 2006 - Avstralija). Po njihovem mnenju je Rusija prikazala najslabšo igro pod vodstvom nizozemskega stratega. Njegovi varovanci so bili nadigrani v tehničnem in taktičnem smislu. Reuters je pohvalil še zelo strastno nogometno občinstvo v Ljudskem vrtu.

Index: Pahor - frend naše Jadranke Kosor
O tekmi so seveda poročali tudi na Hrvaškem. Spletni portal index.hr piše, da je bila Slovenija boljši tekmec in bi lahko že v 10 minuti vodila z 2:0. Njihova naloga je bila lažja najprej zaradi zadetka Zlatka Dediča, nato pa še zaradi rdečega kartona Aleksandra Keržakova. Isti vir omenja tudi slovenskega premierja Boruta Pahorja in njegovo obljubo o čiščenju nogometnih čevljev. Zanimivo - Pahorja so opisali kot "frenda naše Jadranke Kosor".

B92: Rusi niso znali povezati niti igre
Za edino presenečenje dodatnih kvalifikacij so slovensko zmago označili tudi pri srbskem mediju B92. Rusi so se zaprli in poskušali s protinapadi, a so bili pri tem sila slabi. Rusi so potrebovali zadetek, a nikakor niso znali povezati niti igre. Za odločilni trenutek so označili prvi rdeči karton na tekmi.

Dpa: Slovenija si je zmago zaslužila
Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da si je Slovenija zadetek več kot zaslužila. Nemci so bili eni od redkih tujih medijev, ki so omenili, da se Hiddink po tekmi ni udeležil novinarske konference.