Petar Stojanović in Miha Zajc na junijski tekmi v Stožicah proti Švedski. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović in Miha Zajc na junijski tekmi v Stožicah proti Švedski. Foto: www.alesfevzer.com

Dobri predstavi na prejšnjih dveh tekmah v Oslu (0:0) in doma proti Srbiji (2:2), ugoden termin (ob 18. uri) in gostovanje zvezdnika Erlinga Haalanda so poskrbeli, da je zanimanje za obisk tekme zelo spodbudno. Tako bodo po junijskem spektaklu s Srbi, ko je bilo med gledalci resda zelo veliko gostujočih privržencev, tribune znova lepo napolnjene.

Petar Stojanović zaradi kartonov na tem dvoboju ni igral, čez štiri dni bo po dolgem času tudi sam doživel, kako je igrati pred nekaj več gledalci na največjem slovenskem stadionu.

"V zadnjem času je bilo okoli nas malo preveč negativne energije, a poudaril bi, da vedno dajemo maksimum. Osredinjeni smo nase, vsi, ki delajo na Nogometni zvezi Slovenije in v reprezentanci, dihamo kot eno in verjamem, da bo to enkrat eksplodiralo na pravi način in da se bomo uvrstili na kakšno veliko tekmovanje. Že igranje v Ligi B ni kar tako, kot si ljudje morda mislijo. Obkroženi smo z velikimi reprezentancami, mislim, da se za zdaj z njimi dobro bojujemo, in naredili bomo vse, da obstanemo v drugem kakovostnem razredu," je povedal branilec Empolija.

"Pri Norveški ni le Haaland"

Stojanović pravi, da bo treba za uspeh proti Norveški ponoviti dobre stvari s prejšnjih dveh tekem, slabe pa spraviti na minimum. V Oslu Slovenci niso prejeli zadetka in so se veselili prve točke. "Mislim, da smo tam pokazali veliko borbenosti in tudi kakovost. Tudi v drugem polčasu tekme proti Srbiji smo dokazali, da lahko naredimo velike stvari. Upam, da bomo tokrat zmagali," je dejal "Peki".

Haaland bo znova največja nevarnost za slovensko obrambo, a Stojanović opozarja, da ima Norveška tudi druga orožja. "Vemo, da je vrhunski igralec. Poskušali ga bomo ustaviti, toda ne samo njega. V ekipi ni le on, imajo tudi druge kakovostne igralce, tako da moramo biti pozorni na vse, ne le nanj. Haalanda pa vsi poznate. Je fizično zelo dober in sposoben zadeti iz vsakega položaja. Gre verjetno za trenutno najboljšega napadalca na svetu."

V primerjavi s preteklo sezono smo začeli malce slabše, a kljub temu zbiramo točke. V soboto smo prvič zmagali. Imamo novega trenerja (Paola Zanettija, op. a.) z novo energijo. Upam, da bo šlo tako naprej.

Petar Stojanović o začetku sezone v Italiji z Empolijem.

Zajc: Septembrski termin vsem veliko bolj ustreza

Podobno meni tudi Miha Zajc, opogumlja pa ga predstava iz Osla, kjer sam zaradi kazni ni imel pravice nastopa. "Na tisti tekmi smo v prvem polčasu pokazali dobro igro. Škoda za rdeči karton, ker smo se morali v drugem polčasu braniti, a na koncu smo zdržali. Norvežani so videli, da znamo igrati. Znova se jim lahko zoperstavimo, tudi v Stožicah pričakujem dobro tekmo. Glede na to, da igramo doma, si želimo, da bi bili napadalnejši in dosegli tudi kakšen zadetek. Analizirali bomo tekmeca, še pomembneje pa je, da sami odigramo na najboljši mogoči način."

Član Fenerbahčeja, ki je bil proti Srbiji zamenjan po prvem polčasu pri zaostanku z 0:2, ocenjuje, da je razpoloženje v reprezentanci dobro. "Po dveh pozitivnih izidih sta energija in vzdušje boljša. Septembrski termin tudi vsem nogometašem ustreza veliko bolj kot junijski, ko je šlo za konec sezone. Mislim, da nobenemu igralcu tedaj ni bilo lahko. Zdaj smo prišli na zbor polni energije in pripravljeni, da pokažemo dobre igre. Tudi predstave soigralcev v klubih so pozitivne. Videl sem, da so v Italiji, kjer podrobno spremljam dogajanje, konec tedna fantje odlično odigrali. To je spodbuda za vse nas, da pride čim več igralcev v dobri pripravljenosti v reprezentanco. Čuti se, da smo malce samozavestnejši, in s tem pride tudi dodatna energija."

Zajc ima sicer v klubu v zadnjih tednih slabo minutažo, septembra na dveh tekmah turškega prvenstva in dveh srečanjih Evropske lige sploh ni stopil na zelenico, tako da je njegova igralna statistika ta mesec povsem prazna. "Ne vem, zakaj. Nimam odgovora. Tudi sam sem bil presenečen, da nisem igral, ker sem prej vse tekme začenjal in redno igral. Upam in želim si, da se to spremeni po vrnitvi z reprezentančne akcije. Mogoče pa sem zaradi tega sem prispel malce bolj svež."

Od julija mu v Carigradu, kjer je z novo sezono trener postal Portugalec Jorge Jesus, družbo dela tudi odlični norveški napadalec Joshua King, ki je prišel iz premierligaša Watforda. "Pogovarjala sva se o reprezentančnem dvoboju. Opazil sem, da nas Norvežani prej morda niso toliko poznali, po tekmi v Oslu pa je drugače," je sklenil vezist iz Šempetra pri Gorici.

Zajc in Stojanović optimistična pred Norveško

Liga narodov

Liga B, skupina 4

5. krog, sobota ob 18.00:
SLOVENIJA – NORVEŠKA

Ob 20.45:
SRBIJA – ŠVEDSKA


6. krog, torek ob 20.45:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA

NORVEŠKA – SRBIJA

Lestvica:             
NORVEŠKA      4 3 1 0 6:3 10
SRBIJA       4 2 1 1 7:4 7
ŠVEDSKA      4 1 0 3 5:6 3
SLOVENIJA     4 0 2 2 3:8 2