Robert Koren je letos v Championshipu dosegel 9 golov in le še za gol zaostaja za osebnim rekordom iz lanske sezone. Deset prvenstvenih zadetkov je sicer v eni sezoni zbral tudi v dresu Lillestroma in Celja. Foto: robert-koren.com
Robert Koren je letos v Championshipu dosegel 9 golov in le še za gol zaostaja za osebnim rekordom iz lanske sezone. Deset prvenstvenih zadetkov je sicer v eni sezoni zbral tudi v dresu Lillestroma in Celja. Foto: robert-koren.com
Robert Koren
Koren je v sezoni 2008/09 že igral v Premier ligi, kjer je v dresu WBA-ja odigral 35 tekem in pri tem dosegel tudi prva dva in doslej edina slovenska gola v elitni angleški nogometni ligi. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl je bil v Avstriji na drugi tekmi med podajalci. Tokrat je slovenski vezist prispeval ključno podajo Sorianu za zmagoviti gol Salzburga pri Mattersburgu (1:2). Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Zlatko Dedić (Bochum)
Zlatko Dedić je nazadnje zadel sredi decembra v nemškem pokalu proti 1860 Munchnu, skupno pa je na 27 tekmah sezone za Bochum dosegel osem golov: 5 v prvenstvu in 3 v pokalu. Foto: EPA

V povprečju se igre izbrancev Srečka Katanca glede na mizerno zimo spomladi izboljšujejo, pa ostaja dejstvo, da se le malokateri izmed najboljših slovenskih nogometašev na tujem bori za kakšno lovoriko. Nogometno in tržno najbolj cenjena Slovenca sta prav zdaj v najhujši krizi sezone. Samir Handanović preprosto ne more več reševati luknjičaste obrambe Interja, ob kateri je "Sarma" ob treh zaporednih porazih prejel kar 8 golov, "nerazzurri" pa so se poslovili od Lige prvakov.

"Sarma" jih požira, Tim pa ne dosega
Na papirju prvi napadalec Slovenije Tim Matavž ne more prekiniti strelskega posta, ki traja že od konca januarja, po nedeljskem porazu PSV-ja na derbiju z Ajaxom (2:3) pa je nizozemski naslov samo še pobožna želja. V uteho z mestom rezervista ne ravno zadovoljnemu slovenskemu napadalcu ostaja še finale nizozemskega pokala 9. maja proti AZ Alkmaarju.

Od slovenskih reprezentantov na tujem se tako obeta, da z naslovom prvaka sezono zaključil le Marko Šuler, ki pa je za vodilni klub poljskega prvenstva Legio Varšavo odigral le 222 ligaških minut, v letu 2013 pa ga sploh še ni bilo v postavi varšavskega kluba.

Na kritike in klop Koren odgovoril z golom
Ob pomanjkanju šampionskih zgodb se tako lahko posvetimo samoupokojenemu Robertu Korenu, katerega "reprezentančni vlak" pa je že odpeljal. Koren je bil kot kapetan Hull Cityja v zadnjih tednih deležen nenavadnih ostrih kritik. Vzrok? Utrujene in neučinkovite predstave. Naporen ritem angleške druge lige (46 prvenstvenih tekem!) je vidno načel formo tudi prekaljenemu Korošcu, ki že sedmo leto igra na Otoku.

V soboto ga je trener Steve Bruce šele drugič letos postavil na rezervno klop in ga aktiviral šele v 74. minuti dvoboja Ipswich - Hull, ki je bil na pogled obsojen na remi 1:1. A devet minut kasneje je 32-letni Radeljčan skočil na predložek Robbieja Bradyja in z glavo zadel za zmagovitih 1:2. "Tigri" so tudi na račun poraza tekmecev močno utrdili 2. mesto druge angleške lige, ki že neposredno vodi v tako zaželeno Premier ligo. Hull mora na zadnjih 4 tekmah ubraniti 6 točk prednosti pred Watfordom.

Ključni igralec in najboljši strelec
"Bil je izjemen udarec z glavo. Zmedeno se sprašujem, zakaj ga ljudje tako močno kritizirajo. To je bil že njegov deveti gol sezone in to iz vezne linije," je svojega kapetana hvalil in branil trener Bruce. "Fant je odličen. Njegova prednost so ravno ti goli iz sredine igrišča, zaradi česar smo si ga tudi tako prizadevali podpisati. Igra ključno vlogo v moštvu, je naš najboljši strelec, kar je čudovit dosežek," je kvalitete in dosežke Korena še enkrat izpostavil trener.

Po golu porumenel in se poškodoval
Nasprotno v boju za obstanek - v Italiji - je tretjič zapored zadel Josip Iličić, ki je v nedeljo izjemno začel "slovenski" opoldanski obračun Palerma in Bologne (1:1). "Jojo" je zadel že po 300 sekundah, nato še nekajkrat nevarno prodrl, nato pa je pretiraval in skušal izsiliti prekršek na robu kazenskega prostora. Za simuliranje je dobil rumeni karton, po katerem je postala njegova igra nevidna, v 55. minuti pa je bil zamenja, saj je obnovil poškodbo, ki ga muči že nekaj zadnjih mesecev.Vidna vloga je na sredini igrišča pripadla tako Jasminu Kurtiću in Reneju Krhinu, ki sta tekmo sklenila med najboljše ocenjenimi igralci.

Dedić potrdil pobeg iz mest za izpad
K izjemno pomembni zmagi v boju za obstanek - v drugi nemški ligi - je gol prispeval Zlatko Dedić, ki je s tem prekinil štiri in pol mesečni strelski post v dresu Bochuma. Dedić je v sodnikovem podaljšku postavil končni izid srečanja v Cottbusu (0:2), kjer je Bochum prišel do prve zmage v koledarskem letu, z njo pa je skočil tudi na prvo še varno mesto 2. Bundeslige - 15. mesto.

S Slovenci do japonskega rekorda
Zaradi drugačne razporeditve sezone, ki je na Japonskem vezana na koledarsko leto, pa se morebiti boj za naslov prvaka obeta "slovenski" Omiji Ardidži. Trener Zdenko Verdenik je lani "veverice" rešil pred izpadom, zdaj pa so hit sicer še zelo mladega prvenstva 2013. Vzrok za popolni preobrat je dejstvo, da "veverice" niso izgubile že 17 tekem v J-1 ligi, kar je izenačen ligaški rekord neporaženosti. V soboto je klub iz okolice Tokia gostoval v Osaki, a brez poškodovanega Milivoja Novakovića, zmago gostom pa je v 85. minuti priigral Zlatan Ljubijankić, ki je še drugič zapored bil mož odločitve. Po šestih krogih sezone 2013 Omija zdaj zaseda visoko 3. mesto, s 4 točkami zaostanka za vodilno Jokohamo.

Strelsko prebujenje je vsekakor spodbudna novica za slovenske navijače, ki si po poraznih predstavah Slovenije želijo spodbudno slovo od sezone 2012/13. Katanca in njegove izbrance namreč čaka še gostovanje na Islandiji, a do 7. junija je še dolgih osem tednov.

Iličić zadel za vodstvo Palerma



"Zlatan" odločil na Japonskem
(od 1:17)

Kamplova podaja ob domiselnem prostem strelu Salzburga

Korenova "glavca" za zmago Hull Cityja (od 0:31)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

Jasmin Handanović
MariborMaribor - Gorica 2:1
vso tekmo
/
Samir Handanović
Inter (ITA)Cagliari - Inter 2:0
vso tekmo/
Jan Oblak
Rio Ave (POR)* prost teden *
--

BRANILCI (8)

Mišo Brečko
Köln (NEM II)Köln - Aalen 1:0
vso tekmo v 88' - 3. karton
Boštjan Cesar (c)
Chievo (ITA)Chievo - Catania 0:0

vso tekmo

/
Branko Ilić
Anorthosis (CIP)APOEL - Anorthosis 0:0
vso tekmo/
Bojan Jokić
Chievo (ITA)Chievo - Catania 0:0/
kartoni
Dominic Maroh
Köln (NEM II)Köln - Aalen 1:0vso tekmo/
Aleksander Rajčević
MariborMaribor - Gorica 2:1/poškodba kolena
Andraž Struna
Cracovia (POL II)Lodzki - Cracovia 0:3
-*za zeleno mizo*
Marko Šuler
Legia Varšava (POL)Wisla Krakov - Legia 1:2

/

izven postave

VEZISTI (7+2)

Armin Bačinović
Hellas Verona (ITA II)Cesena - Verona 0:0/na klopi

Goran Cvijanović

MariborMaribor - Gorica 2:1vso tekmo
/
* Josip Iličić
Palermo (ITA)Palermo - Bologna 1:1
55' (1:1) v 5' za 1:2 - 8. gol, v 30' - 7. karton
Kevin Kampl *
Salzburg (AVT)

Mattersburg - Salzburg 1:2

83' (3:0) podaja za 1:2 - 4. podaja
* Andraž Kirm
Groningen (NIZ)Heracles - Groningen 0:2
vso tekmo/
Rene Krhin
Bologna (ITA)Palermo - Bologna 1:1vso tekmo/
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)Palermo - Bologna 1:1vso tekmo/
Aleš Mertelj
MariborMaribor - Gorica 2:1 71' (2:0)/
Aleksandar Radosavljević
VVV Venlo (NIZ)VVV - Zwolle 0:2
62' (0:1) /

NAPADALCI (6)

Valter Birsa
Torino (ITA)Torino - Roma 1:2
/

poškodovan

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)Energie Cottbus - Bochum 0:2
vso tekmo v 92' za 0:2 - 5. go
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)Ascoli - Modena 2:3
vso tekmo
/
Zlatan Ljubijankić
Omija Ardidža (JAP)Cerezo Osaka - Omija 1:2vso tekmo v 85' za 1:2 - 2. gol
Tim Matavž
PSV (NIZ)PSV - Ajax 2:3
66' (1:2)/
Milivoje Novaković
Omija Ardidža (JAP)Cerezo Osaka - Omija 1:2/poškodovan


* - Iličić in Kirm za Islandijo nista bila vpoklicana zaradi kartonov, Kampl se je poškodoval pred zborom