Foto:
Foto:
Colin Powell se je srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Igorjem Ivanovom.

Ameriški zunanji minister Powell pa je v skrbno izbranem diplomatskem jeziku za dnevnik Izvestija obenem opozoril, da ga skrbi stanje ruske demokracije. Odnosi med Rusijo in ZDA so se v zadnjem času izboljšali, toda v ZDA se bojijo, da ruski režim postaja vse bolj avtoritaren.

Tako je Powell povedal, da so ruski politiki pogosto nad zakonom, in dal vedeti, da ZDA tega ne bodo nekritično spremljale. Kritiziral je tudi oblasten odnos Moskve do nekdanjih sovjetskih republik. V članku je zapisal, da so se zaradi nekaterih dogodkov v ruski politiki v zadnjem času ZDA zamislile in rahlo zaustavile razvoj odnosov z Rusijo, tudi na račun ruskega nasprotovanja vojni v Iraku in grožnji, da se bosta demokracija in gospodarstvo zaradi tega zamajala.

Powell: Politika do Rusije bo vedno stabilna in predvidljiva
"Temelji rusko-ameriških odnosov so tako trdni, da lahko kljub nekaterim taktičnim razlikam glede naše zunanje politike in zaščite naših nacionalnih interesov premagamo nesoglasja," je pojasnil ruski predsednik. Powellu je zagotovil, da bo politika Rusije do ZDA vedno "stabilna in
predvidljiva
. Takšno je tudi stališče ruske družbe. Poznamo stališča ruske dume in izvršnih oblasti. Imamo soglasje glede teh zadev," je zatrdil.

Putin ponudil sodelovanje pri Marsu
Putin je ob tej priložnosti čestital Powellu za ameriške dosežke pri raziskovanju Marsa in menil, da bi državi lahko sodelovali na tem področju. Po besedah Putina se Rusija in ZDA tudi strinjajo, da bi morali Združeni narodi igrati večjo vlogo v Iraku.

Powell: To ni vmešavanje v notranje zadeve države
Kasneje je Powell dejal, da njegov članek ni bil vmešavanje v notranje razmere samostojne države. Zatrdil je, da je bil članek mišljen le kot prijateljski nasvet. Powell je v Rusijo prispel iz Gruzije, kjer se je udeležil predsedniške zaprisege Mihaila Šakašvilija.